Transplantul va avea loc mine

Elevii pot fi adevrati organizatori si coordonatori ai unor ample actiuni. Dovad stau banii strnsi cu sprijinul colegilor si prietenilor liceanului Ctlin Micu, elev bolnav de leucemie mieloblastic acut. Pe parcursul a aproape nou luni, acestia au ajutat la strngerea a peste 70.000 de euro, bani att de necesari pentru interventia chirurgical la care va fi supus Ctlin mine la o clinic din Florenta (Italia). ns, deoarece costul total al transplantului de mduv se ridic la aproape 125.000 de euro, liceenii intentioneaz s organizeze n continuare diverse actiuni caritabile pentru a plti diferenta, n cel mult sase luni de la interventie. Pentru a vedea ct de ludabil este ambitia, dar si rezultatele obtinute de ei, prezentm n continuare, cronologic, principalele actiuni organizate de elevii si profesorii Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Brlad:

– iulie – august 2008: prima activitate organizat si care a constat n mprtirea de pliante informative despre boala lui Ctlin, dar si despre cazul n sine. – septembrie 2008: organizarea unui bal dedicat strngerii de fonduri prin vnzarea de bilete, dar si prin donatii fcute n functie de buzunarul fiecruia. Activitatea a fost coordonat de profesorul Ioana Clin si s-a reusit colectarea a aproape 60 de milioane de lei vechi.

– septembrie – octombrie 2008: vnzare de flori organizat de elevul Adrian Mihil si desfsurat n fiecare duminic din aceast perioad. Florile vndute erau de grdin si au fost puse la dispozitie de liceeni. S-au strns n jur de 26 de milioane de lei vechi. – 31 octombrie 2008: profesorul Carmen Filiche a organizat balul dedicat srbtorii americane Halloween. n cadrul acestuia a avut loc un concurs de costume, n care cele mai nspimnttoare au fost premiate. Miss a fost desemnat o elev ce costumat n mumie, iar Mister a fost ales un biat ce ntruchipa moartea cu coasa. Din vnzarea biletelor si din donatii s-au strns 109 milioane de lei vechi.

– decembrie 2008: organizarea unei tombole, precum si vnzarea de flori pe strzile Brladului. Ca si prima dat, actiunea a avut acelasi organizator, respectiv elevul Adrian Mihil, iar suma adunat a fost de aproape 34 de milioane de lei vechi, din ambele activitti.

– 16 ianuarie 2009: profesorul Carmen Filiche a organizat balul caritabil Fulg de nea la un club din localitate. Chiar dac activitatea a fost dedicat strngerii de fonduri, cei prezenti s-au distrat de minune. Programul serii a inclus si concursuri, prin care elevii cei mai descurcreti, spontani si originali au fost desemnati Miss Fulgusor si Mister Viscol. Invitat special a fost cunoscutul artist David Deejay, care a ncntat audienta cu ritmurile sale. S-au strns aproximativ 45 de milioane de lei vechi.

– 21 ianuarie 2009: Marsul sperantei a fost cea mai ampl actiune umanitar si a fost organizat de profesorul Ioana Clin. Aproape 1.000 de persoane, elevi si profesori, au participat la marsul pentru Ctlin, care a demarat la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, a continuat pe Bulevardul Republicii, pn la SC Rulmenti SA. Participantii au scandat lozinci de ncurajare la adresa lui Ctlin si au purtat pancarte cu mesaje de sustinere. n urnele mobile s-a reusit strngerea a circa 65 de milioane de lei vechi de la oamenii ntlniti pe strad. Actiunea a sensibilizat att de mult, nct a fost transmis pe mai multe canale de televiziune nationale.

– 26 – 28 ianuarie 2009: urmtoarele ac- tiuni organizate n acest scop au avut loc n primele trei zile ale ultimii sptmni din luna ianuarie. Au constat n prezentarea a trei spectacole la Casa de Cultur G. Tutoveanu, unde spectatori au fost elevii liceului organizator, dar si elevii celorlalte licee din oras. Pe lng cntece si dansuri, cei prezenti au putut urmri o prezentare de mod si o demonstratie de culturism. Numai din vnzarea biletelor s-au adunat cam 60 de milioane de lei vechi, iar cei cu dare de mn au mai avut si urne mobile la dispozitie.

– februarie 2009: profesorii Mihai Bularda, Cristofor Mozara si ctiva elevi au participat la preselectia concursului televizat Dansez pentru tine, ce a avut loc la Teatrul Nottara din Bucuresti. Din pcate, cazul lui Ctlin a fost considerat de risc si nici un concurent care a vrut s i deplineasc visul nu a fost selectionat s mearg mai departe.

