Amintiri din fotbalul vasluian de altadata

Zilele trecute, l-am rentlnit pe Viorel Tonea, unul dintre fostii fotbalisti din anii 50-70 de pe aceste meleaguri. Din vorb n vorb, interlocutorul a nceput s rememoreze clipe din acele vremuri, pe care le cunosc sau despre care au auzit doar cei de aceeasi vrst. Am fost legitimat la Progresul Vaslui nc de la vrsta de 14 ani, pe cnd eram junior. Am devenit titular doi ani mai trziu, n 1958, mpreun cu Ion Constantinescu, cu care eram si coleg de clas la Liceul Teoretic. La nceput am evoluat ca atacant, dup ani devenind fundas. Din lotul de la acea vreme, de 17-18 juctori, cel putin zece erau vasluieni get-beget, ne declar Tonea. Iat cum arta 11-le celor de la Progresul: Fukhs – Budeanu, Iordan, Cehan, Trofin, Carp, Rosca, Gheorghiu, Tonea, Constantinescu, Parfene. Rezerve erau Hurdubae, Andreescu, Ionescu, Dumitru Tiron, Andronache, Banioti, Diaconu, Simionescu, Costic Olaru. Antrenori erau fratii Valic si Trut Popa, presedinte executiv, un oarecare Rducioiu, presedinte onorific, Cretulescu, iar vicepresedinti, procurorii Zaharia si Pescaru. Meciurile celor de la Progresul se jucau pe terenul de la garnizoan, pe un gazon pe care, ntretinut putin, s-ar putea juca si acum. La ora aceea, se lansau ca arbitri Nicolae Rainea, Mircea Cosovschi (Vaslui), Radu Ion (Brlad), Mircea Rotaru si Vasilian Macovei (Iasi). n 1961, apar tineri foarte talentati, precum Bulbuc, Radu, Nedelea, Morrasu, Guzu, Cmpeanu, Neagu, Lupu, Dorobt. Cu cei din vechiul lot si cu acestia am fcut meciuri mari, si aminteste Viorel Tonea. n anul n care Progresul a jucat n C seria respectiv era format din urmtoarele formatii: Locomotiva Pascani, Progresul Hrlu, Penicilina Iasi, Dinamo Iasi, Testura Iasi, Constructorul Iasi, Universitatea Iasi, Unirea Negresti, Progresul Vaslui, Victoria Vaslui, Progresul Husi, Victoria Husi, ETACS Brlad, Constructorul Brlad si Flacra Murgeni.

Depnm amintiri ori de cte ori ne ntlnim

La discutie au asistat si doi coechipieri ai lui Viorel Tonea: Ioan (Nelu) Constantinescu si Nicolae (Coco) Cehan. Ambii erau oameni de baz, titulari de drept. Avem multe amintiri foarte plcute. Este o plcere s ne ntlnim si s le depnm. A fost un meci, la Hrlu, la care portarul nostru s-a accidentat. Cum la acea vreme nu se fceau schimbri, el a fost nlocuit cu Parfene, unul dintre atacanti, care era si portar n timpul liber. A aprat tot ce se putea si la final am cstigat cu 3-1. Imediat, am btut pe Victoria Husi cu 8-0 si am reusit promovarea n C. Ne bucur faptul c sunt n viat multi dintre fostii colegi, cu care ne ntlnim din cnd n cnd si discutm, ne spune Nelu Constantinescu. Acesta merge mai tot timpul la meciurile de pe teren propriu ale lui FC Vaslui si este multumit c echipa a terminat pe un loc fruntas care i-a permis s joace din nou n cupele europene. Coco Cehan l completeaz: Este un lucru deosebit pentru Vaslui s joace n cupele europene. Este pentru al doilea an consecutiv cnd se ntmpl acest lucru. Pe vremea noastr, erau cu totul alte conditii. Acum, se vehiculeaz sume astronomice de transfer sau pentru prime. Noi jucam pe te miri ce. Aveam oameni de mare caracter, nea Costic Arsene, nea Costic Valet sau Marcu Covrigaru care ne ddeau ba una, ba alta. Ne ajutau cum puteau si ei, cu ce aveau. Erau multe neajunsuri, ns ne descurcam. Ba am iesit si campioni.

1 COMENTARIU

  1. Doar Dumnezeu poate sti ce m-a facut sa caut pe GOOGLE -PROGRESUL VASLUI-pentru prima oara 47 de ani de cand am emigrat din Romania si 3 ani de cand m-am reintalnit cu fostii mei coechiperi mentionati in acest aeticol de care sant profund emotionat.Pentru mine acea perioada a fost una din cele mai frumoase din viata mea.Nu am uitat si nu voi uita niciodata pe fostii mei coechiperi.Desi pe atunci erau vremuri foarte grele ,armonia ,prietenia si solidaritatea dintre noi erau de o valoare de nedescris.Va rog , transmiteti tuturor profunda mea simpatie,urari de sanatate ,bucurie si succes/ FUKHS DAVID

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.