Teatrul pe meleagurile husene

Ieri, Primria Municipiului Husi a fost gazda lansrii proiectului Teatrul – o conversatie cu comunitatea. Initiat de Asociatia Link Center Vaslui si finantat de Consiliul Judetean Vaslui, proiectul are ca parteneri Primria Municipiului Husi, Primria Comunei Pdureni, Primria Comunei Lipovt si Primria Comunei Ttrni. La lansare au fost prezenti: Elena Poam, managerul proiectului, Dumitru Buzatu, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Doina Silistru, senator PSD, Ioan Ciupilan, primarul Municipiului Husi, Sorin Poam, actor si regizor, membru al Asociatiei Link Center Vaslui, si alti membri de seam ai scenei culturale si politice vasluiene. Principalul scop al proiectului este reprezentat de promovarea teatrului n localittile vasluiene care nu au institutii de teatru, dar si stimularea interesului pentru literatura dramatic n rndul tinerilor. M-am implicat n proiect pentru c este vorba despre implicatiile artistice si sociale ale muncii pe care o vor presta membrii Asociatiei Link Center. Sper ca prin proiect si prin piesele de teatru care urmeaz s fie puse n scen s se reuseasc transmiterea unor mesaje artistice care s depseasc ideea de munci agricole sau de cotidian, declar Dumitru Buzatu. Principalele activitti sunt constituite de organizarea unui numr de cinci spectacole de teatru, cu reprezentarea piesei Mendebilul, dup nuvela omonim semnat de Mircea Crtrescu, n cele patru localitti partenere ale proiectului, de organizarea unui concurs de creatii si scenarii dramatice dup opere din literatura romn, universal sau lucrri originale cu genericul ncearc si tu! si de organizarea de dezbateri publice cu genericul Veniti la teatru c numai acolo e loc de adevr. Grupul tint va fi constituit de tinerii de vrst cuprins ntre 14 si 30 de ani, apartinnd mai multor categorii sociale, precum elevi, cadre didactice, someri, liber profesionisti, etc. Activittile vizeaz dezvoltarea personalittii tinerilor prin participarea la spectacole de teatru, prin adoptarea unui comportament adecvat n acel context si prin ncercarea de receptionare a mesajului artistic si estetic transmis de piesa de teatru. Pe termen lung, se urmreste formarea si sustinerea gustului pentru art si, n special, pentru teatru la nivelul publicului din mediul rural si din orase mici att n calitate de spectator, ct si de creator. n pls, se ncearc promovarea spectacolelor cu mesaj instructiv-educativ si sprijinirea formelor de dialog intercultural pentru schimbarea mentalittii. Felicit tinerii care s-au implicat si care urmeaz s se implice n acest proiect. Desi este criz economic, iar vremurile sunt dificile, lumea mai are nc nevoie de hran pentru suflet si pentru minte. Exist, chiar si la sate, oameni avizi de cultur, care vor veni la teatru neconditionat, fr s fie mpinsi de la spate sau constrnsi s fac acest lucru. Sunt sigur c proiectul va avea succes, conchide senatorul Doina Silistru.

Dora Crlescu

2 COMENTARII

  1. A fost odata un oras cu liceeni studiosi, care sambata mergeau cu totii la cinematograf, pentru ca in timpul saptamanii nu era permis elevilor sa frecventeze distractiile. Din 2 in 2 saptamani, locuitorii orasului Husi puteau sa participe la spectacole de teatru prezentate de Teatrul „Victor Ion Popa” din Birlad, sau de Teatrul din Piatra Neamt, a fost o gradina de vara unde am vazut spectacole cu artisti mari, am vazut filme in aer liber la gradina de vara. Salile erau mereu pline, spectatorii erau foarte interesati si educati.
    Nu mai avem sali de spectacol, nu mai avem gradina de vara cu destinatia initiala.

    Cred ca atingerea scopului acestui proiect se poate face altfel, sprijinind real lacasurile de cultura si pe oamenii care le slujesc.

    Prea multe activitati cu titlul generic PROIECT, …. au ascuns de fapt alte interese si au esuat in formalism.

  2. Rahat in ploaie, o gasca de furaciosi si de potlogari cabotini! Mai bine si-ar da foc in centrul civic, ca sa dea exemplu de „loc de adevar”! Nesimititii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.