Becali a vrut sa-i dea o casa. El a vrut doar o sticla de vin.

Da, pn la cas, nu dai si mata o sticl de vin? Aceasta a fost replica pe care Viorel Garoaf, din Solesti, unul dintre cei mai sraci oameni din comun, i-a servit-o celui mai bogat om din Romnia, Gigi Becali. Impresionat de srcia lucie n care tria familia vasluianului, miliardarul a fost ct pe ce s i construiasc o cas. Cnd a auzit rspunsul, s-a ntors pe clcie si a plecat. Este povestea adevrat a unui om a crui srcie crunt este depsit doar de setea permanent. Si poate nu ar fi o problem dac viata pe care o duce Viorel Garoaf l-ar afecta doar pe el. n mocirla lui sunt trti si copiii, multi, nici capul familiei nu stie sigur cti. Dar tine mult la ei si nu ezit s o arate: Pe copii mai bine i omor cu mna mea dect s-i dau s-i creasc altii. Eu le dau tot ce le trebuie! Si, dac te uiti n jur, nu le trebuie deloc mult… Pentru unii, nici mcar srcia crunt nu poate nvinge setea care i macin permanent. Sunt oameni care nu au realizat c dragostea de printe nu tine loc nici de mncare pentru copii, nici de cas. Poate nu una mare, dar una n care mcar fiecare membru al familiei s aib un loc unde s pun capul cnd vine noaptea. n nici un caz un bordei. La cteva sute de metri de la intrarea n Solestii Vasluiului, pe stnga, se afl Primria. O primrie destul de modest, dar cu oameni deschisi si dornici s discute pe fat despre problemele cu care se confrunt. Mergnd prin spatele Primriei, pe o ulit prfuit si pustie, ajungem la o gospodrie n curtea creia un Aro 4X4 zace impasibil. Peste strad, la propriu si la figurat, alt lume: o ridictur, aprut ca din pmnt, si cele vreo trei rnduri de porumb ne semnaleaz c acolo locuieste cineva. Psind peste cele vreo trei scnduri care tin loc de gard, ne iese n cale un bietel de vreo 10 ani, care se uit timid n jur, chemndu-si din ochi n ajutor fratele mai mare. Sprijinit ntr-o sap ceva mai nalt dect el, al doilea biat asteapt derutat s i spunem cine suntem si ce (mai) vrem (si noi) de la ei…

Peisaj rural

De jur mprejur, pmnt pe care porumbul, ardeii si ceapa se mpletesc armonios cu specii curioase si trainice de buruieni, care mai au un pic si ti trec de genunchi. Printre rnduri strmbe de legume, o sticl de bere aruncat neglijent si trei srme ocupate cu haine de diferite forme, culori si mrimi. Peste toate, patru ziduri fcute din lut si tapetate cu paie. Sunt peretii casei. Strmbi si coscoviti, peretii se reunesc pentru a forma o camer ce nu ntrece ca suprafat o buctrie obisnuit. Acoperisul se prelungeste nafara camerei, imitnd o verand. n camer, dou paturi si o stiv de obiecte vechi, rupte si murdare. Toate de mare trebuint, unele chiar vitale – oalele, spre exemplu -, dar si o tastatur de calculator. Spart si aia. Pe verand, vreo cinci saci cuprind ntreaga garderob a familiei. La doi metri n fata casei, o mas cu trei farfurii si o plit, pe care un ceaun negru si urt gzduieste ctiva cartofi si multe muste. Dintre toate, cel mai usor de observat este o sticl de bere Noroc, pus, ca un fel de blazon al familiei, pe acoperis, deasupra usii.

