Directorii de deconcentrate, n preaviz

n mai putin de o lun, actualii sefi ai institutiilor deconcentrate vor fi o amintire. Ordonanta de Urgent nr. 37, aprobat de Guvern si publicat n Monitorul Oficial nr. 264, din 22 aprilie, prevede o perioad de gratie de o lun, timp n care curteania politic de primvar va „mtura” toate institutiile descentralizate. n loc s treac la nlocuiri si numiri individuale la vrful institutiilor descentralizate din teritoriu, cu complicatiile legale de rigoare, asa cum au procedat guvernrile anterioare, coalitia de guvernmnt a optat pentru o schimbare n mas a directorilor institutiilor deconcentrate din subordinea ministerelor, numiti n functii de fostul Guvern. Ordonanta de Urgent nr. 37 publicat n Monitorul Oficial din 22 aprilie, pune punct unei perioade de cteva luni de acalmie administrativ, declansnd furtuna. Documentul stipuleaz, la articolul III, c „functiile publice care confer calitatea de conductor al serviciilor deconcentrate ale ministerelor” se desfiinteaz n termen de 32 de zile de la data intrrii n vigoare a ordonantei. Pe lng directorii generali, sunt vizati si directorii adjuncti ale cror functii urmeaz a fi, la rndul lor, desfiintate. Pe scurt, pentru a face posibile schimbrile, ordonanta desfiinteaz functia de „director contractual”, seful de institutie care si desfsura activitatea pe baza unui contract managerial de patru ani, nlocuind-o cu cea de „director coordonator”. Potrivit ordonantei, functiile de conducere sunt exercitate n baza unui contract de management ncheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioad de maxim 4 ani. Contractul, care este asimilat contractului individual de munc, prevede, printre altele, obiectivele si indicatorii specifici de performant. Acesta urmeaz s conduc institutiile dup expirarea perioadei de gratie de o lun, specificat n textul Ordonantei. Directorii coordonatori vor fi numiti de ordonatorii principali de credite – ministere si alte autoritt i din administratia central care au n subordine structuri descentralizate. Numirile directe vor lua locul asa-ziselor „concursuri” organizate pn acum, n care, niciodat pn acum nu a fost nclcat regula de a fi declarat „cstigtor la puncte” cel dorit de partidul de la guvernare.

Inspectoratul Scolar, un tratament special

Pentru inspectorii generali ai inspectoratelor scolare judetene, Ordonanta 37 prevede un tratament special. Potrivit articolului II, acestia sunt numiti sau revocati direct de Ministerul Educatiei, n baza unui contract de management educational. Inspectorii scolari vor fi primii dintre sefii de deconcentrate nlocuit i. n judetul Vaslui, actualul inspector general, liberalul Florin Ciurariu, va fi nlocuit de pesedistul Vasile Mariciuc, directorul Grupului Scolar Industrial din Negresti.

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu ce va arde asa de tare grija despre acesti indivizi.Cat au fost la putere ei nu si-au facut probleme asa ca nici noi sa nu ne facem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.