Elena Ariton, campioana nationala la Ju-jutsu

Ju-jutsul are destui adepti n judet, chiar dac nu este un sport ndeajuns cunoscut. Si este mare pcat, att timp ct aceast disciplin aduce mereu medalii la ntrecerile nationale si internationale. Cel mai recent si elocvent exemplu este oferit de recent ncheiatul Campionat National, desfsurat la Constanta. La malul Mrii a fost prezent si un grup destul de masiv de sportivi de la Clubul Alone Tiger Vaslui. Printre acestia, si Elena Ariton, multipl campioan national si balcanic.

Vreau o medalie la Europene

Cine este Elena Ariton? O tnr de 19 ani, mpliniti pe 11 ianuarie. S-a apucat s practice Ju-jutsul la doar 7 ani. Dup circa doi ani, apar primele rezultate la competitiile zonale, cum ar fi Cupa Moldovei sau Trofeul Alone Tiger, dar si la faza zonal (Zona IV Moldova-Dobrogea) a Campionatelor Nationale. n 2000, la doar 10 ani, merge la primele ntreceri nationale, unde se clasa pe podium (cu medalie de bronz). De circa sase ani, cstig cam tot ceea ce se poate cstiga la categoriile de vrst si greutate la care concureaz. De cnd practic acest sport, a cucerit n jur de 20 de medalii, cele mai multe fiind din cel mai pretios metal. Mi-a plcut s ies prima. ntotdeauna. Concurez cu gndul la locul I si la medalia de aur. Nu am altceva n cap, spune Elena. Tnra devine, n 2007, campioan balcanic pentru prima oar, performant reeditat n 2008 si 2009. n urma rezultatelor obtinute, a reprezentat Romnia la ntrecerile Campionatelor Europene de la Maribor (Slovenia), unde a ncheiat pe locul V. O clasare foarte bun, dac ne gndim c a fost o participare numeros si mai ales valoroas din peste 30 de tri de pe btrnul continent. Mai mult, pozitia ocupat s-a datorat si unui nefericit accident, care nu i-a permis s evolueze pn la finalul concursului la ntreaga capacitate. mi pare nespus de ru c nu am putut lua o medalie. Sunt ns tnr si voi avea timp suficient. Nu m las pn nu urc pe podium la Europene. Sunt foarte ambitioas. Marele meu gnd este ns o participare si, de ce nu, chiar o medalie la Campionatele Mondiale, ni se destinuie Elena, cea care are un frate, Bogdan, practicant si el, cu bune rezultate, de ju-jutsu. De altfel, chiar fratele a fost cel care a dus-o pentru prima dat pe Elena la sal.

Elev n ultimul an la Procopiu

Elena Ariton este elev n clasa a XII-a la Grupul Scolar Industrial Stefan Procopiu. n vara acestui an o asteapt un prim obstacol cu adevrat major al vietii: bacalaureatul. Numai la asta m gndesc n aceast perioad. Nu nseamn c neglijez antrenamentele si particip rile la competitii. Nu se poate face sport de performant cu pauze. Sunt constient de acest fapt, spune Elena, cea care detine centura neagr 2 DAN. Ea ar dori s urmeze fie cursurile Scolii de Subofiteri de Politie de la Cmpina, fie cele ale Faculttii de Sport de la Iasi. Consider c a doua alegere ar fi mai potrivit, dar si mult mai accesibil pentru ea. Sportiva nu se dedic numai si numai studiului sau practicrii jujutsu-lui. Are ca pasiuni si alte discipline sportive: judo, lupte, handbal, fotbal. Si nu numai. Ador mersul pe biciclet, ns merge din cnd n cnd si la discotec. Despre ea, Gheorghe Cseru, vicepresedintele clubului Alone Tiger, are numai cuvinte de laud: Este o fat si o sportiv cum rar ntlnesti. Ne mndrim cu ea. Si pe tatami, dar si n afara acestuia este un om modest, cu picioarele pe pmnt. Este convins c doar asa poate obtine rezultate dintre cele mai bune. Ne punem mari sperante pe viitor, n special pentru competit iile internationale la care se va prezenta si ne va reprezenta. Are o dorint de a cstiga cum rar ntlnes ti la multi dintre sportivii de astzi. Si un ultim amnunt demn de remarcat si de apreciat. A fost pus, si nu de putine ori, n situatia de a rspunde unor jigniri sau cuvinte rutcioase adresate fie de fete, fie de bieti. A avut ns de fiecare dat puterea s treac peste acestea si nu a reactionat n nici un fel. Alfel spus, a evitat s pun n aplicare ceea ce a nvtat n ani si ani la sala de sport. Ce poate fi mai frumos?

2 COMENTARII

  1. nici nu o cunosti de ce comentezi aiurea:)))macar uitate la tine si dupa aceea vorbeste de altii.atat stiti sa faceti sa criticati lumea, dar la voi nicci nu va uitati:))

  2. dar de ce nu se spune cate pauze a facut fata …si cat de „des” mergea la antrenamente. nu o mai laudati ca nu merita …..e o sclifosita!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.