La fundul sacului

n conditiile n care grija pentru btrni face parte din promisiunile oricrei guvernri, n acest an, grija s-a concretizat prin diminuarea cu 20% a bugetului alocat centrelor medico-sociale din judetul Vaslui, reducere care afecteaz capitolul cheltuieli de personal si materiale sanitare. Asa se fac c, la cele dou centre medico-sociale din judet, cel din Codesti si cel din Bcesti, din luna iunie, nu vor mai fi bani pentru plata salariilor angajatilor. Cele dou asezminte au primit, fiecare, cte 200.000 de lei pentru plata salariilor pe anul n curs, n conditiile n care suma necesar este de 500.000 de lei. Conducerea Directiei de Sntate Public recomand strngerea curelei. Angajatii sper c Ministerul Snttii va ntelege situatia grea si va suplimenta bugetul initial. Pn atunci, munc voluntar! La mijloc sunt n jur de 60 de btrni, care, dac situatia financiar a celor dou centre nu va fi reparat, vor rmne, ct de curnd, n voia sortii. Situatie de criz n cele dou centre medico-sociale din judetul Vaslui: din luna iunie, nu vor mai fi bani de salarii. Situatia se datoreaz faptului c, n acest an, Ministerul Snttii a acordat doar 80% din bugetul anului trecut. Importanta centrelor medico-sociale este incontestabil: acestea acord servicii de ngrijire si asistent social si medical persoanelor n vrst, bolnave si cu probleme financiare. n judetul Vaslui, functioneaz dou astfel de centre: unul la Codesti, cu o capacitate de 30 de paturi, si unul la Bcesti, cu o capacitate de 35 de paturi. Din pcate, cele dou unitti sunt nencptoare, numrul solicitrilor fiind ntodeauna mai mare dect capacitatea de cazare. n orice caz, centrele sunt cu att mai importante cu ct ele degreveaz spitalele de o anumit categorie de bolnavi.

Bugetul pe 2009, mai mic dect cel din 2008

Din pcate, degeaba a tinut cont Consiliul Judetean (CJ) Vaslui de nevoile celor dou unitti pe 2009, dac nu a fcut-o si Ministerul Sn- ttii (MS), care, ignornd necesarul de cheltuieli ntocmit de sefii centrelor, a alocat sume mult mai mici dect anul trecut. S-a tiat de la salariile personalului, iar asta va face ca, ncepnd cu luna iunie, s nu mai fie nici un leu pentru plata salariilor. Imediat dup aflarea bugetelor, cu o lun n urm, si dr. Gabriel Leustean, seful Centrului medico-social Codesti, si Ion Briscaru, seful Centrului medico-social Bcesti, au ntocmit cte un memoriu prin care au solicitat finantri corespunztoare. La capitolul cheltuieli de personal, Centrului din Cod esti i s-a alocat pentru 2009 un buget de 200.000 lei. Conform memoriului naintat ctre DSP, pentru achitarea salariilor la nivelul actual, este necesar suma de 350.000 lei, iar dac se includ si posturile vacante, de psiholog si de asistent, necesarul este de 500.000 lei. Situatia nu este diferit nici la Bcesti, unde suma alocat, tot 200.000 lei, este inferioar celei din 2008 si insuficient anului 2009. Conform memoriului naintat de conducerea unittii, aici, conform statului de functii, necesarul pentru asigurarea salariilor de ncadrare si a sporurilor este de 295 lei, la care se adaug al 13-lea salariu, n valoare de 16.000 lei, prima de vacant, n valoare de 40.170 lei, si alte sporuri, stabilite prin contractul colectiv de munc, n valoare de 127.170 lei. Suma suplimentar cerut de Centrul medico- social Bcesti este de 278.270 lei, a precizat Mihaela Vlada, purttor de cuvnt n cadrul DSP Vaslui.

Peste memoriile noastre s-a asezat praful

Dac stiam mai devreme care este bugetul acestui an, fceam demersuri pe lng MS mai devreme si obtineam banii necesari. Am fcut un memoriu chiar dup aflarea bugetului, dar, pentru c n termen de 30 de zile nu am primit nici un rspuns, marti (pe 26 mai, n.r.), am fost la DSP, s aflu care este situatia. Am avut surpriza s descopr c, n lipsa unui director economic, peste memoriile noastre s-a asezat praful. Nu stiu ce vom face…, spune Ion Briscaru, seful Centrului de la Bcesti. Ni s-a cerut nc de la nceput s facem economii si s nu mai dm nici un fel de spor. Asta nu pot s fac. Nu pot s reduc salariile oamenilor, s le iau niste drepturi pe care si le-au cstigat n timp. O s ne facem mai departe treaba, chiar n condi- tiile n care nu mai sunt bani de salarii. Nu putem lsa oamenii din centre fr asistent medical, fr ngrijire. Sperm s nu fim nici noi lsati asa, spune si dr. Gabriel Leustean, seful Centrului de la Codesti. Conducerea DSP ridic din umeri: Nu numai la centrele medico-sociale s-a redus bugetul, ci peste tot. Nici noi nu mai primim nici un fel de sporuri, si am nteles de ce. Suntem n criz si toat lumea trebuie s constientizeze acest lucru si s se ntind att ct e plapuma. Dac azi ai o sum de bani n buzunar si stii c nu mai ai de unde s iei alta, nu faci astzi chef si dup aia rabzi de foame. Noi o s facem demersuri ctre Ministerul Snttii, o s prezent m situatia de la Vaslui, dar, n acest moment, nu pot s spun nimic mai mult referitor la situatia cheltuielilor de personal din cele dou centre, a spus dr. Luminita Costache, directorul executiv al DSP Vaslui.

Solutii comune…

Finantarea centrelor se face de ctre Consiliul Jude- tean Vaslui, care asigur cheltuielile administrative (ntre- tinere si reparatii, utilitti si hran) si de ctre Ministerul Snttii, prin DSP, care trebuie s asigure plata salariilor personalului, a medicamentelor si a materialelor sanitare. Consiliul Judetean Vaslui si face treaba, din acest punct de vedere nenregistrndu-se plngeri. Nici noi nu putem face chiar tot ce ne dorim n aceste centre, din acelasi motiv: nu avem bani suficienti. Dar, cu cei pe care i avem, ncercm s asigurm conditii normale, decente, pentru toti cei care lucreaz si pentru cei care sunt internati n aceste centre. La Bcesti, am cstigat deja un proiect de modernizare, de peste un milion de euro, cu o contributie de 2% a CJ Vaslui. ncercm s obtinem o finantare similar si pe un proiect realizat pentru Centrul medico-social Cod- esti. Noi facem eforturi ca lucrurile s mearg bine aici si nu mi se pare nici corect si nici normal ca oamenii care lucreaz n centre s nu-si primeasc drepturile. Sunt convins c MS va face toate eforturile, eventual o s gsim o solutie comun, astfel nct oamenii s-si primeasc la timp salariile, ne-a declarat Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.