Vasluienii, dependenti de asistenta sociala

Populatia judetului este caracterizat de o dependent major de asistenta venit din partea statului. ncepnd cu anul 2005, numrul persoanelor asistate a crescut considerabil, odat cu diversificarea prestatiilor sociale si cresterea baremurilor de acordare. Numai n 2007, la nivelul judetului Vaslui sau acordat drepturi sociale pentru 206.577 de persoane, n timp ce n 2006, numrul celor care au apelat la asistent a fost de 111.945 persoane. n acest an, Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale Vaslui gestioneaz 31 de prestatii sociale. Lunar, apeleaz la serviciile institutiei un numr mediu de 293.192 beneficiari, iar pltile care se efectueaz depsesc suma de 15.000.000 lei. Practic, n prezent, 65% din populatia judetului Vaslui, care este de 455.049 persoane, beneficiaz de unul dintre drepturile sociale prevzute de lege. Mai mult, la aceste prestatii se adaug asistenta acordat de alte ministere sau administrat ii locale, la sfrsitul anului 2008 existnd 45 de forme de sprijin financiar.

Ultima solutie: venitul minim

Rata somajului n crestere, prbusirea ofertei locurilor de munc, nghetarea sau reducerea veniturilor cresc de la o lun la alta numrul nevoiasilor. ncepnd din trimestrul IV al anului precedent, numrul beneficiarilor de venit minim garantat s-a majorat constant. Dac n luna septembrie 2008, 12.433 de familii au solicitat asistent social n baza Legii nr. 416/2001, n ianuarie 2009, numrul beneficiarilor s-a ridicat la 13.100 de familii. n februarie, numrul familiilor care au solicitat venitul minim a fost de 12.999 familii, pentru ca n luna martie numrul asistatilor s creasc la 13.310 familii. Luna aprilie a adus o crestere semnificativ de 14.490 de familii nevoiase, care au solicitat ajutor social. ns datele oficiale sunt departe de realittile din snul comunittilor, numrul familiilor care nu dispun de resurse minime de supravietuire fiind cu mult mai mare. n cursul lunii mai, valoarea total a pltilor venitului minim garantat efectuate n judetul Vaslui s-au ridicat la suma de 1.554.560 lei. De acesti bani au beneficiat 12.428 de familii, cei mai multi solicitanti fiind din comunele Iana – 669 familii; Voinesti – 552 familii; Dragomiresti – 540 familii etc.

Avertismentele Bncii Mondiale

Srcia lucie bate la usile tot mai multor vasluieni. Pentru 2009, rapoartele internationale avertizeaz c peste 12% din populatie va tri ntr-o mizerie crunt. Somajul, lipsa locurilor de munc si impactul recesiunii din Europa Occidental asupra economiei romnesti vor ruina foarte multe familii. La nivelul judetului Vaslui, socul crizei va ngrosa si mai mult numrul muritorilor de foame. Potrivit unui raport al Bncii Mondiale, bugetele familiilor vor fi afectate sever de cderea cererii de fort de munc si cresterea somajului. Pe lng cele dou dezechilibre majore ale pietei, un rol hotrtor n pauperizarea populatiei va fi jucat si de reducerea remiterilor trimise de romnii care muncesc n strin tate. Cu alte cuvinte, organismele internationale estimeaz, comparativ cu 2008, o crestere a srciei absolute cu cel putin dou puncte procentuale, ceea ce nseamn c 12% din populatie va fi afectat de srcie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.