Totul despre tichetele de sanatate

n ultimul timp, se tot vorbeste despre introducerea tichetelor de sntate. Putini sunt ns cei care stiu exact cum va functiona acest sistem. Ieri, Ministerul Snttii a venit cu att de asteptatele precizri. n linii mari, sistemul va functiona n modul urmtor: asiguratul se prezint la un furnizor de servicii medicale, unde va plti o sum prestabilit, cuprins ntre 5 si 250 de lei, n functie de tipul de serviciul medical solicitat. Medicul i va oferi un tichet valoric. Cnd valoarea tichetelor primite de o persoan pe parcursul unui an va atinge suma de 600 de lei, persoana n cauz nu va mai plti nici o sum pentru tichetele de sntate. O consultatie a medicului de familie va fi pltit cu 5 lei, dac pacientul merge la cabinetul medicului, si cu 15 lei, dac vine medicul la domiciliul pacientului. O consultatie a unui specialist va costa 10 lei la cabinet si 20 de lei dac acesta se deplaseaz la domiciliu, tot att fiind decontat si consultatia oferit de echipajul de ambulant, dac solicitarea nu reprezint o urgent. Serviciile de recuperare (proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj etc.), vor scoate din buzunarul pacientului 50 de lei, pentru o cur de 10 zile, cu maxim patru procedee pe zi. Analizele si toate investigatiile paraclinice vor scoate din buzunarul bolnavului alti bani: 1 leu testul de laborator, 5 lei o investigatie radiologic, 50 lei un computer tomograf, 200 lei un RMN cu substant de contrast etc. n spitale, pacientul va plti 20 de lei consultatia, dac cazul su nu intr n categoria urgentelor, 10 lei pentru spitalizarea de zi sau 50 de lei pentru spitalizarea continuu, de mai multe zile. Dac un pacient doreste conditii de comfort sporite, va scoate alti bani din buzunar, n functie de tarifele stabilite de fiecare spital n parte.

Cine plteste?

Conform estimrilor fcute de Ministerul Snttii, n functie de serviciile medicale acordate n anul 2008, plata tichetelor de sntate va aduce n sistemul de sntate o sum catalogat drept „considerabil” de finantatorii sistemului. Potrivit precizrilor fcute, tichete de sntate va plti tot romnul care primeste servicii medicale. De pltit vor plti doar o parte din persoanele care obtin lunar venituri. Vor primi tichete, fr s plteasc tarifele stabilite, persoane srace (asistatii social, n.r.), pensionarii cu venituri lunare sub 700 lei de lei pe lun, copiii cu vrsta pn la 18 ani, somerii, persoanele care acum beneficiaz de gratuitti n virtutea unor legi specifice (revolutionari, persecutati politic, veterani de rzboi, persoane cu handicap, personalul sanitar si, pentru serviciile aferente sarcinii, gravidele. Avnd n vedere c aceste categorii sunt cele mai mari consumatoare de servicii, nseamn c pentru aproximativ 70% dintre persoanele beneficiare de servicii medicale, contributia personal va fi suportat de autorittile competente. Sumele aferente tichetului pentru sntate vor constitui n totalitate venituriale furnizorilor de servicii medicale. n paralel, se mentin si sumele actuale pltite de bolnavi ca si „contribut ie personal”: medicamente, dispozitive medicale, stomatologie, recuperare n sanatorii. Ministerul Snttii propune ca angajatorii s acopere pentru salariati cheltuielile cu tichetele pentru sntate n limita a 600 lei pe an, iar sumele ca sumele pltite ca si contributie personal de pacienti s poat fi deductibile fiscal.

Msur privit cu indignare

Banca Mondial a efectuat un studiu privind perceptia populatiei asupra asupra introducerii tichetelor de sntate. Conform rezultatelor obtinute, introducerea sistemului de contributie personal pentru serviciile medicale este primit de romni cu resemnare sau cu indignare. n opinia populatiei, introducerea contributiei personale nu va modifica comportamentul personalului medical, nu va duce la diminuarea spgilor si nu va mbuntti calitatea serviciilor medicale oferite de institutiile de stat. Populatia consider c, n prezent, pentru sumele de bani cu care se contribuie la sistemul de asigurri de sntate se acord servicii medicale de o calitate inacceptabil. Cea mai mare parte dintre cei intervievati au considerat c persoanele din categoriile defavorizate, persoanele srace, pensionarii, copiii, persoanele cu handicap ar trebui exceptate de la contributia personal, iar taxa de 5 lei pentru medicul de familie si 10 lei pentru spitalizarea de zi sunt acceptabile. Au fost considerat mare suma de 50 de lei pentru internarea n spital si plafonul de 600 de lei pe an.

