Cautarea dreptatii – o atitudine nefireasca!

Btrnul de 93 de ani, din Vinderei, care, acum aproape un an de zile a nceput o aprig lupt cu justitia romn, nu se las. Dup ce a reclamat pe la Presedintia Romniei felul n care i s-a fcut dreptate, nonagenarul a fcut hrtie si la Ministerul de Interne. Rspunsul primit este foarte complicat, un motiv n plus, spune Costache Mateiu, s si continue cu o si mai mare ndrjire lupta. Asta cu att mai mult cu ct el se consider n continuare si pgubit si amendat pe nedrept. Ziarul nostru a mai scris, cu mai bine de o lun n urm, despre nea Costache Mateiu. Btrnul ne-a vizitat atunci pentru pentru a ne istorisi ptania sa, dar mai ales btaia de joc la care a fost supus. Ne-a povestit cu lux de amnunte cum a ajuns ca, din luna octombrie 2008, s nu mai nchid un ochi. Este foarte bolnav, abia se misc sustinut de dou cje, dar are o voint de fier atunci cnd vine vorba de corectarea nedrepttii ce i s-a fcut. Pe scurt, acum trei ani, i-a mprumutat unui vecin o centrifug pentru mierea de albine. Consteanul, la un moment dat, i-a efectuat cu tractorul propriu anumite lucrri agricole, n valoare de 1.000 lei, pentru care nea Costache i-ar fi dat masinria drept gaj. Btrnul spune c de fapt i-a mprumutat centrifuga consteanului, ntruct ar fi pltit pentru lucrrile prestate. Costache Mateiu si ia un strnepot, merge la casa tractoristului, unde gseste acas doar femeia de curte a acestuia. Dup ce si recupereaz scula, btrnul se trezeste dat n judecat pentru nselciune, ntruct ar fi motivat c sotia tractoristului i-a transmis c o poate lua sub form de mprumut. Acest lucru se ntmpla pe 27 mai 2008.

De la proces la reclamatii

n luna august a anului 2008, btrnul povestea c a fost chemat la postul de politie din Vinderei, pentru a fi audiat n legtura cu nsusirea centrifugii, unde un agent de politie ar fi abuzat de statutul pe care l are. Si-a btut joc de mine, domnule! Un om bolnav ca mine, care abia se deplaseaz, dependent de medicamente, s fie tinut la postul de politie timp de cinci ore… Nu se poate asa ceva! M-am rugat de ei, i-am implorat s mi dea drumul acas, s mi iau medicamentele. Nu au vrut, m-au tinut acolo, de si-au btut joc de mine. Le-am spus s scrie ce vor si voi semna mai trziu, numai s nu m mai retin. Pn la urma asa au fcut, numai c m-au pus s mi semnez vinovtia. Au scris acolo c eu cic as fi recunoscut c centrifuga nu e a mea, povestea, cu amrciune n glas, nonagenarul. Ulterior, a aprut si procesul, n urma cruia omul primeste o amend administrativ, pentru nselciune, n cuantum de 100 lei, si este obligat la cheltuieli de judecat n valoare de 20 lei. Btrnul se conformeaz, si plteste imediat amenda, dar si ncepe propria lupt cu sistemul. Prima dat i scrie presedintelui Traian Bsescu. De aici nu a primit nc nici un rspuns. Dar a primit de la Ministerul de Interne, acolo unde l-a reclamat pe politistul din Vinderei care l-a anchetat.

Nefiresc, dar hotrt!

Acum cteva zile, nemaiputndu-se deplasa la redactie (dar nu pentru c ar fi bolnav, ci pentru c are treab la stupi), nea Costache Mateiu ne-a invitat la casa lui din localitatea Beresti, judetul Galati. L-am gsit la fel de suprat pe actul de justitie, dar mai mult dect att, pe hrtia primit de la Inspectoratul de Politie Vaslui, act pe care tocmai l primise. Iat ce anume l-a iritat la culme pe btrn. Avnd n vedere c (…) ati si achitat amenda administrativ stabilit iar n prezent criticati si ntelegeti s contestati aceast msur, punctul de vedere al institutiei noastre este c atitudinea dvs. este nefireasc. De asemenea, fr a ne pronunta sau a emite perceptii asupra finalittii respectivei cauze, nici a ncerca s v aducem critici sau insinuri, tot nefiresc apreciem ca fiind si modul dvs. n care ati procedat pe timpul comiterii faptei de nselciune pentru care ati fost cercetat si sanctionat (…), st scris n actul primit de nea Costache. Evident, dat fiind continutul filozofic al rspunsului, nea Costache nu a nteles prea multe, dar a priceput imediat c problema nu-i va fi rezolvat. Amenda mi-a rmas, am pltit-o. Centrifuga nu o mai am iar mie Politia mi zice c am o atitudine nefireasc. Am stupi de 64 de ani, la multi le-am dat si bani drept ajutor si toat viata m-am implicat. De ce m iau n rs? M duc pn la Haga cu dreptatea mea si tot nu m las. Ce am fcut eu s fiu amendat?, a ncheiat amrt btrnul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.