NOUL EPISCOP

Ieri, la Catedrala Episcopal „Sf. Petru si Pavel” din Husi a avut loc ceremonia de ntronizare a Preasfintitului Printe Corneliu Brldeanul ca Episcop al Husilor. Ceremonia a fost oficiat de PS Printe Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, n prezenta a zeci de invitati de seam ai ortodoxiei romnesti. La festivitate au fost prezenti peste o mie de credinciosi, din rndul crora nu au lipsit sefii administratiei locale si liderii politici din judet. n jurul orei 11.00, credinciosilor li s-a alturat si presedintele trii, Traian Bsescu. La ntronizarea celui de al 51-lea episcop al Husilor, a Preasfintitului Printe Corneliu Brldeanul, au fost invitati cei mai de seam ierarhi ai ortodoxiei romnesti, de pe tot cuprinsul trii, dar si de peste granite. Ieri, la Husi, au fost prezenti Arhiepiscopul Tomisului, PS Pimen al Sucevei si Rdutilor, PS Casian, Episcop al Dunrii de Jos, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Nicodim, Episcopul Strehaiei si Severinului, PS Ioan al Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie al Giurgiului, PS Sebastian al Slatinei si Romanatilor, PS Visarion al Tulcei, PS Petroniu, Episcop al Slajului, PS Siluan, Episcopul Ortodox Romn al Ungariei, PS Macarie al Europei de Nord, PS Mihail, Episcopul Ortodox Romn al Australiei si Noii Zeelande, PS Ciprian Cmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, PS Calinic Botosneanul, Andrei Fgrsanul, PS Gurie Gorjeanul si PS Ioachim Bcoanul. Programul ceremoniei a debutat nc de la primele ore ale diminetii, cu Sfnta Liturghie, oficiat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, condus de PS Printe Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Apoi, pe platoul amenajat n fata catedralei, a urmat ritualul de ntronizare propriu-zis.

Credinciosi si curiosi

Ceremonia s-a desfsurat sub privirile a cteva sute de persoane, venite din toate colturile judetului. Unii au venit din credint, altii… din curiozitate. Nici nu era greu s-i deosebesti pe unii de ceilalti. Primii s-au adunat n fat, sorbind fiecare cuvnt al ceremoniei, rugndu-se cu ardoare. Acestia nu au ezitat s treac pragul Catedralei, s aprind o lumnare si s plteasc cte un pomelnic. Ceilalti au venit pentru atmosfer. Si au avut ce vedea. Pe scena din fata Catedralei, ierarhii, nvesmntati n straie strlucitoare, impuneau respect si umilint. Partea stng a scenei a fost rezervat reprezentant ilor administratiei si politicii locale: sefii Consiliului Judetean, ai Prefecturii, directori de servicii descentralizate, lideri ai partidelor politice. Curiozitatea cea mai mare a multimii a fost legat de prezenta, anuntat de altfel, a presedintelui trii. Traian Bsescu a si fost motivul pentru care multi enoriasi si-au pstrat locuri de-a lungul aleii de la intrare. Iar presedintele nu i-a dezamgit, pentru c nu numai c sa lsat admirat, dar a strns mini, a mprtit zmbete si chiar a schimbat n fug cteva cuvinte cu vasluienii care l-au ntmpinat. Cei care au pirdut prilejul s-l vad la venire nu au scpat ocazia de a-l identifica pe scen : „Unde-i Bsescu?!” „Uite-l acolo, n margine… la mic si chel!”

Iarna nu-i ca vara, dar nici Teofan nu-i Daniel!

