ABUREALA!

n plin criz de idei si de viziune, Guvernul si-a propus s-si fac imagine pe spatele sectorului privat. Ordonanta prin care se amn plata datoriilor restante cu sase luni, pentru firmele afectate de criz, nu este dect o bomb cu efect ntrziat. Constituirea unor garantii bancare pentru sumele amnate de la plat si achitarea obligatiilor financiare curente sunt, de fapt, un cadou „otrvit” fcut patronilor. Dac lum n considerare c pe perioada „amnistiei” fiscale penalittile se rostogolesc, pe frunte lui Mos Crciun va scrie cu litere mari un singur cuvnt: FALIMENT! Patronatul vasluian sustine c amnarea de la plat este o msur disperat, care nu rezolv n nici un fel problema societtilor. Dup sase luni de criz sever, bilanturile contabile sunt pe zero, iar firmele sunt nevoite s plteasc impozit pe pierdere. Dup mai multe planuri anticriz si o inflatie de msuri „salvatoare”, care nu salveaz nimic, autorittile au decis, n sfrsit, s sprijine mediul de afaceri. Firmele care au datorii la stat pot cere la Fisc s fie amnate timp de jumtate de an de la plata obligatiilor restante. Operatorii economici debitori ar putea ntocmi cererile de „amnistie” ncepnd cu data de 15 iulie, cnd se preconizeaz c vor fi publicate normele metodologice. Pentru a putea intra n grupul „select” pe care Guvernul doreste s l protejeze de efectele crizei economico-financiare, societtile trebuie s ndeplineasc mai multe conditii. Cea mai important cerint este ca firmele solicitante s nu fi avut restante nainte de data de 30 septembrie 2008. De asemenea, operatorii economici trebuie s fi avut un comportament ireprosabil n relatia cu statul, adic s fi depus la timp declaratiile fiscale si s nu se gseasc n situatia de insolvent lichidare sau faliment. Nu n ultimul rnd, din momentul formulrii cererii de amnare, societtile sunt obligate s onoreze obligatiile financiare curente ctre bugetul consolidat al statului. Dac au actele contabile „curate”, firmele vor nfiinta garantii n termen de 15 zile de la data comunicrii deciziei de amnare la plat. Garantiile pot fi sub form de scrisori de garantie bancar, sau bunuri libere de orice sarcini. Gajurile au rolul de a acoperi suma amnat de la plat, precum si majorrile de ntrziere care se rostogolesc pe perioada amnrii.

Entuziasm „de promenad”

Dac oficialii de la Bucuresti sunt cuprinsi de entuziasm, patronatul priveste cu rezerve ndrepttile msura amnrii de la plat. Primii care s-au declarat n total dezacord cu o astfel de facilitate sunt firmele care au fost corecte si au achitat obligatiile fiscale ce le-au revenit. „Ru platnicii profit, iar noi, cei care am fost corecti, nu primim nici un avantaj”, este pozitia celor nemultumit i. Pe de alt parte, rostogolirea datoriilor contabilizate n acest moment, precum si a penalittilor aferente pot reprezenta o bomb cu efect ntrziat. Cum prognozele economice sunt tot mai pesimiste, redresarea societtilor lovite de criz si rambursarea tuturor creantelor bugetare sunt obiective greu de atins. n aceste conditii, este posibil ca, n loc de un sfrsit de an linistit, firmele s se trezeasc la us cu un „Mos Crciun”, care s le execute garantiile constituite. Dac lum n considerare si faptul c insolventa poate fi solicitat de alti creditori (bnci, companii private etc.), ajutorul generos pe care statul l ofer patronimor este unul otrvit. Mai mult, exist riscul ca multi contribuabili s invoce dificultti legate de criz si s nu mai verse la bugetul consolidat al statului nici un leu.

n loc de actiune, imagine!

Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, a spus c, n acest moment, mediul de afaceri privat traverseaz o perioad extrem de grea, numrul falimentelor fiinf n crestere. Bilanturile contabile ncheiate la sase luni sunt pe minus, iar sociattile sunt obligate s plteasc impozit pe aceste pierderi. „Aceast facilitate de amnare la plat, cu conditia efecturii pltilor curente, este o msur luat n disperare, care nu rezolv problema societtilor. Statul trebuie s degajeze urgent investitii masive, prin care s ofere de lucru la mediul privat si s plteasc datoriile ctre firme”, a spus Copacinschi. n concluzie, statul face un pas n spate si nu mai este principalul initiator al actiunilor prin care se solicit insolventa firmelor, asteptnd ca alti actori de pe piat s bat la usa Tribunalului.

2 COMENTARII

  1. Sa traiti seful !. Am inteles sefu !. In campania electorala pentru prezidentiale nu trebuie sa avem probleme fiscale , chiar daca este criza. Am inteles sefu !. O sa vedeti cum va voteaza cu bratele deschise sefu ! . Asta este maniera ajutorului de premier al tarii si presedintele partidului delapidatorilor liberi in conducerea ostilitatilor , intr-o perioada in care si asa nu stie ce e cu el, saracul . De cind a cazut pe treptele televiziunii , nu isi mai revine din obedienta si slugarnicie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.