Tiplea reformatorul

Profesorii vasluienii sunt implicati activ n procesul de descentralizare a sistemului de nvtmnt din Romnia. Din comisia interministerial n cadrul creia se stabilesc conditiile implementrii procesului de descentralizare face parte si profesorul Sorin Tiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din nvtmnt (FSLI). Marti, Tiplea a participat la prima discutie din cadrul acestei comisii interministeriale. Dup tentative si ncercri de reform nenumrate, care s-au soldat pn acum doar cu o oarecare descentralizare administrativ, procesul de descentralizare a sistemului de nvtmnt din Romnia a intrat pe mna unei comisii interministeriale. Comisia a fost stabilit pe 18 martie, din aceasta fcnd parte cte doi reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetrii si Inovrii, ai Asociatiei Comunelor din Romnia, Asociatiei Oraselor din Romnia, precum si ai Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romnia. Din partea sindicatelor, n comisia pentru descentralizare sunt prezenti sase reprezentanti, cte doi din partea fiecrei mari federatii sindicale. Sorin Tiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, care este afiliat la FSLI, reprezint aceast mare federatie sindical, care numai n judetul nostru are peste 6.000 de membri. „S-a nceput cu stabilirea unor principii care s stea la baza descentralizrii sistemului de nvtmnt. Este vorba, n primul rnd, de descentralizarea actului decizional, care va fi urmat ndeaproape de descentralizarea administrativ”, a precizat Sorin Tiplea.
Discutiile de marti s-au concentrat n jurul organizrii si functionrii retelei scolare. „Ce s-a convenit este faptul ca, n ceea ce priveste nvtmntul preprimar, primar si gimnazial, acesta s fie organizat de administratia public local, pentru c, n fapt, patrimoniul este al lor”, a mai spus el. Prin urmare, de la numrul de grdite si al grupelor de grdinit pn la numrul de unitti de nvtmnt gimnazial si de clase V-VIII, toate acestea vor fi stabilite de primrii. Inspectoratul Scolar Judetean nu va mai avea nici un fel de atributii n acest domeniu. „Acum nu exist atributii foarte clare care s responsabilizeze primriile n aceast privint. Dac se va ntmpla acest lucru, primarii vor rspunde, inclusiv n fata electoratului, n privinta deciziilor pe care le vor lua n ceea ce priveste reteaua scolar a localittilor pe care le conduc”, a explicat Tiplea intentiile comisiei.
n privinta nvtmntului liceal, numrul de unitti de nvtmnt, ca si cel de clase si profilul acestora, ar urma s fie stabilit de Consiliul Judetean, la propunerile consiliilor locale si cu avizul conform al Inspectoratului Scolar. „Motivatia este c patrimoniul acestor unitti se afl n grija consiliilor locale, dar, din puntul de vedere al dezvoltrii politicilor privind ocuparea fortei de munc, cele mai mari responsabilitti se afl la Consiliul Judetean. n acest fel, vor fi responsabilizate si consiliile judetene pentru a finanta aceste unitti, pentru c ele sunt cele care le-au avizat”, a mai explicat Tiplea.

2 COMENTARII

  1. sindicatele au tradat mereu . ii ling pe cei de la putere. cum sa conduca scoala un primar cu 10 clase .(comunele au multi primari analfabeti ) apoi primarii vor pune director sotia , amanta, mama,copilul, soferul etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.