Povestea unui om srac…

Din cas rzbat murmure si njurturi scrsnite printre dinti. Un brbat somnoros, cu echilibru precar, iese si ncepe s-si strige copiii. Ca de nicieri, mai apar nc vreo doi bieti si o fetit, despre care mai trziu aflm c trece n clasa a IIa. Nu este nevoie s punem multe ntrebri pentru a afla povestea locului respectiv: Stm opt aici, n cas. Dar iarna nu fac mncare afar, c este sob si nuntru. Am avut pmnt si cas bun pe pmntul sta… Da m-a pclit socru-meu c ne ia la el si am vndut tot. Acu, am rmas si fr cas, si fr pmnt, si fr bani, spune Viorel Garoaf. Versiunea oficial cu privire la afacerile care s-au ncheiat acolo este un pic altfel… Pe pmntul pe care stau acum au avut si o cas. Bun, cu tabl, cu tot ce trebuie. Au vndut-o unui vecin si au plecat din sat, pentru dou-trei sptmni. S-au mutat la socri, au but toti banii si pe urm au fost alungati. S-au ntors aici. ntre timp, omul cruia i vnduser a drmat casa, pentru c el era interesat de pmnt. Dar nu apucaser s fac actele. Cumprtorul, un om gospodar, la locul lui, a lsat de la el si le-a dat pmntul napoi. Nici banii nu i-au dat napoi, c nu aveau de unde, spune primrita Mona Bujor. Asa aflm care este, de fapt, marea problem a familiei Garoaf: banii, niciodat suficienti pentru butur.

…si a ntlnirii cu Gigi Becali

Dar punctul culminant al viatii acestei familii btute de soart a fost nu pierderea casei sau vreun accident al copiilor (pentru c au si de-astea!), ci vizita celui mai bogat om din Romnia, Gigi Becali. Pe scurt, (…) a venit miliardarul si, cnd i-a vzut unde stau, a zis c le plteste el constructia unei case. Iar Garoaf i-a zis: Da, pn la cas, nu dai si mata o sticl de vin? Cnd a auzit asta Becali, s-a ntors pe clcie si a plecat fr s se mai uite napoi, si aminteste asistentul social din cadrul Primriei Solesti. Astfel, pentru o sticl de vin, familia lui Viorel Garoaf a ratat sansa de a avea o cas. Rmne munca. Sau… nu!

La tiat de popusoi

De munc, Viorel nu gseste dect cu ziua, pe pmnturile oamenilor. Asa reuseste s fac rost de bani. Asta dac nu se ntmpl ca lucrurile s o ia razna, cum s-a ntmplat ieri. Alt tigar, alt poveste: Am fost dimineat la cineva la prsit, dar am but un pahar n plus si am nceput s tai popusoii. Du-te, Viorele, acas si te culc, dac nu mai poti, mi-a zis la, si io am venit, c mai degrab dorm oleac dect s tai popusoii omului, nu?! naintea srbtorilor de iarn, a ncercat s plece la munc la baiatul mai mare, n Italia. Nesansa (sau altceva?!) a fcut s fie lsat pe drum, n Austria, de unde a venit cum a putut napoi n tar. Mai bogat doar cu o amend, pentru c s-a suit fr bilet n tren, Viorel a luat-o de la capt. A fcut ce fcea si nainte, adic… nimic! Colac peste pupz, unul dintre bieti, n vrst de 18 ani, a nceput s fure. A spart geamul Primriei, viznd, pesemne, laptopul primritei.

Bujor contra Garoaf. Bujor cstig.

Viorel Garoaf, care ne nsoteste la Primrie, se ncurc n afirmatii. Luat la bani mrunti de primrit, bate n retragere.
– Viorele, ajutorul social l iei?
– Da.
– M-am rugat de politisti s-ti anuleze amenzile? Am reclamat eu cnd biatul la mare a spart geamul de la biroul meu si a intrat s fure?
– Care amenzi?! C eu nu am furat. Au furat bietii si au adus acas plcile alea care sunt puse pe acoperis. Si nu eu i-am trimis s fure, c la mine, dac vin si cu un ac, i trimit s l duc napoi. Eu sunt necjit da nu cer la nimeni nimic. Nici cnd era s se ncece un alt biat n baraj nu am cerut nimic, ncepe s de napoi Viorel, dar primrita i-o taie scurt:
– N-ai furat tu, au furat copiii. Tu ai venit n pielea goal n primrie, cu toporul n mn, si ai speriat angajatii. Pentru asta m-am rugat eu de politisti s te ierte pe tine.

