Loviti sub centura

doc_vete_marePrivatizarea cabinetelor sanitar veterinare este blocat partial de legislatia n vigoare. Dac unii medici au tras lozul cstigtor si au cumprat dispensarele, altii sunt la mna sistemului. Mai exact, Agentia Domeniilor Statului vinde cabinetele numai doctorilor care au ncheiate contracte de concesiune pe mai multi ani. ns, dac n anul 1999 concesiunea a putut fi semnat pentru un termen de 15 ani, ulterior aceasta a fost posibil doar pe un an, maxim doi. Astfel, peste 10 cabinte din judetul Vaslui nu pot fi preluate n proprietate de medici, din cauza perioadei scurte de concesionare. Veterinarii au fcut tot felul de diligente, pentru a-si putea exercita dreptul de a cumpra, dar fr nici un rezultat concret. Cei mai cstigati de pe urma privatizrii cabinetelor veterinare sunt fermierii, a cror animale vor beneficia de servicii de specialitate net superioare. O parte din medicii veterinari care vor s cumpere cabinetele n care profeseaz sunt obstructionati de legislatie actual. n prezent, n judetul Vaslui exist numeroase dispensare sanitar – veterinare care nu pot fi cumprate din cauza contractului de concesiune. Agentia Domeniilor Statului (ADS) vinde imobilele numai medicilor care au ncheiat un contract de concesiune pe o perioad de mai multi ani. Dac medicii care au concesionat n anul 1999 au avut noroc si au semnat contracte pe 15 ani, ulterior acest lucru nu a mai fost posibil. Astfel, n judet exist cel putin 10 cabinete, n localitti precum Crasna, Rebricea, etc, care au concesiunea numai pe un an si, prin urmare, nu pot fi preluate n proprietate de veterinari. Ion Dorobantu, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Vaslui a spus c unii medici au fcut toate diligentele pentru a-si putea exercita dreptul de a cumpra imobilele n care si desfsoar activitatea. S-au fcut informri asupra situatiei din teren inclusiv la Colegiul National, pentru a face looby la autoritti n vederea modificrii cadrului legislativ. „Dac nu se schimb legislatia n sensul ca medicii s poat concesiona pe un termen mai lung, dispensarele respective nu pot fi cumprate”, a spus Ion Dorobantu. Presedintele CMV Vaslui a adugat c medicii sunt extrem de interesati s investeasc att n reabilitarea cldirilor, ct si n dotarea cu aparatur performant. „n jur de 80% din dispensarele achizitionate s-au bucurat de investitii si mbunttiri din toate punctele de vedere. Multe din imobile stteau s cad, dar au fost puse la punct, cum ar fi cele din localittile Zorleni, Grivita, Bogdnesti, etc. Cei mai cstigati sunt proprietarii de animale, care beneficiaz de servicii medicale prompte si de calitate”, a explicat Dorobantu.

20 de cabinete preluate

Pn la aceast dat, medicii veterinari vasluieni au cumprat aproape jumtate din cabinetele veterinare n care lucreaz. Astfel, au fost puse efectiv n posesia acestora 20 de dispensare, conform proceselor verbale de predare – primire ncheiate ntre ADS si cumprtori. n prezent, mai sunt n lucru si alte documentatii din localitti precum Vutcani, Banca, etc, care sunt completate conform legislatiei n vigoare. Ulterior, dosarele sunt analizate la ADS Bucuresti – Directia privatizare si concesionare si urmeaz negocierile n vederea stabilirii pretului de cumprare. Mihai Hudum, reprezentatul ADS Vaslui, a spus c valoarea imobilului este stabilit de un evaluator autorizat si acreditat de ctre ADS, avnd la baz anul de constructie al cldirii, suprafata construit, dotrile existente, pozitia n cadrul localittii, etc. n ceea ce priveste judetul Vaslui, valoarea cabinetelor care au fost deja cumprate, variaz ntre 400 milioane de lei vechi si dou-trei miliarde de lei.

Cum se cumpr?

Conform OU nr.89/2004, aprobat de Legea nr. 111/2005 si modificat de OU nr.115/2005 solicitantul trebuie s depun o scrisoare de intentie la ADS Bucuresti, dup care o societate abilitat urmeaz s evalueze imobilul. Cabinetele sanitar – veterinare pot fi vndute ctre persoane fizice autorizate sau persoane juridice. Documentatia ntocmit n vederea achizitionrii dispensarelor trebuie s cuprind, printre altele, cererea, copii de pe contractul de concesiune si actele aferente, dovada achitrii redeventei si al nregistrrii la Registrul Unic al cabinetelor medicale, mputernicire, cnd nu se prezint persoana n cauz, certificatul fiscal, planul cadastral al imobilului, extrasul de carte funciar si acte care s demonstreze investitiile fcute prin contractul de concesiune. Printre localittile n care cabinetele au fost preluate se numr Murgeni, Berezeni, Vinderei, Viisoara, Bcesti, Dumesti, Grivita, Dnesti, Epureni, Drnceni, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.