Familii abandonate

Aproape 200 de familii vasluiene nu si-au primit nc banii pentru ajutoarele financiare solicitate. Lovite de urgiile naturii ori de alte nenorociri, n situatii extreme de boal, fiecare familie a apelat la stat ca la ultimul salvator. Din nefericire, pn n prezent, nevoiasii judetului s-au ales doar cu trei proiecte de hotrri mari si late. Banii nu ajung la adresele sracilor, iar persoanele aflate n situatii limit stau mai mult pe drumuri. ntre timp, la Directia de Munc se nregistreaz alte documentatii, iar anchetele sociale sunt la ordinea zilei n comunittile locale. Pentru toate aceste suflete, singura sperant rmne o sedint de Guvern, care s le aprobe cererile disperate dup ajutor. De peste nou luni, Guvernul nu a mai aprobat nici un ajutor financiar sau de urgent pentru judetul Vaslui. n schimb, n locul banilor pentru persoanele nevoiase, Ministerul Muncii si-a realizat din plin planul, n ceea ce priveste capitolul legislativ. Dup ce n prima parte a anului au fost elaborate dou proiecte de hotrri, care vizau deblocarea resurselor financiare pentru ajutoare, a intrat n discutie un al treilea proiect. Hotrrea prevede acordarea de ajutoare financiare pentru 1.488 familii, n valoare de 1.665.975 lei, printre care si familii din Vaslui. Proiectul, care a fost definitivat n data de 22 iulie, a fost transmis ctre Guvern si rmne de vzut dac va intra pe ordinea de zi din urmtoarele sedinte sau se va pierde prin sertarele Secretariatului General al Guvernului. n conditiile n care lantul decizional ar functiona conform termenelor legale, pn n data de 15 august hotrrea ar trebui aprobat si, cel trziu pn la sfrsitul lunii, banii s ajung la Vaslui. Tinnd cont de faptul c la Bucuresti sau acumulat foarte multe dosare din judetul nostru, este posibil ca primele familii care vor primi banii s fie cele care au depus dosare n perioada noiembrie-decembrie 2008.

Avalans de cereri

n timp ce Bucurestiul nu a deblocat nici un leu pentru acest tip de asistent social, la Vaslui, numrul dosarelor nregistrate creste de la o lun la alta. Potrivit Directiei de Munc si Protectie Social (DMPS) Vaslui, n perioada noiembrie – decembrie 2008, au fost nregistrate 94 de cereri de ajutoare financiare n valoare de 78.400 lei si opt ajutoare de urgent n valoare de 29.600 lei. n primele sase luni din acest an, au mai fost finalizate 85 de dosare pentru ajutoare financiare n sum de 73.500 lei si sapte ajutoare de urgent n valoare de 21.000 lei. De asemenea, mai sunt n lucru, n diferite stadii, alte 15 dosare depuse de ctre familii din judet. „Institutua noastr primeste n mod obisnuit dosare pentru ajutoare financiare si de urgent si efectueaz cu celeritate anchetele sociale. Inspectorii ntocmesc dosarele respective, care ulterior se transmit ctre Ministerul Muncii. Numrul de solicitri pentru ajutoare financiare este la acelasi nivel, comparativ cu perioadele anterioare”, a spus Haralambie Voicu, directorul DMPS Vaslui. C ne place sau nu, Vaslui este printre judetele n care sunt distribuite cele mai multe ajutoare financiare si ajutoare de urgent din zona Moldovei. Spre exemplu, n anul precedent au fost deblocate la nivel local 269 de ajutoare financiare, n valoare total de 228.300 lei. Sume importante, care s-au ridicat la 264.900 lei, au fost virate si n contul celor 99 de ajutoare de urgent. Srcie si boal Pe fondul lipsei acute de resurse financiare, dublat de srcie extrem, tot mai multe persoane apeleaz la ajutor din partea statului. Cnd n astfel de situatii limit intervin si cazuri de boal grav, ajutorul financiar rmne singura solutie salvatoare. De asemenea, solicit ajutoare tot mai numeroase familii care au copii multi, pentru care nu le pot asigura conditiile minime de existent. ns, dac unele familii sunt ndreptt ite s primesc acesti bani pentru situatiii exceptionale, altele sunt fixate pe ideeea c trebuie ajutate cu orice pret. De altfel, din totalul solicitrilor depuse direct de personele n cauz sau prin intermediul asistent ilor sociali din primrii, n jur de 40% ntrunesc conditiile pentru a ntocmi dosarul. Spre exemplu, peste jumtate din petentii respinsi solicit de mai multe ori ajutorul financiar. Mai mult, s-a nteles gresit destinatia asistentei finaciare, si, din aceast cauz, multe persoane solicit banii pentru ai folosi la alte cheltuieli.

De la dosare la bani

Dup ce solicitarea a fost nregistrat la DMPS Vaslui, institutia demareaz o anchet social la fata locului, pentru a stabili necesitatea acordrii ajutorului. Odat finalizate, documentat iile sunt transmise la ministerul de resort, unde se centralizeaz dosarele din mai multe judete. Ulterior, se stabileste o list a beneficiarilor, care este aprobat n sedint de Guvern. Ajutorul financiar se acord n baza Legii 366/2001, pentru familii aflate n dificultate, datorit strii de sntate (cancer, operatii pe cord), pe fondul veniturilor insuficiente. Ajutoarele de urgent se acord n baza Legii 416/ 2001, pentru familii si persoane aflate n dificultate ca urmare a incendiilor, calamittilor naturale, accidentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.