Cteva motive pentru a merge la vot, pe 7 iunie

Interviu cu Mihaela Chircu, directorul Directiei de Dezvoltare Local, Integrare European si Relatii Internationale din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui.

Reporter: Ct de important este Parlamentul European n cadrul constructiei institutionale europene? Mihaela Chircu: Parlamentul European este singurul parlament din lume transnational si multilingv ales n mod direct, precum si singura institutie a Uniunii Europene aleas n mod direct. Din acest motiv, putem spune c Parlamentul European este singura institutie european prin care cettenii si pot face auzit vocea n mod direct si, din acest motiv, mai este numit „vocea cettenilor”.

Reporter: Care sunt atributiile Parlamentul European?
Mihaela Chircu: Parlamentul European, alturi de Consiliul Uniunii Europene (alctuit din reprezentanti ai tuturor guvernelor statelor membre, mai este numit si „vocea guvernelor”), adopt cam dou treimi din legislatia comunitar, n domenii cum ar fi politica de mediu, transport, protectia consumatorilor, imigratie ilegal si toate aspectele legate de libera circulatie a mrfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor pe piata unic. De asemenea, rolul su este foarte important n elaborarea bugetului comunitar, avnd ultimul cuvnt n ceea ce priveste mai mult de 50% din bugetul Uniunii Europene. Parlamentul poate decide asupra cheltuielilor din domeniile: fonduri sociale si regionale, energie, cercetare, transporturi, asistent pentru dezvoltare, mediu, educatie si cultur. Parlamentul are responsabilitatea de a monitoriza n mod constant cheltuielile Uniunii si poate decide dac fondurile comunitare pe care le-au avut la dispozitie institutiile Uniunii Europene au fost cheltuite corect, acordnd asa-numita descrcare de gestiune. Parlamentul european are atributia de a numi presedintele Comisiei Europene, care este „executivul” Uniunii Europene, aprob si destituie Comisia. Si n domeniul politicii externe a Uniunii Europene rolul Parlamentului European este foarte important, pentru c acesta si d avizul pentru negocierea tratatelor internationale, precum si pentru aderarea unor noi tri. Prin urmare, extinderea Uniunii Europene poate avea loc doar cu acordul Parlamentului European.

Reporter: Cum poate influenta activitatea Parlamentului European tara noastr?
Mihaela Chircu: Influenta reiese din atributiile descrise mai sus. n primul rnd, dac ne referim la rolul su n politica extern a Uniunii, trebuie s spunem c, fr avizul su, Romnia nu ar fi devenit membru al Uniunii Europene. n al doilea rnd, tara noastr este influentat de legislatia comunitar adoptat de Parlament, mpreun cu Consiliul Uniunii, ntruct o mare parte a acesteia este obligatorie pentru noi (regulamentele sunt obligatorii n mod direct, iar directivele sunt transpuse obligatoriu n legislatia romneasc). Apoi, tara noastr este influentat de bugetul Uniunii (stim cu totii c avem la dispozitie mai bine de 30 de miliarde de euro din acest buget pentru dezvoltare si apropierea de nivelul de trai european), la a crui elaborare Parlamentul particip.

Reporter: Ce pot face eurodeputatii romni pentru a-si servi electoratul n Parlamentul European?
Mihaela Chircu: Eurodeputatii romni pot face ceea ce poate face orice eurodeputat: s participe n mod activ la elaborarea si adoptarea legilor, s adreseze ntrebri n scris sau oral celorlalte institutii europene, s participe la adoptarea unor pozitii oficiale. Desigur, fiecare n grupul politic de care apartine, pentru c, n Parlamentul European, eurodeputatii romni sunt afiliati unui grup politic, ei reprezint Romnia din cadrul grupurilor politice europene.

Reporter: Dati-mi cteva exemple de hot rri ale Parlamentului European care au avut repercursiuni directe asupra trii noastre.
Mihaela Chircu: De exemplu, deputatii europeni au facilitat recunoasterea reciproc a diplomelor si calificrilor profesionale de ctre statele membre. n prezent, este mai simplu pentru romni s si exercite meseria n Uniunea European. Un alt exemplu l constituie plafonarea, urmat de reducerea tarifelor de roaming, astfel nct factura la telefoanele mobile este mai mic, atunci cnd vorbim n trile membre ale Uniunii Europene. Datorit deputatilor europeni, avem juc rii mai sigure, prin interzicerea produselor cancerigene si limitarea produselor chimice periculoase n compozitia acestora, precum si norme mai stricte de securitate si etichetare a produselor. Au fost aduse mbunttiri si drepturilor cltorilor, care pot beneficia acum de desp gubiri sau compensatii pentru ntrzieri sau suprarezervri la transportul feroviar sau aerian.

