Problemele profesorilor se rezuma la… bani!

ntrzieri mari la plata lefurilor, a celui de-al 13-lea salariu sau la decontarea navetei. Scandaluri politice finalizate cu neplata drepturilor bnesti ctre profesori si o posibil chemare n instant a autorittilor locale. Acesta sunt cele mai serioase probleme cu care se confrunt cadrele didactice din cteva comune din sudul judetului, toate fiind discutate n cadrul sedintei liderilor Sindicatului nvtmnt „Tutova” din Brlad. ntlnirea a fost programat pentru joi dup-amiaz, n cadrul acesteia fiind discutate principalele probleme ale dasclilor din Brlad si comunele arondate. Au fost prezenti doar 53 din cei 60 de lideri sindicali, ns situatiile aduse la cunostinta conducerii sindicatului sunt n mare parte similare. Neplata celui de-al 13-lea salariu nici pn acum, motivat cumva prin aprobarea trzie a bugetului local sau neaprobarea lui, a fost o problem ridicat de sase localitti rurale, Bogdnesti, Ciocani, Bogdnita, Dodesti, Flciu si Fruntiseni. Cadrelor didactice li s-a promis c, pn pe 10 aprilie, la lichidarea pe luna martie, banii vor fi virati angajat ilor. De asemenea, nici diferent ele salariale cstigate n instant nc de anul trecut nau fost acordate n localittile Alexandru Vlahut, Banca, Coroiesti, Perieni, Bogdnesti si Suletea. Si n acest caz, autoritt ile locale s-au artat dispuse s le achite pn pe 10 aprilie. n ceea ce priveste decontarea navetei, doar patru localitti au restante, adic Banca, Bogdnesti, Bcani si Flciu. Dac la unele dintre ele primarii se eschiveaz folosind tot felul de scuze, la Flciu situatia este cel putin curioas. Comuna nu are dect primar, iar consilierii locali, mprtiti pe dou tabere, nu reusesc s ajung la un acord n ceea ce prives te aprobarea bugetului. Printre cei care sufer de pe urma nentelegerilor se afl si salariat ii din nvtmnt, care nu-si primesc drepturile salariale. „Consiliul Local Coroiesti nu vrea s plteasc diferentele salariale de la cele dou procese pn ce statele de plat nu sunt semnate de doamna Elena David, de la serviciul de salarizare al Inspectoratului Scolar. Si nu are nici un temei aceast dorint. n comuna Ggesti nu s-a pltit salariul de merit din luna ianuarie, creznd c Guverul nu-l va mai acorda. Iar primarul din Bogdnesti a anuntat cadrele c nu le va mai deconta naveta, ntruct nu mai are bani. n general, autoritt ile locale s-au artat dispuse s plteasc si pun ntrzierea pe seama neaprobrii bugetului pe 2009. ns, dac se va mai ntrzia mult, putem ajunge din nou la instant”, nea spus profesorul Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului nvtmnt „Tutova” Brlad. Tot n cadrul sedintei a fost adus n discutie si problema anulrii majorrii salariale si referendumul privind msurile de protest la care sunt dispusi s participe. ns sindicalistii mai au la dispozitie cteva zile n care s-si exprime optiunea.

3 COMENTARII

  1. Titlu idiot, continut de pus pe hartie igienica. Chiar am crezut ca este ceva ce merita a fi citit. Probabil ca autorul trebuia sa scrie ceva despre invatamant si nu a gasit nici un scandal!

  2. Din pacate banii sunt o problema.In detrimentul procesului de invatamant.Si nu numai banii,ci si intreg sistemul de invatamant,care te abate,prin proasta organizare,de la scopul principal:educatia elevilor.

  3. Avand in vedere ca in articol se vorbeste despre faptul ca unii profesori isi primesc salariile cu intarziere, ca nu le-a fost decontata naveta, ca nu isi primesc al 13-lea salariu, titlul articolul este total neinsipirat. Probabil in viziunea multora, profesorii traiesc cu aer si nu ar trebui sa se planga cand nu-si primesc drepturile salariale. Halal ziaristi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.