10 COMENTARII

 1. AM O FATA DE 13 ANI CU HEMIPAREZA SPASTICA GRAD ACCENTUAT,NU AM FACUT CERTIFICAT DE HANDICAPAT PANA ACUM,BANI CARE IMI REVENEAU I-AM LASAT LA STAT,ACUM 2 LUNI AM FACUT ACEL CERTIFICAT DOAR PENTRU TRANSPORT PENTRU A SE DEPLASA LA SPITAL LA FIZIOTERAPIE TREBUIA SA DAU PE BILETE 20 LEI FACAND ACEST DRUM DE DOUA ORI AM ZIS CA SCUTESC 40 LEI PE SAPTAMANA DAR ACUM 2 ZILE AM RAMAS IMARMURITA CAND DOCTORUL DE LA SPITAL MA ANUNTAT CA DACA MAI DORESC SA FACA COPILUL RECUPERARE TREBUIE SA PLATESC O SEDINTA CU SUMA DE 15 LEI DEOARECE CASA DE ASIGURARI PLATESTE DOAR 10 SEDINTE PE AN.ASTA INSEMNAND CA EU SA SCOT DIN BUZUNAR IN JUR LA 150 LEI PE LUNA CAND EI IMI DAU UN AJUTOR DE 68 LEI!!!!

 2. asa este.platim pentru toti betivii de pe marginea drumului.ne intreaba cineva daca dorim acest lucru.sa ni se dea posibilitatea sa nu mai platim asigurarile de sanatate si atunci cand vom avea nevoie de serviciile medicale sa ne ducem cu banii in mana.au descoperit o alta metoda de a stoarce bani de la oameni!medicii nu se mai satura si ei de bani . sunt intr-o intrecere continua: care aduna mai mult.din ce in ce mai greu!

 3. Nu mai vrem sa platim aiurea orice ban dat sa se regaseasca in servicii,am platit anul asta 10 milioane si nu am folosit nici un leu sa se contabilizeze , cand am nevoie sa pot sa-i folosesc,pot fi opriti 10,20.30% pentru copii,urgente etc dar nu toti,poate cand am nevoie nu am bani ce fac?-pentru ce am dat atatia bani zeci de ani la rand? ca sa tineti toti betivii si tiganii care nu au platit un leu in viata lor la sanatate?

 4. locuiesc in Spania de ceva vreme dar in privinta sanatatii nu am nimic de comentat,toate retetele pe care le iau sant suventionate 80-90 /; si nu contribui cu nimic la sanatate
  Am consultatia gratuita.Oare cand in tara o sa se faca ceva in favorul cetatenilor si mai ales a contribuabilui la sanatate ,aici sanatatea este pe primul loc PARLAMENTARI FACETI CEVA PENTRU ROMANII santem mai bine tratati in strainatate decat in propria tara

 5. Cea mai mare tampenie care a putut fi invetata este acesta CO Plata .Eu de exemplu nu merg cu anii la medicul de familie dar platesc lunar asigurare de sanatate iar daca doresc servicii mai de calitate si ma deplasez intr-un alt judet de exemplu Iasi platesc consultatia pentru ca nu sunt din judet.Ieri am fost cu copilul la iasi la Sf Spiridon si cum copii beneficiaza de gratuitate am platit 68 ron consultatia asta pentru ca sunt din judetul Vaslui si aveam si adev de asigurat medical.Am ramas cu gura cascata dar asta mi s-a spus” aveti si dv medici la Vaslui si totusi veniti la Iasi”.
  Cat despre asistatii sociali care nu se mai trezesc din bautura si fac copii pe banda rulanda vor fi introdusi bani din buget iar bugetul are bani din buzunarul prostilor ca mine care platesc asigurare de sanatate si beneficiaza de conditii mizere dar nu am cui sa ma plang doar trebuie sa tac.Din pacate oprirea banilor pentru asigurarea de sanatate nu este optionala ci OBIGATORIE asa ca vreau nu vreau acei bani mi se opresc lunar.

 6. ptr. ioio – Nu ai [tiut cum sa procedezi. Pun pariu ca daca te duceai la medicul de familie cu o punga de cafea, o cutie cu bomboane de ciocolata sau cu orice alta „atentie” obtineai reteta gratuita. Cum o dai, tot trebuie sa platesti….

 7. Atunci sa nu ne mai retina din salariu contributia pentru sanatate. Cu suma care contribuim ce se face? Ce- mi asigura daca tot eu platesc?

 8. atunci de ce mai platim la sanatate pe statul de plata ? Unde sunt banii nostri de ani de zile ? Spre exemplu ieri am fost sa ii iau fetitei medicamente, am platiti 100% pentru un copil. Cu cel il ajuta statul pe acest micut ? Pensionari platesc 50/60% iar pentru un copil de 3 ani 100% !!!!!!! E corect ?! Muncesc de ani de zile si nu a fost nevoie sa ajung pe la doctori sau la spitale dar ma intreb unde sunt banii mei de munca ? E jale in tot sinstemul sanitar, in invatamant ! Nimeni nu pune nimic pe picioare in tara asta …

 9. Pentru cetatenii romani VOTANTI INCONSTIENTI ai clanurilor politice interlope cum sunt cei din partidul delapidatorilor liberi sau altele asemenea , uitati ce se exprima in Constitutia Romaniei, ca drepturi fundamentale.
  ARTICOLUL 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii
  (1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
  (2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
  (3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

  ARTICOLUL 47 – Nivelul de trai
  (1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.
  (2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.