Acolo unde noroc nu e…

Nenorocirile parc si-au fcut cuib acolo, ntre cei patru pereti. Domnul a nceput s dea copii familiei si, El sau altcineva, parc a uitat s se opreasc. Si cum unde-s copii sunt si probleme, acum ctiva ani, unul dintre bieti era ct pe ce s se nece n baraj. Ultimul necaz a venit acum cteva zile, lovindu-l pe mezinul familiei, n vrst de un an si dou luni. Viorel Garoaf si scoate o tigar si, cu gesturi ample, povesteste: Femeia se dusese cu cel mic s plteasc un kilogram de brnz luat de la o consteanc si, cnd a bgat mana n buzunar s scoat banii, i-a dat drumul celui mic, care a si intrat sub copitele unui cal. Acum, sunt la Iasi si nici mcar nu stiu cum se simte copilul meu. Solestenii au alt versiune: ntr-adevr, copilul a fost clcat de cal, n timp ce printii erau n crsm. n prezent, copilul se afl la Sectia de Neurochirurgie a Spitalului de Copii Sf. Maria Iasi, cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral nchis prin lovire. nc i se mai fac tratamente cu antibiotice, dar evolutia este bun si probabil c mine (astzi, n.r.) va fi externat, ne-a declarat, ieri, medicul de gard al sectiei.

…nimic nu e!

n concluzie, tot ce le-a rmas este dragostea familial. Noi suntem sraci, dar eu tin la copiii mei. Au mai venit de pe la Protectia Copilului, dar eu nu-mi dau copiii. Am grij de ei, au haine, au mncare, chiar dac nu avem o cas cum trebuie. De but, beau asa… de pleasc, de la altii. Pe copii mai bine i omor cu mna mea dect s-i dau s-i creasc altii. Eu le dau tot ce le trebuie, spune Viorel Garoaf. Protectia Copilului nu poate interveni doar sub pretextul srciei. La acea dat, am constat c, ntr-adevr, era o familie srac, iar conditiile de locuit nu erau optime pentru o familie att de numeroas. Dar acesta nu este un motiv de a rupe legturile afective ale copiilor. Minorii se duceau la scoal, aveau cele necesare si printii aveau grij de acestia. De atunci, nu am mai primit nici o sesizare, dar, dac este cazul, vom reevalua situatia si vom lua msurile care se impun, spune Diana Roiu, sefa Compartimentului Abuz din cadrul DGASPC Vaslui.

Mihaela Zrnescu
Dora Crlescu

14 COMENTARII

  1. Invatati sa dati cv copiilorrr nu sa le luatiii ce lea mai ramass
    ?????
    Primaria solesti
    ?halal primarie
    Din toti care sunt in acea primarie doar un singur om este cinstit
    Este modest si vorbeste cu toata lumea si ii intelege atunci cand are nevoie ca la primarita doar promisiuni si atat …..?atat poate

  2. Mam saturat de comentari si de tor felul de discuti de genuu
    Becalii nici na calcat in solesti un om asa modesti printrun sat plin de saracie „si o primarita care nu merita nici macar un sarut mana in 4 mandate care le are na reusit sa faca decat niste drumuri si wlea facut la misto ca la prima ploaie lea luat apa ???halal primarita „ar trebui sa se dea la oparte poate chiar este cineva ce poate face cv in satul wsta …..” si in aceasta tara nu ie de trait se fura cat de poate fura ba chiar /daca mai este ce fura ?sa furat mai tot ce se putea fura acum mai fura viitorul copiilor cu o alocatie vai de capul ei de nici 2 lei pe zi pe care un parlamentar are salar de 4000 asta ie tara nu se vede ca din 10 romani 9 pleaca ……ei au un salar de 4000 iar unu care lucreaza in mina salar de nici 500 ziceti daca asta ie tara si niste primari care ar posta orice ca sa le mai intre si lor cv in buzunar ? mie scarba de acest sat din cauza la o primarita de cacat …….

  3. Totul e o minciuna ,cine a mai auzit ,doamne ..Ca becali s? vin? la Solesti ! Trebuie sa fii naiv sa crezi asa ceva :)) Si in legatura cu copilul acela c?lcat de cal ,e adevarat versiunea cu cr?m? in mare parte .. Mona Bujor e o femeie de treaba ,baaa ! Sa nu se n?eleag? gre?it, nu iau partea nim?nui. Din pacate in Solestiul acela e o mentalitate prea nchis? ,si oameni prea batuti in cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.