Ieri, am prezentat pa larg acuzatiile pe care le face un printe la adresa dr. Emilia Brbieru, medicul specialist care trebuia s asigure urgentele la ORL n cadrul Spitalului Judetean de Urgent, dar care a refuzat s se deplaseze la spital pentru a interveni n cazul unui copil de doi ani care si bgase o alun n nas. Tatl copilului a chemat un taxi si s-a oprit la Spitalul de Urgente din Iasi, unde medicii au efectuat imediat interventia medical care se impunea ntr-o asemenea situatie. Revoltat de atitudinea medicului, tatl copilului a spus c va sesiza toate forurile cu atributii n domeniu: conducerea Spitalului Judetean de Urgent, Colegiul Medicilor, Directia de Sntate Public si chiar Ministerul Snttii. „S-a exagerat foarte mult gravitatea acestui caz, care nu era o urgent cu risc vital. Sub nici o form copilul nu putea s aspire obiectul si s se sufoce”, spune dr. Emilia Brbieru, medicul care asigura garda la domiciliu n acea zi. Pe de alt parte, medicul ORL nu ezit s arate cu degetul spre cei pe care i consider responsabili pentru producerea unor astfel de situatii. Incidentul, spune dr. Brbieru, nu ar fi avut loc dac conducerea spitalului ar fi asigurat o camer de gard si ar fi nfiintat linia de gard aprobat de Ministerul Snttii acum mai bine de un an de zile. „De 20 de ani sunt la dispozitia spitalului 24 de ore din 24. Acest lucru s-a ntmplat pentru c nu mai rezist unui asemenea program”, ne-a declarat medicul vasluian.
Ieri, dr. Emilia Brbieru, a tinut s fac o serie de precizri n legtur cu acest caz. „S-a exagerat foarte mult gravitatea cazului n care pacientul de doi ani, care a fost adus vineri seara la Sectia ORL a Spitalului Judetean de Urgent Vaslui cu o alun n nas, nu a fost tratat n regim de urgent. Am fost sunat vineri noaptea, la ora 24.00 si mi s-a prezentat cazul. Era vorba de o urgent, dar nu una care s pun n pericol viata copilului si care putea fi rezolvat foarte bine si la prima or a diminetii. I-am cerut asistentei s interneze copilul si s-l supravegheze. Aluna este un corp strin mare, care nu poate trece prin fosa nazal n cile respiratorii superioare, sufocnd copilul. S-a exagerat foarte mult gravitatea acestui caz care, din punct de vedere al oricrui medic, nu era un caz de risc major. Dealtfel, copilul nici nu ar fi asteptat pn dimineat, pentru c, n aceeasi noapte a mai fost un caz, un copil care se necase cu un os de peste, urgent care a fost rezolvat de un coleg care se afla mai aproape de spital si care ar fi rezolvat si primul caz. Este usor s acuzi, s mprosti cu noroi un om care de 20 de ani lucreaz n spital, n conditii greu de nchipuit, chemat de acas la orice or din zi si din noapte. Acest lucru s-a ntmplat pentru c nu mai rezist unui asemenea program”, spune dr. Emilia Brbieru. Aceasta a mai precizat c, n ziua respectiv, a plecat din spital la ora 16.00, pentru a se ntoarce la ora 18.00, la contravizit, iar apelul de la ora 24.00 nu justifica prezenta la spital.
Solutia: o linie de gard
Dr. Brbieru, sustinut de un alt coleg, dr. Gabriel Dumitrescu, spun c asigurarea urgentelor „la domiciliu” este o formul aplicat pentru c n Sectia ORL nu exist o linie de gard. „De 27 de ani, de cnd sunt eu n spitalul acesta, la orice or din zi si din noapte trebuie s asigurm urgentele. Nu conteaz c abia am ajuns acas, c stm la mas sau c dormim. Trebuie s ne mbrcm, s lum taxiul si s venim la spital pentru a asigura urgenta. Deci, eu dau 7 lei la taxi s ajung la spital, 7 lei s m ntorc acas, iar mie spitalul mi plteste net 12,42 de lei pe or. Deci nu am asigurat nici mcar transportul. Si cu toate acestea, de ani de zile, 24 de ore din 24, trebuie s asigurm aceste urgente. Nu putem pleca nicieri, nu putem s ne permitem nici mcar s plecm la toalet fr telefon. Am salvat sute de vieti, dar nimeni nu tine cont c suntem oameni si nu roboti”, spune dr. Gabriel Dumitrescu. Medicii spun c, pentru a fi consultat fiecare pacient n momentul n care se prezint la spital, fr amnri, solutia ar fi s se efectueze grzi. „n Spitalul Judetean de Urgent sunt angajati patru medici ORL si un specialist n chirurgie maxilo-facial, ceea ce face ca n Sectia ORL s poat fi asigurate grzi. De un an de zile avem aprobare de la Ministerul Snttii pentru linie de gard. ns aceasta nu se face pentru c sectiei noastre conducerea spitalului nu i-a asigurat o camer de gard”, mai spune dr. Dumitrescu.
Ce mai „ascund” copiii?
Dr. Dumitrescu afirm si c sunt foarte multe cazuri de copii care sunt adusi de printi cu corpi strini n nas si, pentru c unii nu-si dau seama la timp, vin cu micut ii abia dup ce corpul a produs infectii purulente. „Scoatem fasole, baterii de ceasuri, seminte, firmituri de pine si tot felul de lucruri din nasul copiilor. Eu i-as acuza pe printi de neglijent n aceste cazuri si m ntreb dac, sesizati, cei de la Protectia Copilului nu ar avea nimic de spus n aceste cazuri”, mai spune dr. Dumitrescu.
Urmeaza ancheta
Ieri, Ionut Blut, tatl micutului pacient, a formulat o plngere ctre conducerea Spitalului Judetean de Urgent Vaslui. De mentionat c aceeasui conducere a spitalului a refuzat s fac vreun comentariu despre acest caz. Cu toate acestea, exist informatii c, astzi, conducerea Spitalului Judetean de Urgent, npreun cu DSP Vaslui, vor demara o anchet.
sa va faceti datoria! respectati-va juramantul!
Ce atatea discutii , era de garda trebuia sa vada pacientul.
pai daca nu mai rezisti dute la un cabinet privat si lasa pe altul ti se pare ca muncesti mult la cata spaga ei taci si fati munca ca ei bani din bani mei cucona
De unde stia doamna doctor ce fel de urgenta era dak nici macar nu a vazut copilul???