Programul Rabla pentru electrocasnice a fost scos din priza

n ultima perioad, programul „Rabla” pentru electrocasnice a relansat vnzrile pe piata de profil. Denumit tot „Rabla”, datorit asemnrilor cu programul destinat achizitionrii de automobile, „rabla” electrocasnicelor consta n achizitionarea unui produs electronic sau electrocasnic nou la schimb cu unul vechi, reducerea ajungnd pn la 20%. Dar furia achizitionrii de televizoare, frigidere, masini de splat etc. a trecut, dup o perioad de vrf, n care rafturile magazinelor de profil au fost practic golite (acest tip de achizitii ajunsese s reprezinte pn la 30% din totalul vnzrilor). ncepnd cu 1 iunie, comerciantii de produse electronice si electrocasnice nu mai acord reduceri clientilor care aduc la magazine aparate vechi, pentru c firmele de reciclare nu mai au fonduri pentru a sustine campania. Doar cteva lanturi de magazine mai deruleaz nc acest sistem de reduceri, gratie contractelor existente sau stocurilor. Cum fericirea nu va mai dura mult, deja, retailerii militeaz pentru reluarea n cel mai scurt timp a programului. Programul „Rabla” pentru electrocasnice a prins de minune pe timp de criz. Cum vremurile n care vasluienii de alintau prin marile magazine au apus, fiecare leu este cheltuit cu mare grij. Transformati peste noapte n niste consumatori extrem de exigenti, cnd vine vorba de preturi, posibilitatea achizitionrii unui produs la schimb cu unul vechi a prins tot mai mult teren. La rndul lor, presati de conjunctura economic defavorabil, comerciantii au iesit n fata clientilor cu tot felul de promotii atrgtoare. De la televizoare, frigidere, masini de splat, fiere de clcat si pn la camere foto, indiferent de anul de fabricat ie, produsele au fost acceptate la schimb. Pe unele segmente de electronice, „Rabla” a adus economii substantiale pentru cumprtori. Spre exemplu, la un televizor LCD, reducerea de 15% poate s reprezinte 300 de lei din valoarea acestuia. Un ajutor nesperat pentru potentialii cump- rtori, care s-au vzut cu puterea de cumprare mult diminuat. „Eu am televizorul color cu tub, care s-a stricat de cteva sptmni. Tot caut pe cineva s-l repare, dar nu gsesc pe nimeni. Am venit s m interesez care sunt conditiile si m gndesc s-l dau la schimb pentru a cumpra altul”, nea declarat un vasluian.

Stop „Rabla”!

Potrivit reprezentantilor unor magazine de electrocasnice, acest tip achizitii au ajuns s reprezinte pn la 30% din totalul vnzrile actuale. Dar, cum o minune nu tine mai mult de trei zile, retailerii de produse electronice si electrocasnice nu vor mai acorda reduceri clientilor care aduc la magazine aparatele vechi pentru reciclare. Sistemul buy-back a fost stopat la 1 iunie, pe motiv c firmele de reciclare nu mai au fonduri pentru a sustine campania. A fost si o sugestie a Ministerului Mediului, care a trimis tuturor retailerilor o scrisoare prin care recomanda s nu se mai foloseasc taxa verde aplicat produselor pentru acordarea de discounturi. Reducerea oferit clientilor care cumprau produse prin sistemul de operare buy-back era sustinut n trei prti egale de ctre retaileri, produc tori si firmele de reciclare. Cu toate acestea, mai sunt multe magazine de profil care deruleaz nc acest sistem de reducere, dar numai pentru anumite branduri de produse care au rmas pe stoc sau n cazul n care termenele contractelor de colaborare pe acest sistem, dintre comercianti si productori, nu au expirat nc.

Vnzri tot mai putine

Cu sau fr Programul „Rabla”, comparativ cu perioada similar a anului trecut, piata electrocasnicelor a sczut constant. De la socul nregistrat la sfrsitul anului 2008, cnd comercializarea produselor a sczut n unele cazuri si cu pn 60%, trendul descresctor s-a mentinut si pentru anul curent. Principala cauz a reculului vnzrilor pentru electricele si electrocasnicele de ultim generatie este aceeasi: lipsa banilor de pe piat. Populatia nu se mai grbeste s contracteze credite de consum, nici chiar la ratele care se dau direct de la magazine. O alt cauz a vnzrilor proaste din ultima perioad este si retinerea eventualilor consumatori n a investi n acest tip de aparate. Tot mai multi cetteni renunt pe termen scurt s nlocuiasc produsele casnice, dac nu este neaprat nevoie, si astept evolutia situatiei legate de criza economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.