Iepuras lovit de criza

prima_iepuras_criza„Criza” este cuvntul de ordine, n acest an, si atunci cnd vine vorba despre primele pe care angajatii vasluieni le vor primi sau, mai degrab, nu le vor primi de Paste. Iepurasul este anemic, cam trist si ngrijorat oriunde l vom cuta: la Consiliul Judetean sau n istitutiile subordonate, la Prefectur, prin primrii sau prin scoli. n consecint, de Paste, bugetarii se mpart n dou categorii: ctiva privilegiati, care se bucur de prevederile contractelor colective de munc (angajatii spitalelor si o parte din cadrele didactice), si… restul lumii. Pentru aceast a doua categorie, urarea „Paste fericit!” este deplasat sau, n cel mai bun caz, o ironie dureroas. n acest an, pentru multi dintre angajatii institutiilor publice din judetul Vaslui, srbtorile pascale vor fi mai srace dect n alti ani. Criza ia lsat pe bugetari fr traditionalul stimulent de Paste. Nici n sistemul privat situatia nu este mai fericit. n multe societti angajatii nici mcar nu mai ndrznesc s viseze la prime, fiind multumiti c si primesc salariile la timp. Marile fabrici din Brlad, care odinioar erau motoarele care puneau orasul n miscare, au nceput deja s disponibilizeze sute de angajati. De prime, evident, nici nu poate fi vorba. n loc s se roage pentru prime, salariatii se roag s nu ngroase rndurile somerilor. „Nu m intereseaz s iau prima de Paste, ci s stiu c nu m va da afar. Sunt constient c toti au fost afectati de criz, ns sper c va fi mai bine n continuare. Anul trecut, am luat prim si de Paste, si de Crciun, dar acum m rog doar s nu se nchid fabrica”, ne-a declarat, ieri, o brldeanc. Criza a lovit la Primria Vaslui, angajatii, „rsftati” n alti ani, trebuind s se multumeasc cu „mielul” numit salariu. „Ce prime?! Nu se vor da! Primele se dau n functie de ncas ri si, pentru c nu avem ncasri mari, nu vom avea nici prime”, ne-a declarat primarul Vasile Pavl. Contractul colectiv de munc semnat la nivelul Primriei Vaslui nu suport prea multe interpretri. Primele se dau n functie de buget, ori, la capitolul „cheltuieli de personal”, anul acesta nu s-a „prins” nimic pentru Paste. Pentru angajatii de la Termica, regia de termoficare a crui principal actionar este Consiliul Local Vaslui, nici nu poate fi vorba despre astfel de suplimente financiare, n contractele de munc nefiind prevzute. De altfel, angajati de aici nici nu mai stiu de cnd nu au mai primit vreun supliment la salariu. n contractele de munc exist o singur prevedere n acest sens, care spune c orice supliment financiar se acord n functie de… ncasri. Iar ncasrile sunt departe de… aspiratii. La Consiliul Judetean (CJ) Vaslui lucrurile sunt si mai clare. „n contractul colectiv de munc, pe care lam semnat anul acesta, nu exist asa ceva. Angajatii nu vor primi nimic n afar de salarii”, a declarat Gheorghe Ochian, liderul de sindicat de la CJ. La fel stau lucrurile si n Prefectura Vaslui, ca de altfel n toate prefecturile din tar. Cum nu exist prevedere n contractele de munc, nu vor exista nici prime.

Ceferistii nu au nici zile libere, nici prime

Ceferistii se afl n negocieri cu Ministerul Transportului, care intentioneaz s sacrifice peste 12.000 de salariati. n afar de aceast concediere masiv, Ministerul vrea s i lase pe angajatii Cilor Ferate si fr prime de Paste, Crciun si Ziua Feroviarilor, asa cum prevedea contractul colectiv de munc, dar si fr unele sporuri. Asadar, ceferistii vasluieni au, n acest an, lucruri mult mai serioase la care s se gndeasc dect felul n care vor srbtori Pastele. Ce poate fi mai important dect supravietuirea lor si a familiilor lor? Cei care nu se simt amenintati de valul de disponibilizri trebuie s se gndeasc la modul n care se vor descurca fr sporul de munc simplificat, n valoare de 50% din salariul de baz, cu sporurile de munc feroviar sau de conditii grele de munc mai mici de 15%, ct sunt n prezent. Ceferistii vasluieni se pot considera, prin urmare, o categorie npstuit de soart, nebeneficiind pe perioada Srbtorilor Pascale nici de zile libere, nici de prime.

A fost odat ca niciodat…

Nici angajatii Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui nu vor primi prime de Paste. De altfel, nici anul trecut nu s-a pltit vreun bonus financiar. n schimb, salariatii au primit, trimestrial, un stimulent financiar. Vasile Iulian Dumitru, directorul DADR Vaslui, a spus c, n 2008, conform legii, exista un fond de premiere, care reprezenta 10% din fondul de salarii. n conditiile n care se colectau sume suficiente, n fiecare trimestru, angajatii directiei primeau anumite sume de bani cu titlu de prime. Anul acesta, aceste premieri ale salariatilor nu pot fi considerate dect istorie. O situatie similar se ntlneste si la Directia de Munc si Protectie Social Vaslui. Haralambie Voicu, directorul institutiei, ne-a spus c deocamdat nu au venit nici un fel de stimulente financiare de Paste. Voicu a precizat c nici n cursul anului precedent salariatii nu au primit prime de Paste, dar erau premiati n fiecare lun, din fondul de premiere constituit la nivelul ministerului, reprezentnd tot 10% din fondul de salarii. La fel se ntmpl si la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui. Potrivit conducerii institut iei, salariatii nu au primit niciodat prim de Paste si nu sunt alocate fonduri n acest sens. „Noi nu am primit prime nici de Paste, nici de Anul Nou sau de Crciun. Din anul 1993, de cnd sunt angajat eu la aceast institutie, nu s-a dat vreo prim”, a spus Corneliu Rclea, directorul APM Vaslui. Cadrele didactice cu un ochi rd si cu unul plng Doar jumtate din totalul cadrelor didactice din judetul Vaslui se vor bucura de un Paste mai consistent, n acest an. Acordarea tichetelor cadou tine de autorittile locale si, pentru aproximativ jum tate din unittile teritorial-administrative din judet, problema nu mai este o… problem, consiliile locale aprobnd fondurile necesare n acest sens. De mentionat c vor primi tichete cadou cadrele didactice din zonele Vaslui si Husi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.