Si ce daca?

ncepnd de astzi, timp de 30 de zile, suntem n campanie electoral. Sau, mai bine spus, ei intr n campanie electoral, „ei” fiind oamenii politici care se bat pentru un loc n Parlamentul European (PE). Liderii vasluieni ai celor mai importante partide spun c sunt pregtiti de campanie si sper s obtin scoruri electorale bune. De cealalt parte, lehamitea: aceasta este „sloganul” cu care o mare parte a vasluienilor intr n campania electoral. Evident, lucrurile cu adevrat importante pentru oamenii de rnd nu sunt cine va merge n PE, ce partid va cstiga mai multe mandate sau cine merit cu adevrat s ajung la Bruxelles. Dezinteresul vasluienilor pentru aceste alegeri este cu att mai mare cu ct nici un candidat cu sanse reale s fie ales nu are „conotatii” locale. Totusi, judetul Vaslui are doi candidati. Unul este Marian Arcleanu, locul 38 pe lista PDL. Cel de-al doilea este actualul inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean, Florin Ciurariu, ocupant al pozitiei 31 pe lista PNL. Ambii sunt „rezerve de rezerve”, dar… sunt ai nostri. Romnia va trimite n Parlamentul European 33 de deputati, pentru un mandat de cinci ani. Votul va fi unul pe list national, fiecare partid ntocmindu-si un „clasament” al candidatilor pentru PE. Pragul electoral pentru partidele politice este de 5%. La sfrsitul sptmnii trecute a avut loc, la Bucuresti, tragerea la sorti a ordinii partidelor si independentilor pe buletinul de vot. Astfel, pozitia 1 va fi ocupat de PNL, urmat de: UDMR, PDL, PSD-PC, PNTCD, PFC si PRM. Urmtoarele pozitii sunt ocupate de candidatii independent i Elena Bsescu si Pavel Abraham. n total contrast cu electoratul, partidele sunt extrem de preocupate, se pregtesc deja intens pentru campania electoral, anuntnd deja ample manifest ri de lansare a candidatilor. Alianta PSD-PC este prima formatiune politic ce si va lansa oficial candidatii, astzi, n prima zi de campanie. Mine va fi rndul PDL si PNL. PSD si PNL vor folosi momentul pentru a-si lansa si candidatii pentru alegerile prezidentiale din noiembrie: Mircea Geoan, respectiv Crin Antonescu.

„Pregtiti mai bine ca niciodat”

Pesedistii vasluieni se vd deja pe primul loc, nc din nceputul campaniei electorale. „Suntem mai bine pregtiti ca niciodat”, a declarat Vasile Mihalachi, prim-vicepresedintele Organizatiei Jude- tene Vaslui a PSD. „Oricum, ne vom clasa pe primul loc si sperm c va fi cu peste 50%. Sloganul meu electoral este din suflet: s ias ct mai multi oameni la vot, pentru c cel mai important este s se aud numele Romniei n PE. Mesajul meu este c trebuie s ne facem auziti n Comunitatea European si mai ales la Bruxelles, acolo unde se joac crtile Europei”, a mai spus Mihalachi.

PDL se laud cu un „megacandidat”

Pedelistii vasluieni au un candidat pe pozitia 38 a listei de… 33: Marian Arcleanu, „un tnr de perspectiv pentru care vasluienii si vor da votul”, cum l descrie Corneliu Mihalache, presedintele PDL Vaslui. El este rezerva rezervelor n acest joc electoral, dar asta nu l mpiedic pe seful su de partid s se laude c PDL-ul su este singurul partid din judet care are candidat propriu. Pentru candidatul lor „minune”, pedelistii s-au pregtit cu de toate: ntlniri, strategie, afise, slogan. „ncepnd de mine (de astzi, n.r.), suntem n campanie, suntem pregtiti, iar strategia nostr este strategia national a partidului”, a spus Corneliu Mihalache.

Campanie „de criz”

„Noi suntem pregtiti. Am hotrt s punem accent pe o campanie din us n us, cu cheltuieli ct mai mici, avnd n vedere perioada pe care o traversm. Nu este numai cazul PNL, dar, n aceast perioad, nu se prea nghesuie donatorii pe la partide. Nu va fi o vizibilitate crescut, ci o campanie de mobilizare a votantilor si simpatizantilor”, a declarat Dan Marian, presedintele Filialei Teritoriale Vaslui a PNL. Liberalii din judet au stabilit si cteva vizite ale candidatilor de pe primele locuri. Astfel, la Vaslui vor veni, n perioada urmtoare, Renate Weber si Ludovic Orban. Este posibil si o vizit a presedintelui Crin Antonescu, a admis Dan Marian.

