Groparul afacerilor

Impozitul forfetar a mplinit frumoasa vrst de dou luni. Genial si n total acord cu principiile economice anticriz, impozitul minim a reusit s pun la pmnt IMMurile vasluiene. Peste 600 de microntreprinderi au fost suspendate, dizolvate si radiate din Registrul Comertului. Pe lng ruinarea a sute de ntreprinztori locali, taxarea minim a btut un nou record: voluntariatul. Stui de controale, verificri si paraverificri, administratorii firmelor renunt de bun voie la propriile afaceri. n total, n primele sase luni ale anului 2009, nu mai putin de 964 de firme au spus adio! bugetelor locale si centrale. Mai mult, reprezentantii patronatului vasluian sunt si mai categorici: pn la sfrsitul anului, peste 2.000 de firme vor iesi de pe piat. Impozitul forfetar continu s fac ravagii n mediul de afaceri local. n numai dou luni de la instituirea taxrii minime, nu mai putin de 562 de administratori au solicitat voluntar suspendarea firmelor. Conform datelor oferite de ctre Oficiul Registrului Comertului, de pe lng Tribunalul Vaslui, n perioada 1 – 23 iunie, au fost nregistrate 134 de cereri de suspendare. Pentru comparatie, n perioada similar a anului trecut, a fost formulat o singur cerere de suspendare! Pe lng societtile care si suspend activitatea, economia local se confrunt si cu un val de cereri de radieri si dizolvri fr precedent. Numai n luna iunie, 24 de societti au fost radiate din Registrul Comer- tului si cinci patroni si-au dizolvat definitiv afacerea. Grav este c agentii economici care aveau n portofoliu fentarea Fiscului si care ar fi trebuit s fie tintele impozitului forfetar, continu s fac evaziune fiscal. n schimb, operatorii onesti, care nu dezvoltau afaceri considerabile, dar acopereau cteva locuri de munc, sunt obligati s ias de pe piat. De altfel, reculul dramatic al mediului de afaceri local coincide cu primele sase luni ale anului curent. Pe lng consecintele grave ale crizei financiare asupra economiei locale, programele anticriz succesive au contribuit hot- rtor la dezagregarea a numeroase microntreprinderi. Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, n prima jumtate a anului au diprut de pe piat 964 de firme, prin suspendri, radieri sau dizolvri.

Un mic program de guvernare

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, cere ca membrii Executivului s vin n teritoriu, pentru a lua pulsul realittilor economice. Spre exemplu, sectorul construc- tiilor este ntr-o contractie sever. Comparativ cu anul trecut, ritmul constructiilor este mai mic de cel putin zece ori. Ionel Constantin a fcut referire si la importanta extraordinar a domeniului agricol, care, pe timp de criz, poate s scoat tara la liman. Agricultura din tara noastr este n urma celei din statele europene cu aproximativ 50 de ani. Sistemul de irigatii a fost anulat si ar trebui refacerea instalatiilor pe cel putin 2,5 milioane de hectare, tinnd cont de potentialul hidrologic national. Tocmai de aceea, fermierii trebuie s primeas subventii efective pentru sustinerea productiei, a explicat Constantin. Un alt domeniu n care Guvernul poate s de-a lovitura prin investitii masive este cel al constructiilor, unde creditele acordate de bnci dezvoltatorilor trebuie s fie obligatoriu de o cifr. Autorittile judetului sunt purttorii nostri de cuvnt. Prin sustinerea unor sectoare importante ale economiei, se poate cstiga rzboiul cu criza, a conchis Constantin.

Vasluiul, victim colateral

Pentru economia judetului Vaslui, introducerea impozitului minim obligatoriu a reprezentat ultima inovatie n materie fiscal. Multe ntreprinderi lucreaz pe minus si au cifra de afaceri n scdere din cauza lipsei comenzilor, restrngerii pietei si disparitiei lichidittilor. Din punctul de vedere al valorii PIB-ului si al capitalului social rulat, Vasluiul nu se poate compara cu alte regiuni din tar, mult mai potente economic. Firmele vasluiene nu au ce s ascund, pentru c nici nu poate fi vorba de profit, ci mai mult de o lupt continu pentru a supravietui pe piat. Hotelurile sunt goale, marile magazine s-au transformat n standuri de prezentare a produselor, chioscurile de cartier vnd de cteva sute de lei pe zi, iar pe unele rute, transportatorii circul cu microbuzele goale.

3 COMENTARII

  1. Daca nu aprobati,stergeti!Vorbim la pereti.Sigur,numai Dv. aveti voie sa scrieti orice,sa tavaliti cititorul,sa-l batjocoriti.Noi-eu,nu am dreptul la opinie,care nu-i asa,nu trebuie sa fie citita nici de putinii Internauti.
    Faceti cel putin la fel cum au facut desteptii de la Adevarul de Vaslui-pardon-Vremea Noua-Pardon cei mai mari mincinosi si Dictatori.
    De astazi nu va mai cumpar nici eu fituica,si nici pe Net nu am sa va mai vizitez.Am DREPTUL meu de a protesta si de a spune si la altii.
    Ca,deh,concurenta abia asteapta.Traiasca cenzura!Moarte Libertatii!

  2. Doar s-a vazut din experienta franceza , ca acest tip de impozit a dat gres. Insa ce ii intereseaza pe rahatii romani care habar nu au de economie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.