Calculatoarele APIA s-au blocat

n cursul zilei de vineri, softul cu ajutorul cruia se proceseaz cererilor pentru pltile nationale directe complementare n sectorul zootehnic s-a blocat. Pentru Botez, directorul Agentiei de Plti si Interventie pentru Agricultur (APIA) Vaslui, a precizat c sistemul a czut din cauza suprasolicitrii de la nivel national. Directorul APIA a dat asigurri c toate persoanele care se aflau la sediu institutiei pentru a-si depune documentatiile urmeaz s fie nregistrate n ziua respectiv. De asemenea, conducerea APIA Vaslui a precizat c functionarii agentiei vor lucra si n zilele de smbt, duminic si luni, pentru finaliarea campaniei de depunere a cererilor n vederea accesrii subventiilor din zootehnie. „Tinnd cont de numrul de exploatatii pe care le avem accesate pn n prezent, avem toate conditiile ca, luni, s finalizm actiunea”, a spus Petru Botez.

120.000 de animale nscrise la APIA

Campania de depunere a cererilor pentru pltile nationale directe complementare n sectorul zootehnic este n plin desfsurare. Pn n prezent, cresctorii de animale vasluieni au depus 4.300 cereri pentru bovine, cu 23.000 de capete, si 733 cereri pentru ovine si caprine, cu 97.000 de capete. La nivelul anului 2008, n judetul Vaslui au fost nregistrate 5.500 exploatatii de bovine si 1.000 de exploatatii de ovine si caprine.
Pentru a completa cererile, fermierii trebuie s se prezinte la centrele judetene si locale ale APIA cu o copie a actului de identitate, a dovezii contului bancar, precum si a documentelor care atest provenienta animalelor. Sprijinul financiar se acord sub forma primei de exploatatie, pentru specia bovin, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. De asemenea, posibilii beneficiari trebuie s ndeplineasc o serie de conditii de eligibilitate. Prima de exploatatie se acord, n functie de efectivul de bovine nregistrat n Registrul National la data de 31 ianuarie 2008, productorilor agricoli care ndeplinesc urmtoarele conditii: exploatatia este de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008; vrsta bovinelor este de cel putin sase luni la data de 31 ianuarie 2008; exploatatia este nregistrat n Registrul National al Exploatatiilor la data solicitrii primei; solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local. Trebuie mentionat c, pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acord si productorilor agricoli pentru exploatatiilor nou nfiintate n perioada 1 februaire 2008 – 31 ianuarie 2009. Aceste exploatatii trebuie s aib de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009 si s ndeplineasc celelalte conditii mentionate mai sus. La ovine/caprine, sprijinul financiar se acord productorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vrsta minim de un an. Acest efectiv trebuie mentinut obligatoriu n exploatatie n perioada 1 iunie – 31 august 2009, n vederea efecturii controlului la fata locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.