PRM sper la un scor electoral bun

Si peremistii vasluieni sspun c sunt pregtiti pentru campania electoral. Ei sper c electoratul va aprecia mesajul partidului care, asa cum spune Corneliu Bichinet, presedintele Filialei Judetene Vaslui a partidului, lupt ca Romnia s nu devin o tar de someri si emigranti si, de asemenea, o piat de desfacere. „Smbt, vom avea o ntlnire zonal cu presedintele Corneliu Vadim Tudor, la Iasi, cu reprezentantii tuturor filialelor din Moldova. Am primit materialele propagandistice de la Bucuresti: afise, pliante, fluturas i. Duminic, organizm Biroul Executiv Judetean si, la ntlnirea cu pre- sedintii de organizatii, le voi cere mai mult ca oricnd s se implice n aceast campanie, pentru a ajuta reprezentantii PRM s ajung n Parlamentul Europei. Fiecare partid are strategiile si obiectivele sale. Asa este si la noi. n privinta absenteismului la vot, care s-ar prea c este o problem, stiu c partidul care si va mobiliza cel mai bine electoratul va obtine un scor bun. Important este si cti oameni vin la vot, dar, mai ales, ai crui partid. Eu cred c un partid ca PRM, care nu a fost la guvernare niciodat si care nu a sectuit tara de resurse, n aceste momente critice pentru toat lumea va obtine un scor electoral bun. mi doresc foarte mult acest lucru, pentru c stiu c Vadim Tudor, ajuns n Parlamentul Europei, se va opune ca aceast tar s devin doar o tar de someri, de emigranti si de consumatori de produse fabricate n toat lumea si nu aici”, a mai spus Bichinet.

„Lsati-m cu politica asta, c sunt stul!”

„Acum, vorbeam cu un coleg c o s ne ia si pensia pe care o avem. Te chinui 42 de ani si ti-o ia si pe asta. ia din Politie au lucrat 30 de ani si acum primesc 40 de milioane si si-o mai si compenseaz. la de la CAP, care a but ap clocotit pe dealuri, primeste un milion de lei. Ce s mai discutm?! E dezastru!”. Aceasta este realitatea „european” n care trieste Andrei Singurel, un pensionar n vrst de 60 de ani, din municipiul Vaslui. Colegul su de banc, partener de discutie, are de introdus pe „agenda european” chestiuni si mai grave, mai dramatice. Costic Cioric, de 56 de ani, „pensionat pe caz de boal”, cum se recomand, operat de ulcer varicos. Pensionarul „european” are picioarele acoperite de bandaje. „La spital ti spun: „Du-te si cumpr-ti aia, du-te si cumpr-ti aialalt!”. Pi, eu ce am pltit ani de zile, ct am muncit?!”, se ntreab omul. Are pensie de sase milioane pe lun, iar un milion se duce numai pe bandaje: „Cui s te plngi?! Unde s te duci?!”. Totusi, va merge la vot, pentru c este o „obligatie”: „Am fost la toate alegerile. Mi-am legat picioarele si am fost la vot”. Ambii btrni sunt convinsi de importanta alegerilor si a votului. Totusi, cteva „paradoxuri” nu le dau pace. Paradoxul nr. 1: Cum sunt attia bani pentru campanii electorale, iar pentru altele, cum sunt pensiile, nu? Paradoxul nr. 2: n campaniile electorale trecute, partidele mergeau cu camioanele si duceau la Rediu si n alte sate zahr, fin si altele. Pi, asta e alegere?!

„Pe fata lui Bsescu o votez, c e a lui!”

Elena Bsescu este un candidat redutabil pentru Vasile Carp, pensionar, 75 de ani, din Vaslui. Ce o recomand cel mai mult n ochii btrnului pentru a ocupa un fotoliu n PE este, dup cte se pare, mostenirea genetic: „Pe fata lui Bsescu o votez, c e a lui!”. Ct despre ceilalti candidati… „Dac i-as sti…”. Am ntlnit si alegtori fericiti… si nu prea Dumitru Bedreag este un destoinic alegtor, n vrst de 85 de ani. A participat la toate alegerile de pn acum si va participa si la urmtoarele. Este de un optimism debordant: „Le urm succes la toti, dar sunt cam multisori”. Alegerile europarlamentare sunt de o deosebit important pentru el: „Trebuie s avem niste oameni cu experient si pregtire care s ne reprezinte”. Se pare c optimismul scade odat cu vrsta, pentru c partenerul su de discutie, Eduard Pan, un „tnr” pensionar de 73 de ani, are o prere putin diferit. „Cu totii ne dau din sminteal”, spune el despre campania electoral.

Calendarul alegerilor

Conform calendarului alegerilor, Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vaslui trebuie s se completeze, pn pe 26 mai, cu cei 10 reprezentanti ai partidelor politice. Desemnarea membrilor BEJ se va realiza n dou etape. Astfel, pn pe 23 mai, Biroul va fi completat cu reprezentantii partidelor politice care au deja reprezentanti n PE. 23 mai este termenul limit pn la care formatiunile politice pot depune listele cu persoanele propuse pentru a face parte din BEJ. n perioada 23-26 mai se aleg reprezentant ii partidelor care nu au membri n PE. Pn pe 26 mai, cnd BEJ se va completa cu cei 10 reprezentanti ai partidelor, BEJ va functiona n trei judectori. Pn acum, msurile organizatorice pentru pregtirea alegerilor au vizat centralizarea listelor din care urmeaz s fie desemnati presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din judetul Vaslui, cuprinznd juristi (mai putin judectori si procurori). Prefectura a centralizat dispozitiile primarilor privind stabilirea locurilor de afisaj si a stabilit protocolul privind asigurarea pazei sectiilor de votare, a buletinelor de vot si a celorlaltor materiale necesare votrii, pe timpul desfsurrii alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.