Recesiunea economic din statele europene pune n pericol alocatiile de stat pentru copii sau indemnizatie pentru cresterea copilului pe care printii romni le primeau n trile Uniunii Europene (UE). Rmase fr un loc de munc sigur, tot mai multe familii vasluiene au nceput s vin acas. La rentoarcerea n tar, printii sunt nsotiti de copii, care ar fi putut beneficia de astfel de prestatii sociale n statul de rezident, mult mai mari dect in tara noastr. n acest an, sunt n lucru n jur de 50 de formulare, multe documentatii apartinnd acelorasi familii, care au primit si n 2008 acest drept. Potrivit Regulamentului nr.1408, salariatii, lucrtorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaz n interiorul Uniunii Europene, beneficiaz de securitate social. Cererile pentru obtinerea drepturilor sociale se depun la institutia competent din statul respectiv. Criza financiar, care a bgat n recesiune economia european, risc s dea lovitura de gratie alocatiilor n euro. Dac n cursul anului trecut au fost multe familii care au solicitat prestatii sociale n statele de rezident, situatia d primele semne de schimbare. Romnii care rmn fr un loc de munc ncep s se ntoarc acas, iar copiii care ar fi trebuit s beneficieze de prestatii n euro rmn cu alocatia n lei. Din nefericire, perspectivele economice pentru anul acesta sunt din cele mai sumbre: crestere economic de cteva procente sub zero si o contractie sever a pietei muncii. Pe acest fond de incertitudine, din formularele venite n 2009 pe adresa Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui, peste 50% sunt documente care vin a doua oar pentru aceleasi persoane. Este vorba despre familiile cu o situatie material stabil, care au primit si anul trecut acest drept, n timp ce familii noi, care s solicite acest sprijin, sunt tot mai putine. Potrivit datelor AJPS Vaslui, n 2008 au fost solutionate favorabil 233 de formulare naintate de cet- teni romni cu domiciliul n jude- tul Vaslui. Cei mai silitori vasluieni sunt rezidentii din Italia, cu 135 alocatii afate n plat, urmat i la mare distant de cei care lucreaz n Spania cu 41 de alocat ii si n Germania cu 15 alocatii. Drepturi n euro mai primesc si copiii ai cror printi lucreaz legal n Franta, Belgia, Suedia, Austria, Luxemburg, Marea Britanie etc. „Pentru primele trei luni din acest an avem n lucru n jur de 50 de dosare”, a spus un reprezentant al AJPS Vaslui.
Ordin comun pentru securitate social
Pentru punerea n aplicare a prevederilor europene n domeniu, pe 18 ianuarie 2008, a fost publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 42 ordinul comun al ministrilor muncii, internelor si educatiei. Ordinul aprob instructiunile de aplicare a prevederilor Regulamentului nr.1408 privind aplicarea regimurilor de securitate social salariatilor, lucrtorilor independent i si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaz n interiorul UE. n baza prevederilor regulamentului, Ministerul Muncii este organul competent, responsabil cu toate regimurile de securitate social, cu exceptia celor din sntate. n domeniul prestatiilor familiale, regulamentul se aplic salariatilor sau persoanelor care desfsoar activitti independente, care se afl sub incident a legislatiei din unul sau mai multe state membre, precum si familiilor acestora. Beneficiarii sunt cetteni ai unuia din statele comunitare, cu rezident pe teritoriul unuia din statele UE. Persoanele enumerate mai sus pot beneficia de alocatie de stat pentru copii, indemnizatie pentru cresterea copilului si indemnizatie lunar pentru cresterea copilului cu handicap.
Formularul E 401 face ct o alocatie
Dreptul la prestatii familiale se stabileste indiferent de statul membru de rezident a lucrtorului migrant si ai membrilor familiei sale, acesta avnd dreptul la prestatiile prevzute de legislatia din tara n care munceste. Totodat, perioadele de asigurare, de activitate salarial sau independent realizate n alt stat membru, sunt totalizate si sunt luate n considerare la stabilirea drepturilor familiale. Pentru a primi aceste drepturi ntr-un stat comunitar, persoanele ndreptt ite depun o cerere la institutia competent din tara respectiv. n sprijinul cererii trebuie s se prezinte si formularul E 401, completat la punctul B, de autoritatea competent din Romnia n materie de stare civil. De asemenea, cererea trebuie nsotit si de alte formulare, n functie de situatia familial sau profesional a solicitantului.