Tunurile pe bugetari

Bugetarii vasluieni sunt pe cale s „guste” din reteta FMI-ului: austeritate la micul dejun, concedieri la prnz si la cin. La o zi dup perfectarea scrisorii prin care Romnia solicita ajutor financiar, Monitorul de Vaslui a prezentat consecintele nefaste pentru populatie ale acestui acord. La vremea respectiv, multi au luat n serios varianta oficial: miliardele de euro erau o „centur de sustinere” necesar, o „plas de sigurant” etc. ntre timp, o parte din bani au fcut deja cale ntoars ctre creditori, iar n tar s-a dat semnalul concedierilor. Se au n vedere agentiile, consiliile judetene, prefecturile, primriile, diverse servicii deconcentrate etc. Pentru moment, nici sindicatele nu stiu exact la ce nivel se vor opera reducerile. Dac va fi pus n practic reducerea aparatului bugetar cu 20%, peste 6.000 de functionari vasluieni vor trebui s prseasc administratia. ntrebare: unde se vor duce? Nimeni nu stie. Pentru functionarii statului, „funia a ajuns la par”. Desi analistii economici estimau c adevrata criz va intra n serviciile deconcentrate ncepnd abia cu anul 2010, situatia se precipit. Colectrile la bugetul statului sunt mai mici dect previziunile oficiale, iar indicele de scdere a PIB-ului ar putea fi de 8%, fat de 4%, ct s-a prognozat n primvar. n noua conjunctur economic, Fondul Monetar International (FMI) ar fi de acord cu un deficit bugetar mai mare dect cel stabilit n acordul initial, cu conditia ca Guvernul s creasc veniturile si s taie din cheltuieli. Radiografia finantistilor internationali a pus pe jar autorittile romne, care au n fat dou optiuni capitale. Ori trec urget la restructurri n aparatul public si recalibreaz cheltuielile, ori risc ca, pe termen scurt, s nu mai poat efectua pltile la salarii, pensii si alte drepturi. Indiferent de influentele negative, ntrun an cu o ncrctur electoral imens, „fitilul” concedierilor a fost aprins. Pentru nceput, agentiile din subordinea ministerelor vor cunoaste „ghilotina” reducerilor cu 20%, n vederea salvrii vistieriei publice. Ulterior, se au n vedere consiliile judetene, primriile, prefecturile, birourile parlamentarilor si alte servicii unde, n acceptiunea autorittilor, grila de personal a crescut necontrolat. ntr-un cuvnt, se va tia n carne vie.

Sindicatele stau n asteptare

Valic Berescu, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici „Sed Lex” Vaslui, spune c, n acest moment, nu se stie exact care va fi amploarea reducerilor de personal cu 20%. „Vom vedea dac restructurrile vizeaz numai aparatul central sau se vor face si n plan local. n functie de msurile care vor fi adoptate, noi vom lua o pozitie si, dac va fi cazul, vom iesi n strad. Repet, pentru moment, nu dorim s producem panic si asteptm s vedem unde se vor face reducerile”, a precizat Valic Berescu. La un simplu calcul, dac se va aplica reducerea cu 20% a angajatilor de la stat, la nivelul judetului Vaslui, peste 6.000 de angajati ar trebui dati afar din administratie. Dac ajustrile de personal vor viza numai aparatul central, inclusiv agentiile din subordinea ministerelor, numrul salariatiilor disponibilizati va fi cu mult mai mic. De altfel, dezechilibrul dintre numrul de angajati din sectorul bugetar si al celui din mediul privat este imens. Din cei 59.111 salariati din judetul Vaslui, n privat mai lucreaz circa 25.000 de persoane.

„Premianti” la numrul de ministere

Situatia executiei bugetare la jumtatea anului curent comport msuri de exceptie. Comparativ cu primele sase luni din 2008, cheltuilile de personal au crescut cu 5,6%, n paralel cu reducerea fondurilor alocale investit iilor. Pe lng lipsa acut de lucrri, agentii economici sunt depsiti de obligatiile fiscale ctre stat, iar taxele si impozitele de tot felul au scos de pe piat foarte multe societti. Bncile nu acord mprumuturi avantajoase sectorului privat, autorittile publice nu au achitat integral facturile ctre firmele care au executat lucrri, iar blocajul financiar tinde s se generalizeze. n tot acest timp, Romnia este unul dintre statele Uniunii Europene cu cele mai multe ministere, iar cohorte de consilieri pltiti gras lustruiesc birourile demnitarilor. n mare parte, salariile „nesimtite” au rmas neatinse si motive pentru un spectacol sau vreo seztoare se pot gsi n orice moment. ntr-un asemenea „halou” de interese, nu este exclus ca n morisca disponibilizrilor s intre functionarii simpli, care, de regul, si fac treaba n institutiile de care apartin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.