Reporter: De ce este important ca vasluienii s se prezinte la vot pe 7 iunie?
Mihaela Chircu: Este la fel de important ca pentru toti romnii, pentru c trebuie s ntelegem odat c nu avem dreptul s ne plngem si s criticm dac stm acas si ne manifestm optiunile doar n fata televizorului sau a prietenilor. Uniunea European nu este ceva ndeprtat, chiar dac mult lume are prea multe necazuri pentru a se mai gndi si la alegerile europene. Uniunea European face parte din viata de zi cu zi a noastr, a tuturor. Fiecare vot conteaz, pentru c, dac votm, exist o sans ca dorintele noastre s se mplineasc. Dac stm acas, atunci cu sigurant nimeni nu va tine cont de prerile noastre, de durerile noastre, fie ele orict de pertinente. n alt ordine de idei, este important si ce imagine transmitem n Europa, noi, romnii, prin participarea la aceste alegeri. n sondajele fcute nainte de aderarea trii noastre la Uniunea European, peste 75 % dintre romni doreau aderarea. Pi, de ce neam dorit-o, dac nu ne ducem s ne votm reprezentantii n Parlamentul European?! De ce am dorit s devenim membri ai Uniunii Europene dac nu dorim s influentm politica si legislatia Uniunii?

6 COMENTARII

 1. In totala contradictie cu CONSTITUTIA ROMANIEI, parlamentarii orbiti de votanti , prin H.G. 1588/2007 la art.26 enunta:
  -ASOCIATIA DE PROPRIETARI are potrivit legii , un PRIVILEGIU IMOBILIAR cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii , PROPRIETATI INDIVIDUALE ALE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU , precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari dupa cheltuielile de judecata , datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute. In dreptul comercial , exista necesitatea de a avea un contract de prestare de servicii, insa in aceasta aberatie ori ca esti ori ca nu esti membru care aderi la asociatia de proprietari , averea ti se poate lua in numele asociatiei de proprietari , fara ca sa mai ai „drept” de proprietate in aceasta tara.La asa abuzuri , nu e de mirare ca incep jafurile sa se inteteasca. Ma intreb daca Romania mai este membra a Uniunii Europene sau a NATO cu asa aberatii care anuleaza statul de drept si drepturile omului in aceasta tara balcanica plina de talhari?

 2. mihai, subscriu. mai mult intrarea in uniunea europeana a fost conditionata de vanzarea bancilor, vanzarea industriei energetice, vanzarea comunicatiilor, vanzarea economiei rentabile. am ramas doar cu pierderile, cu agricultura care a fost pusa la pamant inclusiv de uniunea europeana si am devenit doar o piata de desfacere a produselor lor. asteptam ca europarlamentarii care au fost pana acum sa faca ceva in sprijinul romaniei. itrebati taranii care nu mai au voie sa-si vanda produsele, crescatorii de animale, viticultorii, etc.

 3. Cateva motive pentru a nu merge la vot pe 7 iunie :
  1. Parlamentul european nu poate impune Romaniei sa-i judece si sa-i inchida pe toti politcienii romani care au furat tot ce s-a putut fura in aceasta tara din 1990 pana acum ;
  2.Parlamentul european nu poate impune justitiei din Romania sa-si faca datoria si sa judece corect ;
  3. Parlamentul european nu poate interveni pe langa guvernul si Parlamentul Romaniei sa elaboreze o lege corecta a salarizarii bugetare asemanatoare cu cele din Austria sau Germania ;
  4.Am ajuns o tara atat de neseriaoasa datorita politicienilor incat nu ne mai baga nimeni in seama incat sa avem un cuvant de spus in Parlamentul european ;
  5.Europarlamentarii romani din perioada 2007-2009 au stat mai mult prin tara pentru a-si rezolva treburile personale si un loc de munca cat mai caldut dupa ce-si termina mandatul ;
  6.Pentru judetul Vaslui, chiar ca nu are rost sa mai mearga cineva la vot de vreme ce pe locurile din fruntea listelor sunt numai oameni care nu au nici o treaba cu judetul nostru ci mai degraba cu structurile mafiote din fruntea partidelor ;
  7. Contribuim cu o suma mult mai mare la bugetul uniunii decat suma pe care o primim inapoi de la uniune datorita incompetentei si jafului comis de politicieni ;
  8. Ce influenta are parlamentul european in politica externa romaneasca de vreme ce conducatorii nostri vand din nou tara rusilor prin abandonarea proiectelor europene in domeniul energiei si acceptarea proiectului rusesc .
  Nota : Faptul ca avem jucarii mai sigure datorita parlamentului european este de rasul curcilor doamna Chircu !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.