Executorii prjolesc judetul

Procedura de executare silit s-a transformat ntr-unul dintre cei mai importanti cotizanti la vistieria statului. Numai n luna iulie, peste 20% din ncasrile la bugetul consolidat provin din executri silite. Mai exact, 10,9 milioane de lei au fost colectate de la ru platnici, apelndu-se la instrumente coercitive. Fat de primul semestru din 2008, n primele sase luni din acest an, ncasrile din executare silit au crescut cu 12,51%. Cum societtile vin tot mai rar la Fisc pentru a-si achita drile, n compartimentele de specialitate este o efervescent general. Practic, executorii fiscali colind ntreg judetul, darurile lor pentru debitori fiind din cele mai amare: somatii, popriri pe conturi etc. Mai mult, pe lng sechestre, firmele capitalizeaz si penalitti de 0,1% pentru fiecare zi de ntrziere. De bratul lung al legii nu scap nici colaboratorii restantierilor, bunurile mobile si imobile, practic tot ce se poate valorifica. Compartimentele de executare silit din cadrul Finantelor Publice vasluiene sunt bgate n priz. De la Vaslui la Brlad si de la Husi la Negresti, sistemul este angrenat ntr-o activitate extrem de laborioas n vederea sustinerii bugetului de stat. Cum indisciplina financiar a agentilor economici se amplific odat cu adncirea derapajelor din economie, procedura de executare silit se transform ntr-un instrument de recuperare esential. n acest moment, intr n scen executorii fiscali, care bat cu sechestrele la portile firmelor. Si arsenalul legal de ncasare a debitelor restante este unul vast si foarte aplicat. Pentru nceput, ru-platnicii sunt atentionati cu somatii, prin care sunt rugati s treac pe la Fisc pentru a-si achita obligatiile financiare. Ulterior, n situatia n care contribuabilii nu se conformeaz, se trece la artileria grea, mai exact popriri pe conturile bancare, popriri pe terti, sechestre pe bunuri imobile si mobile. Toate aceste msuri coercitive sunt utilizate de finantisti n functie de specificul debitului fiecrui operator economic. Administratorii societtilor trebuie s stie c preocedura de executare silit se declanseaz n paralel cu rostogolirea penalittilor zilnice – de 0,1% – pentru creantele neachitate la termenul legal. Marea majoritate a impozitelor trebuie pltite pn la data de 25 ale fiecrei luni. Dup aceast zi, penalittile curg pn n momentul n care agentul economic si stinge obligatiile ctre stat, precizeaz Ctlina Condrea, purttorul de cuvnt al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui. Motivele pentru care tot mai multe societt i nu-si onoreaz pltile din taxe si impozite ctre stat sunt diverse. Unele firme o fac pur si simplu din rea voint, n alte cazuri societtile nu fac ncasri de la colaboratorii comerciali si nu dispun de lichiditti, iar alte companii sunt nglodate n credite si, practic, nu mai fac fat.

Somatii, popriri, sechestre…

Potrivit datelor oficiale prezentate de ctre DGFP Vaslui, n primele sapte luni ale anului curent, ncas rile din executri silite la bugetul consolidat reprezint 103.866.586 lei. Comparativ cu semestrul I din 2008, n primele sase luni din acest an, ncasrile din executarea silit au crescut cu 12,51%. Numai pentru luna iulie, ncasrile din urma instituirii procedurii de executare silit se ridic la suma de 10.965.270 lei. Dac lum n considerarea c ncasrile pe luna iulie la bugetul consolidat se cifreaz la 58,22 milioane de lei, ntr-adevr, executarea silit este foarte bnoas. Tot n luna iulie, Finantele Publice au comunicat ctre firmele restantiere 7.614 somatii, din care s-a ncasat contravaloarea a 6.002 somatii. De asemenea, au fost emise 320 popriri pe conturi bancare, din care sa ncasat contravaloarea a 305 popriri. Din cele 72 popriri pe terti, au fost ncasate 29, iar din 3 sechestre pe bunuri imobile au fost ncasate dou. Tot n cursul lunii trecute, au fost aplicate si trei sechestre pe bunuri mobile, dar care nu au fost valorificate.

1 COMENTARIU

  1. hotiiiiiiiiiiiiiiii trimit executorii judecatoresti sa-ti ia casa sau bunurile din aceasta dar la un proces nu te cheama te anunta ca in urma sentuntei judecatoriesti cu nr………din data………tineti cont data este cu aproximativ o luna inainte de a veni si ati bate la usa oare ei nu pot fi dati in judecata pentru abuzul care il fac ,nu trebuie sa ia legatura cu tine pentru a vedea cum poti da datoriile sau imprumuturile inapoi sa faci o conventie cu ei NU te executa pe LOC,astai romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.