– 1 – 2 martie 2009: elevul Adrian Mihil a coordonat confectionarea si vnzarea de mrtisoare, actiune intitulat Un mrtisor pentru Ctlin, prin care s-a reusit colectarea a 25 de milioane de lei vechi. Produsele rezultate, respectiv iconite, mrtisoare si brtri colorate din mouline, au fost vndute n centrul Brladului, fr a avea atasat un pret, fiecare brldean a dat ct a avut la dispozitiesau ct a dorit.

– 5 martie 2009: au fost organizate dou spectacole intitulate De la suflet la suflet pentru Ctlin, care au fost gzduite tot de Casa de Cultur G. Tutoveanu. Publicul a fost ncntat de ctre sapte interpreti de muzic popular, printre care s-au regsit si Aurelian Preda, Mioara Velicu sau Constantin Enceanu. Acestia au sustinut cte dou reprezentatii. Din vnzarea biletelor s-au strns aproximativ 62 de milioane de lei vechi, n urne 20,5 milioane lei vechi, iar la tombol aproximativ 8,3 milioane lei vechi.

– 6 martie 2009: a fost organizat alt spectacol intitulat Un nou nceput, o nou viat pentru Ctlin, care a avut loc n aceeas i sal. Acum, spectatorii au asistat la un program cu melodii si dansuri cu specific tignesc, dansuri moderne coordonate de profesori din liceu. Au fost cooptati s participe elevi din liceu, prescolari de la Grdinita nr. 8, dar si elevi de la Scoala nr 2, care au cntat melodii n latin, cntece de dragoste si etno. S-au strns aproximativ 24,3 milioane de lei vechi.

– martie 2009: a avut loc Balul Eco-Mrtisorului, activitate ce s-a desfsurat la un club din oras si care s-a finalizat cu strngerea a peste 10 milioane de lei vechi. Tinerii prezent i au dansat pe ritmurile invitatului special, DJ-ul Lucian Brbulescu.

– 3 aprilie 2009: Casa de Cultur G. Tutoveanu a gzduit nc un spectacol umanitar organizat pentru Ctlin si intitulat Sans pentru o viat nou. Spectatorii au asistat la un numr de dansuri tignesti executate de trupa Shukarii, dar si la piese de teatru realizate de elevi nscrisi la Clubul Copiilor Spiru Haret. De asemenea, scena a fost invadat si de solisti vocali ce au interpretat diverse melodii, dar si de Fanfara Brldeanca.

Mobilizare general

Pentru c oamenii de bine au fost impresionati de mobilizarea elevilor si profesorilor care au organizat aceste actiuni, chiar si alti brldeni sau locuitori din alte orase s-au implicat. Patronul unei societti comerciale din Brlad a donat 200 de milioane de lei vechi, un altul a dat peste 80 de milioane, o persoan fizic a donat aproape 156 de milioane. De altfel, un profesor de religie din localitatea Tecuci, judetul Galati, impresionat de cauz, a dorit s se implice n actiunile de colectare de fonduri. Acesta, mpreun cu nc trei elevi din Tecuci, au venit Ctlin acas unde au adus peste 100 de milioane de lei vechi. Si televiziunea local MediaTv s-a implicat, reusind s colecteze cu ajutorul emisiunilor suma de 700 de milioane de lei vechi. De asemenea, Episcopia Husilor a organizat un spectacol cu cntece religioase si laice, la care si-au dat concursul corurile protopopiatelor Flciu, Husi si Brlad. La acel eveniment a participat si corul Seminarului Teologic Sf. Ioan Gur de Aur din Husi. Nu s-au vndut bilete, ci au fost amplasate urne mobile n sal. n acest mod, fiecare a donat att ct l-a tinut buzunarul. n acelasi scop, a fost nfiintat un ONG, Asociatia O sans pentru Ctlin, n care angajatii si pot transfera impozitul pe venit, iar agentii economici care nregistreaz profit pot vrsa o parte din profitul realizat. Trebuie mentionat c au fost amplasate urne pentru donatii n magazine, biserici, institutii, Primrie, spital si alte laboratoare particulare din Brlad, unde continu s se colecteze fonduri destinate operatiei lui Ctlin. Rmne ns valabil si contul deschis de familia lui la BRD, Sucursala Brlad, unde titular este Micu Stefan Ctlin, Cont RO21BRDE380SV22091683800.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.