Lacustra

Fenomenele naturale extreme au pus stpnire pe teritoriul judetului Vaslui. Practic, n ultimele zile, ruperile de nori, grindina si furtunile au rvsit numeroase comunitti locale. „Spectacolul” naturii a debutat nc de smbt, 27 iunie, cu grindin la Coroiesti si Grceni. Buctile de gheat czute din cer au avut dimensiuni apreciabile, patru centimetri n diametru. Ploile cu gheat au fost nsotite de ruperi de nori, care, n cteva minute, au transformat municipiul Vaslui si alte zone din judet n veritabile Venetii. n numai 24 de ore, la Grceni au fost nregistrati 30,9 litri pe metrul ptrat (l/mp), la Vaslui 29,3 l/mp, la Coroiesti 28,8 l/mp etc. Printre fulgere si tunete puternice, furtunile au ntors pe dos serviciile de electricitate, iar multe drumuri au fost acoperite de ml si vegetatie. n tot acest peisaj lacustru exist si o parte bun: rezervele de ap din lacurile de acumulare au fost refcute integral: barajul de la Solesti are un coeficient de umplere de 92%, Delea – 89%, Puscasi 81%. Furtunile, grindina si ploile toren- tiale si-au fcut de cap n judetul Vaslui. ncepnd cu sfrsitul spt- mnii trecute, precipitatiile mult asteptate de populatie au fost nsotite si de fenomene naturale extreme. Smbt, 27 iunie, la Coroiesti, a czut grindin cu diametrul de patru centimetri, n timp ce, n Grceni, buctile de gheat au avut pn la trei centimetri diametru. Capriciile vremii nu s-au oprit aici. Dac n unele zone din judet a plouat „cu gleata”, statiile de monitorizare nregistrnd cantitti apreciabile de ap, n alte localitti a plouat foarte putin. Potrivit datelor oferite de ctre Statia de Meteorologie (SM) Vaslui, luni, 29 iunie, au fost contabilizate urmtoarele valori: Grceni – 30,9 litri pe metrul ptrat (l/mp); Coroiesti – 28,8 l/mp; Vaslui – 29,3 l/mp, Plopana – 25,9 l/mp; Negresti – 22,3 l/mp; Vutcani 14,9 l/mp; Averesti – 13,1 l/mp. La polul opus n ceea ce priveste cantittile de precipitatii nregistrate, sunt localitti precum Suletea – 4,0 l/mp; Husi – 4,0 l/mp; Brlad – 3,5 l/mp etc.

Barajele s-au umplut

Dan Buruian, purttorul de cuvnt al Directiei Apelor Prut (DAP) Iasi, a precizat c, n urma cderilor de precipitatii, s-au constatat usoare cresteri ale debitelor pe cursurile de ap din judetul Vaslui, fr ns a se depsi cotele specifice de aprare. O situatia bun se nregistra si n principalele lacuri de acumulare de la nivelul judetului n ceea ce priveste rezervele de ap. Astfel, la barajul Solesti, coeficientul de umplere nregistrat este de 92%; Puscasi – 81%; Cuibul Vulturilor – 78%; Criesti – 94% si Delea – 89%. Demn de remarcat este faptul c n comunittile n care, n cursul zilei de luni abia a picurat, a plouat abundent n cursul zilelor de smbt si duminic. Astfel, ntreg teritoriul judetului Vaslui a fost bine udat, situatia venind n sprijinul culturilor agricole care nu au fost afectate de secet. Potrivit reprezentantilor Direc- tiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui, pn n acest moment, nu au venit informatii din teritoriu referitoare la daune provocate de ploile torentiale culturilor agricole.

Vremea se mentine instabil

Potrivit meteorologului de serviciu de la Statia de Meteorologie Vaslui, n cursul zilei de ieri, vremea continua s fie instabil, pentru prima jumtate a zilei fiind prognozate precipitatii de pn la 20 l/mp, precum si avertizri de grindin. Conform prognozelor meteo, pn la sfrsitul acestei sptmni, vremea se va mentine n general instabil iar aversele de ploaie vor fi nsotite de descrcri electrice si intensificri ale vntului. Luna iulie va debuta cu vreme cald, cer partial noros, iar local, n sudul Moldovei se vor nregistra averse de ploaie, nsotite de tunete si fulgere. Pe 2 si 3 iulie, vremea va intra ntr-un proces de nclzire, cerul va fi variabil, iar ploile vor fi completate de desc rcri electrice. O mbunttire semnificativ a vremii, cu cer senin si temperaturi ridicate – specifice mijlocului verii, se va resimti abia smbt si duminica.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.