Fanfara Rotaria Vaslui a concertat n Franta

n intervalul 1-13 iulie, Fanfara „Rotaria” de la Palatul Copiilor Vaslui a fost invitat de Biroul romn de turism de la Paris pentru a lua parte la Festivalul de cultur si gastronomie „Food culture”, de la Strasbourg, aflat la cea de a II-a editie. Mihaela Mihet, directorul biroului, a adresat invitatia cunoscutului grup vasluian la propunerea lui Gabriel Penciu, un fost rugbist brldean, stabilit de ani buni n Franta si care, actualmente, este presedintele unei Asociatii Culturale de prietenie romno-francez. Oaspetii au concertat zilnic n Piata Gutenberg, situat n vecintatea Catedralei Notre Damme din orasul n care se afl Parlamentul European. Pe scenele special amenajate au mai evoluat solista Mdlina Gng, un grup de cinci artisti care au prezentat custuri, ou ncondeiate, obiecte din stuf si papur, pictur naiv etc., precum si solistul din fluier Dorin Gheorghilas, din Republica Moldova. Au surprins plcut si ppusile „Vasilache si Mrioara”, mnuite de tnra Cezara Damian, de la Colegiul de Arte „Octav Bncil”, din Iasi. Produsele culinare (sarmale, mici) precum si berea romneasc au fcut si ele deliciul turistilor. „Am lsat o impresie deosebit. Cei care veneau s ne urmreasc asistau la adev rate spectacole n aer liber. Am prezentat zi de zi un repertoriu variat. ncepeam cu muzic romneasc si continuam cu latino, jazz si prelucrri din muzic clasic. Nu omiteam valsul, tangoul, foxtrot-ul, muzica balcanic, n special cea compus de cunoscutul Goran Bregovic, dar si cea italian sau spaniol. Mereu ncheiam cu celebra „Ciocrile”. Cu totii se artau ncantati de reprezentatiile noastre”, ne-a declarat Romeo Tlmaciu, conductorul fanfarei Rotaria.

Ludati de presa francez

Ziarele dar si televiziunile locale au tratat mai mult dect pozitiv prezenta vasluienilor la Strasbourg. Cotidianul DNA din orasul francez a elogiat prestatiile celor de la Rotaria. Sub titulatura „Deliceuse fanfare de Vaslui”, ziarul de smbt, 11 iulie, insera urmtoarele: „n fiecare dup-amiaz si sear membrii fanfarei cntau pe strzile din centrul orasului. Si au fcut-o la cel mai nalt nivel. Ei i-au impresionat la culme pe toti cei care i-au ascultat. n curnd se vor ntoarce n Romnia, cu speranta c vor reveni la Strasbourg ct mai curnd”.

ntlnire cu Petre Roman

De remarcat faptul c membrii grupului au avut ocazia de a se ntlni, la Strasbourg, si cu fostul primministru, Petre Roman. Acesta a luat parte la un important simpozion organizat la Parlamentul European. „Este un om de mare valoare. S-a artat ncntat c s-a ntlnit cu romni. Ne-a ludat si ne-a urat succes”, a precizat Tlmaciu, care a continuat: „Consider c ne-am fcut nc o dat datoria. Sunt convins c realiz rile noastre, aprecierile legate de munca pe care o desfs urm, bucur toti vasluienii. Romnia dar si orasul nostru sunt altfel vzute si apreciate de strini n urma participrii la astfel de manifestri culturale. Multumesc celor care au fost mereu alturi de noi si care si acum ne-au ntins o mn de ajutor. Aduc multumiri si d-lui Vasile Pavl, un primar de nota 10”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.