Astazi este Ziua Familiei din Romnia

Pe 20 septembrie 1993, Adunarea General a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie prin care ziua de 15 mai a fost declarat „Ziua International a Familiilor”. Un an mai trziu, Guvernul Romniei a decis marcarea acestui eveniment international prin srbtorirea, n aceeasi zi, a „Zilei Familiei din Romnia”. Aceast zi reprezint, sau ar trebui s reprezinte, o ocazie pentru sensibilizarea tuturor romnilor cu privire la problemele cu care se confrunt familia n societatea contemporan, precum si pentru a promova initiative care vin n sprijinul familiei. Marcarea acestei zile reflect att importanta pe care comunitatea internat ional o acord familiei n prezent, ct si preocuprile acesteia privind situatia familiei n lume. n Romnia, problemele legate de familie sunt extrem de numeroase. n primul rnd, vorbim de fenomenul violentei n familie, o trist realitate care n nici un context nu poate fi ignorat. Un prim pas fcut n acest sens a fost aparitia Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei n familie, care defineste termenul de violent n familie, stabileste ca obiectiv de interes national ocrotirea familiei, statueaz nfiintarea Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei si schiteaz obiectivele si atributiile acesteia. Un alt fenomen, care a luat amploare n ultimii ani, este plecarea printilor la munc n strintate, fapt ce duce la divorturi si la nstrinarea copiilor. Asociatiile nonguvernamentale au tras un semnal de alarm si n acest sens, astfel nct serviciile sociale si cele de protectie a copilului au nceput s monitorizeze acest fenomen. Problemele de comunicare dintre tineri si printi, dar si a comportamentului care inhib comunicarea, sunt o alt problem cu consecinte negative directe asupra familiilor. „Zilnic, vd cazuri dramatice ale unor copii care nu beneficiaz de un cadru familial bazat pe principii sntoase. Agresivitatea printilor marcheaz comportamentul copiilor, dar acesta este marcat si de capacitatea printilor de a percepe n mod realist nevoile sau posibilittile copilului”, ne-a declarat un psiholog din cadrul Directiei Generale de Asistent Social si Protectia Copilului Vaslui. La rndul lor, reprezentant ii organelor de politie dau, ca medie anual, un numr de 10.000 de victime ale violent elor n familie, dar trebuie precizat c cifra real este mult mai mare. Violentele provoac mai multe victime dect accidentele rutiere, violurile si tlhriile la un loc. Copiii victime se transform n adulti agresori, continund ciclul violentelor. Multi dintre copii fug de acas devenind vagabonzi, cersetori, ajung s fie traficati, vnduti, devin dependenti de alcool, tutun, droguri, ajungnd, foarte repede, s frecventeze medii infractionale, devenind ei nsisi infractori.

Ct de ocrotit este familia?!

n ultimii ani, au luat fiint si si desfsoar activitatea n scopul protectiei si sprijinul familiei numeroase institutii de specialitate: Agen- tia National pentru Protectia Familiei, numeroase ONG-uri de profil etc., un rol important detinndu-l si Agentia National pentru Egalitatea de Sanse ntre Femei si Brbati. Iulian Nistor, presedintele Comisiei Judetene pentru Egalitatea de Sanse ntre Femei si Brbati Vaslui, a precizat c institutia pe care o conduce are o implicare deosebit n mentinerea unei situatii de echilibru si longevitate n viata de familie, n primul rnd prin rolul identificrii tuturor st- rilor de dezechilibru social instalate n familie, precum si cauzele producerii acestora. „n statul romn, familia este sprijinit att material, ct si spiritual de efortul comun al diverselor institutii nfiintate n acest sens, prin acordarea unei serii de facilitti: alocatia de stat pentru copii, alocat iile complementar si de sustinere, asistent social, egalitate de sanse, ncalzirea locuintei, incluziune social, inspectie n domeniul asistent ei sociale”, a spus Iulian Nistor.

2 COMENTARII

  1. dar daca este ziua familiei, de ce aveti poza in ziar numai cu tigani? romanii nu au familii? s-au noi suntem scosi din calcul? din cate stiu eu , sunt mai multe familia de romani decat tigani in Romania!

  2. STATUL ROMAN OCROTESTE FAMILIA………. ASA TI SE CANTA LA MARITIS. ERA O VORBA DE DUH… DA’ NU POT S O ZIC AICI…. OCROTESTE FAMILIA OBLIGAND O SA LOCUIASCA CU SOACRA SI MATUSA SI BUNICA SI STRABUNICA…. HUO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.