Pacea din bucatarie

Criza economic „relanseaz” viata de familie a multor vasluieni. Rmasi fr serviciu si fr un ban n buzunar, certretii din anii trecuti s-au linistit brusc. Instaurarea pcii conjungale nu are nici o alt cauz dect imposibilitatea procurrii alcoolului, principalul factor de favorizare a actelor de violent. Aceleasi constrngeri financiare au „aprins” la persoanele agresive teama de amenzi, care oricum nu rezolv starea conflictual. n primele trei luni din 2009, actele de violent domestic au sczut cu un neverosimil 300%. Mai exact, de la 210 acte de violent n trimestrul IV din 2008, la 69 de cazuri n trimestrul I din 2009. Situatia este cu att mai inedit, cu ct legislatia n domeniu nu a fost modificat. Dac evolutia fenomenului se va mentine pe acelasi trend, sunt toate sansele ca deficitul bugetar s aduc un excedent de armonie. Pe lng toate relele de pe lume, criza financiar pare s fie antidotul mpotriva violentei n familie. O spun extrem de clar datele statistice referitoare la proportiile n care se manifest acest fenomen n rndul vasluienilor. Dac n ultimul trimestru din 2008, institutiile abilitate raportau 210 cazuri, n primele trei luni din 2009 au fost nregistrate numai 69 de astfel de evenimente. Practic, odat cu intrarea n acest an, scderea abuzurilor domestice este de 300%. Mai mult, trendul de descrestere este si mai accentuat, dac ne raportm la ntreg anul 2008, cnd, trimestrial, au fost raportate circa 200 de cazuri. Situatia este cu att mai atipic, cu ct, n ultimele luni, nu a avut loc modificri ale legislatiei n domeniu, care s schimbe modul de ncadrare al evenimentelor de violent n familie. Explicatiile acestui fenomen, destul de straniu, sunt greu de formulat inclusiv de institutiile care au competente n acest domeniu. Cea mai important motivatie a disparitiei certurilor si „reglrii” problemelor din interiorul familiei prin fort ar fi criza financiar. n marea lor parte, bugetele familiilor au cunoscut ajustri serioase, ceea ce i determin pe protagonis tii scandalurilor s nu mai dispun de principalul element care favorizeaz violent a: alcoolul. Cum majoritatea cazurilor de violent se produc pe fondul consumului de alcool, n special n mediul rural, lipsa banilor a fcut inaccesibil „cherosenul” btilor. O alt consecint a austeritt ii financiare n rndul familiilor ar fi si teama de amenzi. n noul context economic, o sanctiune, care si asa nu rezolv n nici un fel starea conflictual, sectuieste si mai mult bugetele proprii. Nu n ultimul rnd, este posibil ca modificrile conducerilor institutiilor din cadrul sistemului s fi determinat nenregistrarea anumitor cazuri.

Traditia cost scump

Familia traditional cu regulile ei stricte n ceea ce priveste stabilirea rolului fiecrui membru al familiei reprezint sursa unui numr mare al actelor de violent n familie. Modul n care generatii la rnd, ndeosebi din zona rural, sunt nvtate cum s accepte abuzurile din familie favorizeaz astfel de evenimente. n urma unei analize realizate pe ultimii ani, s-a ajuns la concluzia c astfel de evenimente neplcute cunosc o puternic crestere, pe fondul consumului de alcool, al srciei, a diferitelor neajunsuri, al numrului mare de membri ai familiei. Modelul de familie n care rolurile dominante sunt profund ancorate n mentalitatea oamenilor i determin pe acestia s accepte fr rezerve numeroase acte de violent fizic sau verbal. Multe din cazurile existente au particularittile lor si prin comportamentele de pedepsire si rnire a femeii. Odat agresat, femeia victim este fr putere, speriat si cu sentimentul subordonrii.

Btaia, una din cauzele avorturilor

Potrivit Legii 217 din 25 mai 2003, violenta n familie reprezint orice actiune fizic sau verbal svrsit cu intentie de ctre un membru de familie mpotriva altui membru al aceleeasi familii, care provoac o suferint fizic, psihic, sexual sau un prejudiciu material. Constituie, de asemenea, violent n familie mpiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si liberttile fundamentale. Abuzul asupra femeii n familie este un comportament ce are ca scop instituirea si pstrarea controlului asupra partenerei de viat. Astfel, exist mai multe tipuri de abuz care pot fi exercitate asupra femeii, dintre care mai des ntlnit este abuzul fizic, n special asupra femeii gravide. Din nefericire, aceast practic are consecinte negative att asupra femeii, ct si asupra ftului (este una dintre principalele cauze de avort) si, ulterior, asupra dezvoltrii normale fizice si psihice a copilului. De asemenea, abuzul sexual este unul din desele cazuri de violent n familie. Este considerat abuz sexual orice contact sexual nedorit de partener, fiind ceea ce se ncadreaz sub termenul de viol marital, dac relatiile dintre parteneri sunt oficializate, si viol, n general, pentru alte tipuri de relatii sexuale obtinute prin fort. Si abuzul emotional care cuprinde sentimentul de fric, de depersonalizare, atunci cnd femeia este determinat s se considere un obiect fr energie, resurse, nevoi sau dorinte, de privare economic, de suprancrcare cu responsabilitti sunt des prezente n aceast cazuistic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.