Participare la urne mult sub asteptri a electoratului brldean. Chiar si asa, cei care si-au exprimat optiunile nu au stiut ce, sau mai ales pe cine voteaz. Si de aceast dat cei mai constiinciosi au fost vrstnicii, ns nici mcar electoratul tnr nu a putut spune de ce a ales s vin la vot. Marele cstigtor al alegerilor a fost pn la urm personalul sectiilor de votare, care a somat cu succes. Si totusi, nu au lipsit blbielile n organizarea alegerilor, dar mai ales acuzatiile de fraud. Sectiile de vot din Brlad s-au deschis, ca peste tot n tar, fr incidente. Pe ici, pe colo au fost semnalate cteva probleme minore ns, n ansamblu, procesul de vot a nceput conform asteptrilor. Nu acelasi lucru s-ar putea spune ns si despre asteptrile n privinta participrii la urne. Asta pentru c au fost multe sectii care, desi si deschiseser usile de ctva ore bune nu se puteau „luda” cu niciun alegtor. Se ntmpla duminic, 7 iunie, la ora 10.00. Pe msur ce orele treceau, grija formatiunilor politice care au avut candidat i nscrisi n lupta electoral devenea tot mai mare. Abia n jurul orei 12.00 politicienii au simtit c si mai revin ct de ct, cnd au vzut c oamenii ncep s ias din case. Iluzia a durat putin.
Ora moart
Zeci de sectii de votare din Brlad au reintrat n acalmie ncepnd cu ora 14.00. Doar cte un alegtor, la cteva minute bune, s-a ncumetat s ias din cas pentru a-si exprima optiunea. Din nou, panica reprezentantilor partidelor politice a nceput s se simt. Mai ales c cei desemnati la sectii parc uitaser s mai „dea raportul” la sefi. Nici nu aveau ce spune, pentru c, pn la ora 15.00, alegtorii au lipsit cu desvrsire. Cel mai concludent exemplu este tocmai cea mai important sectie de votare din oras. Aici, la toate scrutinele de pn acum se nregistrase cea mai mare prezent din oras. Duminic, n „ora moart” sau introdus n urne doar sase buletine de vot. Zona n care s-a ntmplat dezastrul (Stadion) este cea n care primarul Brladului, Constantin Constantinescu, are cei mai multi simpatizanti, la fel ca si partidul din care acesta face parte. La nchiderea urnelor prezenta la vot a fost aici sub 20%. Cine ar fi crezut… De fapt, prezenta n ntreg ora- sul a fost n jurul acestei cifre.
Vot pentru…?
Desi au fost putini la vot, alegtorii au lsat n urm dou impresii: vot conform unor convingeri personale, sau doar pentru a-si exprima un drept democratic, fr a conta pe cine stampileaz. „Am votat candidatii forma- tiunii din care fac parte. Sunt membru de multi ani si cred c politica partidului meu e cea care le trebuie romnilor. S vedem ce va fi, desi oamenii nu prea au iesit din case”, spunea un alegtor. Altii n schimb au mers la vot doar pentru… a nu vota. Multi au afirmat c dreptul lor de a-si exprima optiunea nu trebuie luat de nimeni. Dar cu votatul cum rmne? Mai conteaz…! „Nu am votat. Adic am votat, dar nu am pus stampila pe cineva anume. Cum? Au fost liste!? Eu am pus dou stampile pe dou foi. Una pe Eba si una pe Vadim, parc”, a spus un vrstnic la iesirea de la urne.
De unde asteptri!?
Vina cea mai mare, n opinia celor mai multi dintre alegtori, o poart clasa politic din Brlad. n toat campania pentru acest scrutin termenul de „euroalegeri”, n sine, a lipsit aproape cu des- vrsire. n schimb, partidele din Brlad s-au fcut de rs cu succes n fata electoratului, fie prin circuri ieftine, fr sens, fie printr-o lips jenant de pe scena politic. Asta avnd n vedere important a votului de duminic, dar mai ales lipsa de implicare a politicienilor n mobilizarea la urne a electoratului. Dar nu a fost miz, au afirmat cei de la PSD, n timp ce PD-L-ul a fcut campanie pe vitrine, si att. Iar aceste dou formatiuni sunt cstigtoarele alegerilor din Brlad. Ca mai peste tot n tar! Poate un cuvnt de spus l-au avut si blbele n privinta organizrii scrtinului. Spre exemplu, la o alt sectie de votare, cu foarte multi alegtori nscrisi pe listele permanente, oamenii si-au gsit pe liste doar imobilele n care locuiesc, nu si numele lor. Practic, sase blocuri figurau ca… nelocuite. Situatia a fost comunicat la Biroul Electoral Judetean, iar cine a mai vrut s voteze a fost nregistrat pe liste suplimentare. Aproape 90 de alegtori au fost astfel consemnati, doar ntr-o singur sectie.
Politicieni n explicatii
Circul politic si meritele asumate de politicieni s-au manifestat si la finalul procesului de vot din Brlad. n timp ce unii au transmis urri care mai de care mai interesante, altii, n schimb, s-au limitat la a nu comenta n niciun fel rezultatele. Ct despre asumarea prezentei sczute la urne, nicio vorb. Pisica moart a fost aruncat n ograda altuia! Adrian Solomon, deputat si presedintele al PSD Brlad: „Brladul nu s-a ndeprtat foarte mult de trendul national, n privinta prezentei la urne. La fel s-a ntmplat si la alegerile europarlamentare de acum doi ani, ceea ce nseamn c pe brldeni i intereseaz mai mult cine le administreaz orasul si judetul. Rezultatul pe care l-am obtinut pe plan local (44.80%, n.r.) dovedeste c PSDul este n continuare principala fort politic local, preferat de cei mai multi dintre alegtori. i felicit pe cei de la PRM pentru rezultatul obtinut, dar mai ales pe cei de la PD-L, care au reusit s scad de la 29% la 20% si le urez s-o tin tot asa”. Vasile Pintilie, senator si director de campanie al PD-L Brlad: „Nu numai n Brlad a fost o prezent sczut, ci n ntreaga tar. Pe de alt parte, trebuie spus c scena politic din oras are un pronuntat caracter conflictual, generat de cei de la PSD. Acest lucru nu a putut dect s creeze dezgust electoratului si s duc la lipsa prezentei la urne. Dac vom continua astfel, absenteismul va creste. Am obtinut aproape 21% pe oras, ceea ce este foarte important, n conditiile n care, la nivel national, am obtinut un scor foarte bun. Astfel, PD-L, membru al Partidului Popular European, cstig alegerile europene”. Marele perdant al alegerilor de duminic, PNL, nu a comentat rezultatele obtinute la nivel local.
Statistic vorbind…
Iat cum au artat, la finalul scrutinului, rezultatele unui vot mult prea important pentru tar, dar prea putin bgat n seam de cei ce deja au de cstigat de pe urma lui: PSD-44,80%, PD-L 21%.