ncepnd cu data de 20 iulie, la nivel national au fost desfsurate actiuni pentru prevenirea, identificarea si sanctionarea faptelor de natura penal si contraventional la regimul substantelor periculoase. Astfel, politistii Serviciului Arme, Explozivi, Substante Toxice (SAEST) Vaslui si specialisti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui au efectuat, n aceast perioad, 37 controale pe aceast linie. n cadrul actiunilor si controalelor desfsurate au fost identificate dou societti comerciale si o unitate de nvtmnt care detineau si utilizau substante chimice periculoase fr a fi notificate la ITM, fiind ntocmite dosare penale n conformitate cu prevederile art. 312 C.P.(trafic de substante toxice) si O.U.G. 195/2005 privind protectia mediului. Au fost aplicate si 2 sanctiuni contraventionale cu avertisment, conform Legii 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase. Totodat, au fost ridicate 16,314 kg mercur si peste dou tone de substante chimice periculoase, din care 296 kg cu termen de valabilitate expirat, detinute de un laborator al unui liceu din Brlad. Politistii au realizat si informri ctre conducerile societtilor care detin si utilizeaz substante periculoase, cu privire la msurile care trebuie luate pentru asigurarea si protejarea snttii oamenilor, animalelor si a mediului, precum si pentru prevenirea oricror sustrageri de astfel de substante si preparate ori deturnarea acestora din circuitul legal. „Una din obligatiile utilizatorilor de substante chimice periculoase este de a furniza inspectoratului teritorial de munc pe raza cruia si desfsoar activitatea, nainte de nceperea acesteia, lista cu substantele si preparatele chimice periculoase pe care le vor detine. La nivelul judetului Vaslui exist 54 de societti si institutii notificate la ITM Vaslui pentru a detine si utiliza substante chimice periculoase din cele cuprinse n anexa la H.G.1408/2008 privind clasificarea, ambalarea si etichetarea substantelor periculoase. Producerea, detinerea sau orice operatiune privind circulatia substantelor si preparatelor toxice si foarte toxice fr drept constituie infractiune si se pedepseste conform Codului penal”, a spus inspector Mihaela Straub, ofiterul de pres al IPJ Vaslui.
Aceste asa zise subsatante periculoase, sunt acolo, de peste trei decenii, zac in liniste, dar legile si og-urile din 2003, 2005, 2008, le-au cam tulburat somnul! Dece nu scrieti nimic despre custodia armelor de foc letale si munitie, care au poposit prin scoli si primarii multi ani , pana in ’89? Nu erau legi, ori se doreste ascunderea acestor anomalii si incalcari grosolane ale legilor? Daca erau furate de cineva, care era forma de reclamatie, fiind depozitate ilegal? Acei de la ITM vor sa-si justifice activitatea? Poate vor gasi cateva kilograme de mercur rosu, de fapt ei asta cauta!
Ce e si culmea , ca voi mai tineti si secreta identitatea respectivului liceu sa ne lasam copii pe mana unor inconstieti !!!!! Rusine!!!!