Avem cu ce, n-avem cu cine!

stefan_cel_mareCu fiecare sezon, turismul vasluian mai bifeaz cte un minus. Dup ce, n 2008, au trimis sute de turisti peste mri si tri, Srbtorile de Paste din acest an aproape au pus pe butuci agentiile de profil. Potrivit operatorilor din domeniu, numrul cltoriilor s-a redus cu aproximativ 70%, iar pentru minivacanta de 1 Mai, prognozele sunt la fel de pesimiste. Se anticipeaz o diminuarea a cererilor de cltorie cu 50%, realizarea profitului pe acest segment de piat fiind aproape imposibil. De altfel, colapsul nregistrat de srbtori este dublat de o imagine extrem de trist la nivelul tuturor capacittilor turistice. n ianuarie si februarie, sosirile si nnoptrile n principalele structuri au sczut constant, iar indicele de utilizare net a locurilor de cazare a cobort la numai 21,6%. Paradoxal este faptul c, n timp ce turismul local moare cu zile, autorittile centrale pariaz pe aceeasi carte, turismul fiind practic singurul domeniu care nu se confrunt cu o criz a resurselor bugetare. Turismul vasluian continu s „triasc” extrem de periculos si n primele luni ale acestui an. Cu toate c, la nivel national, industria turismului este prezentat ca o solutie salvatoare si beneficiaz de programe guvernamentale ambitioase, la Vaslui… liniste total. Nici noul imn nchinat frumusetilor patriei, nici optimismul care eman dinspre Ministerul Turismului nu au determinat vizitatorii s invadeze motelurile si pensiunile vasluiene. Din nefericire pentru operatorii din domeniu, gradul de utilizare a locurilor de cazare continu trendul desdendent din a doua jumtate a anului 2008. Fenomen ngrijortor, care ndeprteaz si mai mult oportunittile reale de profit pe acest segment de piat. Vasluiul continu s reprezinte doar un punct de tranzit pe harta principalelor trasee turistice, „mierea si laptele” promise de autoritti ocolindu- ne si de aceast dat. Potrivit datelor oferite de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, n lunile ianuarie si februarie 2009, lipsa de turisti autohtoni si strini a fost mai accentuat dect oricnd. Indicele de utilizare net a locurilor de cazare, n luna ianuarie, a fost de numai 11,5%, n timp ce, n februarie, s-a situat la 21,6%. Chiar dac n perioada similar a anului trecut situatia n turim nu era mai roz, indicele de ocupare n luna februarie 2008 a fost superior, adic de 24,4%. Ct priveste sosirile n principalele structuri de primire turistic cu functiune de cazare, turistii s-au dovedit a fi la fel de reticienti cu ospitalitatea localnicilor. Astfel, n luna ianuarie, sosirile n principalele structuri de primire turistic cu functiuni de cazare turistic au fost de 1.463 persoane, iar n februarie, de 2.092 persoane. n ceea ce prives- te nnoptrile n principalele structuri turistice, situatia se prezint astfel: ianuarie – 2.248 nnoptri; februarie – 3.794 nnoptri. Spre comparatie, n luna februarie 2008, 4.500 de persoane au ales s nnopteze ntr-o locatie turistic de pe raza judetului Vaslui.

De Paste, profit zero

Pentru agentiile de turism vasluiene, Srbtorile de Paste nu au adus nimic bun. n ciuda unei oferte consistente, cu preturi atrgtoare, plecrile n voiaje de cltorie a vasluienilor au sczut cu aproximativ 70%, comparativ cu anul precedent. Cderea este si mai dramatic dac ne raportm la luna aprilie 2008, cnd agentii din turismul local raportau cresteri ale afacerior de peste 100% fat de 2007. Mihai Bumbu, directorul Agentiei de Turism OTT Vaslui, spune c foarte mult lume se interezeaz despre destinatiile turistice interne si externe, ns nimeni nu pleac, din cauza lipsei banilor. Din pcate, nici pentru minivacant a de 1 Mai previziunile patronatului nu sunt mai ncurajatoare, fiind asteptat o diminuare a num rului de turisti cu 50%. Pentru zilele libere de sptmna viitoare, doritorii de cltorii au de ales ntre excursii n nordul Moldovei sau Maramures. De asemenea, prin programul organizat de ctre Ministerul Turismului vor pleca pe litoralul romnesc mai multe persoane din judet. „Cu ocazia zilei de 1 Mai, noi avem organizat o excursie n Antalya cu 50 de copii, actiune pe care am organizat-o n colaborare cu Palatul Copiilor. Pentru a avea profit, ar trebui s trimitem pe litoral 100 de persoane, iar n alte destinatii, 100 de persoane de Paste si circa 200 de 1 Mai”, a explicat Mihai Bumbu.

2 COMENTARII

  1. Danut, a platit domnu’ Mihai Bumbu, directorul Agentiei de Turism OTT Vaslui, ca sa apara in ziar numele lui sau al agentiei lui?… Adica scuza-ma, de platit sigur a platit, dar intrebarea e cui: ziarului sau tie…?

  2. Fara probleme . Chemati pe D-na Elena Udrea ministra turismului si ea va rezolva toate problemele
    ca am vazut ca se pricepe de minunie.Daca e nevoie va si sponsorizeaza pe banii nostrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.