Invitat s spun cteva cuvinte, presedintele Bsescu a vorbit de misiunea pe care Biserica Ortodox Romn (BOR) o are si fat de romnii din Republica Moldova. „Evenimentul de azi are o mare nsemn tate, pentru c Episcopia Husilor, una dintre cele mai vechi episcopii ale Bisericii Ortodoxe Romne, a vegheat nc de la nfiintare si pentru credinciosii de dincolo de Prut, din sudul Basarabiei. Este o misiune care, cu certitudine, printe episcop Corneliu, trebuie s continue si n anii ce vin, pentru c romnii de dincolo de Prut au nevoie s simt c fratii lor, c biserica lor mam este alturi de ei pentru a-i ndruma si pentru a-i tine uniti”, a spus Traian Bsescu. Criticat pentru prezenta sa la ntrunirile bisericesti, seful statului sa simtit dator s explice motivele participrii sale la ceremonia de ntronizare a Preasfintitului Printe Corneliu Brldeanul ca episcop al Husilor. „Este pentru mine o onoare, dar si un obicei, acela de a participa la ceremoniile de ntronizare a mitropolit ilor si episcopilor Bisericii Ortodoxe Romne. Acest obicei pe care l-am dobndit n timpul mandatului de presedinte al Romniei nu are dect o singur semnificatie, aceea a parteneriatului dintre statul romn si BOR ca biseric national”, a afirmat Bsescu. Presedintele a precizat c un alt motiv pentru care a venit la Husi l constituie trecutul su de parlamentar, el reprezentnd, timp de opt ani, interesele vasluienilor ca deputat. n finalul discursului su, Bsescu a urat „slujire rodnic si plin de bucurii, sntate si multumire pentru ceea ce a fcut pn acum pentru romni si pentru ceea ce va face”. „La multi ani, Dumnezeu s v binecuvnteze si v multumesc nc o dat, Printe Patriarh, pentru invitatia pe care miat i fcut-o”, si-a ncheiat Bsescu discursul, adresndu-se din greseal cu aceast titulatur ctre IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, prezent la ceremonia de ntronizare a Episcopului Corneliu Brldeanul. Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne, cel cruia credinciosii i se adreseaz cu apelativul „printe patriarh”, nu a fost prezent ns la ceremonia de la Husi. dup ce i s-a adus la cunostint greseala, presedintele si-a cerut scuze fat de PS Teofan. „A fost o eroare, pentru pentru care mi-am cerut scuze si Mitropolitului si o s-mi cer scuze si Prea Fericitului Daniel. A fost o mic eroare, mai scap omul”, a declarat Traian Bsescu.

Preasfintitul Printe Corneliu Onil, s-a nscut n satul Corni-Albesti, judetul Vaslui, la 25 iulie 1966, din printii Eugen si Ruxandra Onil, fiind primul dintre cei trei copii de parte brbteasc. A urmat scoala general si gimnaziul n satul natal, ntre anii 1980-1982 a urmat prima treapt de liceu n orasul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a nceput cursurile Seminarului Teologic de la Mnstirea Neamt, pe care le-a absolvit n anul 1987. n 1992 a absolvit Facultatea de Teologie din cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucuresti. ncepnd cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestant din cadrul Universittii Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches- Werk, EKD; din anul 1996 a functionat ca asistent n cadrul aceleiasi Facultti, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub ndrumarea Prof. Hans-Martin Barth. n data de 21 noiembrie 1997 a fost tuns n monahism la Catedrala Episcopiei Husilor, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar n 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997, a fost hirotesit protosinghel; n Eparhia Husilor a activat mai nti ca profesor de Seminar si consilier cultural la Centrul Eparhial. n anul 1998 a fost numit de catre P.S. Episcop Ioachim al Husilor vicar administrativ al Eparhiei si tot la propunerea P.S. Ioachim, Sfntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999, a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor, cu titlul de „Brldeanul”, fiind hirotonit n aceast treapt de ctre nalt Prea Sfintitul Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, n 21 noiembrie 1999. La Episcopia Husilor s-a ocupat de organizarea Sectorului diaconal-caritativ, organiznd cu ajutorul mai multor asociatii similare, din vestul Europei, Biroul de Asistent Social din cadrul Episcopiei Husilor. A fost delegat de Patriarhia Romn s participe la numeroase simpozioane, conferinte si congrese internationale, a publicat studii si articole teologice n publicatiile bisericesti „Glaube aus der zweiten Welt” ,”Una sancta”, „Konfessionskunde” , „Candela Moldovei”, „Mitropolia Olteniei”, „Vestitorul Ortodoxiei” etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.