Somnul primarului naste… proteste

Bucuria obtinerii finantrii pentru reparatia si izolarea a trei blocuri din Negresti s-a transformat, pentru primarul Ioan Cozma, ntr-un adevrat cosmar. Asta pentru c locatarii blocului 9 au nceput, de cteva zile, o serie de actiuni de protest, n ncercarea de a stopa derularea proiectului. Suprarea oamenilor vine din faptul c reparatiile la blocuri, fcute cu bani de la Guvern, includ o clauz pe care Primria pare s o fi ignorat pn acum: reabilitarea le-ar aduce proprietarilor o ipotec pe 25 de ani! Acum, lucrrile au fost sistate, primarul face demersuri la Guvern mpotriva instituirii ipotecilor iar proprietarii se gndesc serios la posibilitatea de a anula proiectul n instant.

De cteva zile, cteva zeci de proprietari care locuiesc n blocul 9, de pe str. N. Blcescu, din Negresti, protesteaz public fat de o situatie pe care ei o definesc ca incredibil. „Noi am stiut c o s ni se reabiliteze blocul. Am constatat ns, cu stupoare, c toat aceast lucrare, care a demarat deja, implic instituirea unei ipoteci, de 25 de ani, pe apartamentele proprietate personal. n blocul 9, sunt 36 de apartamente si nici un proprietar nu este de acord cu aceast procedur. Am nteles c nici proprietarii de la blocul de alturi, blocul 8, care se afl n aceeasi situatie, nu sunt de acord cu asta. ntreaga vin pentru situatia creat este a primarului Ioan Cozma. Acesta, pentru a obtine fonduri pentru reabilitare, a accesat un program destinat blocurilor cu risc seismic ridicat si a inclus blocurile noastre n acest program. Blocul nostru nu are probleme de acest gen. Exist patru expertize, efectuate ntre 2004- 2006, care confirm acest lucru. Finan- tarea s-a obtinut folosindu-se o expertiz din care reiese c blocurile sunt ncadrate n clasa I de risc seismic. Noi nu avem asa ceva n Negresti, iar aceste blocuri au fost ridicate dup 1978, deci dup cutremur. Sunt blocuri solide, care nu au nici o crptur”, spune Veronica Serban, una din locatare, desemnat s-i reprezinte pe toti proprietarii de apartamente din blocul respectiv. Oamenii au reusit ca, prin protestele lor, s opreasc deocamdat lucrrile. Ei spun c nu ar fi avut nimic mpotriva unui proiect de anvelopare a blocurilor, unul care nu ar fi creat nici un fel de obligatii. Oamenii acuz Prim ria c a demarat proiectul fr acordul lor cu privire la interventiile presupuse de lucrare si fr s semneze nici un contract prin care s si dea acordul pentru instituirea ipotecilor. De aceasta au aflat mai mult ntmpltor, consultnd legislatia privind msurile pentru reducerea rismului seismic. „Nu suntem de acord ca din proprietari s ne trezim, peste noapte, chiriasi la stat. Mai ales n conditiile n care blocul nostru nu are nimic”, spun locatarii, decisi s cear o contraexpertiz a evalurii riscului seismic al blocului.

„Nu sunt de acord cu ipoteca…”

Ioan Cozma, primarul orasului Negresti, spune c ncearc consolidarea blocurilor fr a institui ipotec pe locuinte. „Proiectul de finantare s-a obtinut n urma ntocmirii unei expertize, n urma creia solutia de consolidare a blocurilor 3, 8 si 9 din Negresti a fost stabilit cu ncadrarea respectivelor blocuri n gradul I de seismicitate. Asta nseamn c locatarii care au un venit lunar pe membru de familie sub 1.600 de lei beneficiaz de scutirea la plat a lucrrilor executate, iar ceilalti locatari, cu venitul peste acest barem, pltesc timp de 15 ani rate lunare, pn la achitarea sumelor alocate pentru lucrrile executate la bloc: consolidare, reabilitare si curtare a subsolurilor, termoizolat ii, fatade, tmplrie si acoperis. Conform Ordonantei 20/1994, republicat n MO din 5/12/2007, proprietarilor apartamentelor li se instituie o ipotec pe o perioad de 25 de ani, pn la achitarea sumelor aferente lucrrilor executate. Personal nu sunt de acord cu aceast ipotec si mi se pare un lucru fr rost, care provoac griji beneficiarilor acestor lucrri. Ieri (marti, 18 august, n.r.), am depus personal la Minister o sesizare cu privire la instituirea ipotecii”, a spus Ioan Cozma. Acesta a precizat n adresa oficial c proprietarii refuz semnarea contractelor de finantare si se gndeste la posibilitatea de a transfera proiectul pe un alt program de finantare, care s nu includ obligatii din partea proprietarilor. ntre timp, lucrrile de consolidare demarate la blocul 9 au fost sistate, primarul asteapt rspunsul ministerului de resort iar proprietarii se gndesc serios la posibilitatea de a anula proiectul n instant.

4 COMENTARII

  1. Ma, desteptule, tie ti-ar conveni sa ti se ia casa pe care stiai ca o ai in proprietate? Tu esti unul din pupincuristii aia care vorbesc ca la usa cortului pe cei care isi exprima parerea si acea parere nu este tocmai favorabila primariei?

  2. cine sa fie vaca veronica serban????nebuna care zicea k face greva foamei si de fapt infuleca pe ascuns de a ajuns cat o vaca??….hai dom’primar fii serios, da ma’ta om cu facultate facuta la vremea aia cand nu era nici spiru nici alte facultati fantoma, bagi in seama si iti strici somnu pt o vaca din asta analfabeta si plina de veninin??? da eu te stiu om destept, cu carte, cum putin mai sunt in orasul asta plin de barfa…de cand ai ajuns sa bagi in seama o vita, care de altfel se stie ca e comunista rosie….ai uitat ca in campanie impartea brelocuri cu mihalache si lipea afise cu mariciuc, ca poate poate primeste si ea o bucatica de paine????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.