Agricultura, amenintata de seceta

seceta_plantaSeceta pune n pericol anul agricol 2008 – 2009. Precipitatiile din ultimele abia au udat pmntul, n conditiile n care zilele urmtoare sunt decisive pentru fermieri. Culturile de toamn (gru, orz, orzoaic) s-au dezvoltat satisfctor, ns, dac nu plou n cel mai scurt timp, plantele vor pierde foarte mult la formarea spicului. Pericolul mai mare este la culturile de primvar (floarea-soarelui, porumb etc.), la care se fac semnturi n aceste zile. Semintele sunt „puse ca ntr-un sac” si nu dispun de umiditate n stratul superficial al solului, pentru a rsri. Din nefericire, prognozele meteorologice pentru lunile viitoare nu sunt deloc ncurajatoare. Potrivit specialistilor, seceta s-ar putea instala din nou n partea de sud si sud-est a trii, ncepnd cu luna mai. Este un scenariu sumbru, care risc s arunce sectorul agricol local n faliment. Cu fiecare zi care trece, seceta pune stpnire pe teritoriul judetului Vaslui. P- mntul a devenit tare ca piatra, iar fermierii se plng c le este imposibil s realizeze lucrrile de nsmntare. Potrivit datelor oferite de ctre Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, ploile czute n ultimele zile sunt total insuficiente si, practic, din teritoriu nu au putut fi prezentate nici un fel de raportri. Pentru monitorizarea precipitatiilor, la nivelul judetului functioneaz 48 de statii pluviometrice, care apartin Apelor Romne. „Cantittile de precipitatii care au czut sunt foarte mici, de 0,2 – 0,3 litri pe metrul ptrat. Din aceast cauz, nici nu sunt nregistrate”, ne-a declarat un specialist. De altfel, urmtoarele 10 zile sunt vitale pentru dezvoltarea n bune conditii a culturilor agricole. Pn n prezent, culturile de toamn – gru, orz, orzoaic, rapit – au o vegetatie bun, ns n acest perioad consumul de ap al plantelor este foarte mare. Din nefericire, nivelul precipitatiilor nregistrate n perioada de iarn nu a fost suficient de mare, pentru a asigura rezerve pentru un interval mai lung de timp. „Insuficienta apei n perioada urmtoare are influent negativ nu numai asupra cres- terii plantelor, ci si asupra desvrsirii procesului de formare a spicului. Din aceast cauz, spicul format n asemenea conditii poart un numr mult mai mic de spiculete si, prin urmare, scade productia”, explic Gigel Crudu, director executiv adjunct la DADR Vaslui. De altfel, nc de la nceputul lunii aprilie, fermierii au spus c plantele sunt rahitice si dezvoltate neuniform. „Chiar dac am respectat ntocmai lantul tehnologic, vom avea pierderi mari dac nu va ploua n scurt timp”, spune un fermier din zona Stefan cel Mare – Vulturesti. O problem si mai mare este n cazul culturilor de primvar, care se seamn n aceste zile (porumb, floareasoarelui etc). n stratul superficial al solului nu este suficient umiditate, ceea ce mpiedic germinarea si, implicit, rsrirea semintelor. n acest situatie, tranii vor primi cea mai mare lovitur, pentru c principala cultur pe care se bazeaz acestia n sustinerea gospodriilor individuale este porumbul.

Frigul blocheaz semnatul

n aceast primvar, evolut ia temperaturilor nu a respectat mediile multianuale, astfel nct declansarea actiunii de semnat la porumb si floarea- soarelui a fost ntrziat cu circa 10 – 15 zile. Pentru anul curent, programul de nsmn- tare este de 179.676 hectare, din care au fost semnate 50.856 hectare, reprezentnd doar 28%. Conform datelor DADR Vaslui, agriculturii vasluieni au ncheiat semnatul la mazre, fasole, ceap, usturoi, legume rdcinoase, mustar, ovz, sfecl de zahr si cartofi timpurii si de var. „ntrzierile s-au nregistrat la floareasoarelui si porumb ca urmare a temperaturilor sczute din sol, care au dus la o ntrziere a demarrii campaniei de semnat”, a explicat Gigel Crudu. Astfel, pn la data de 22 aprilie, la florea-soarelui au fost semnate 26.911 hectare, dintrun program de 38.907 hectare. La porumb, au fost ns- mntate 8.789 hectare, dintr-un program de 97.928 hectare. „Apreciez c, n aceste zile, se va ncheia semnatul la floareasoarelui, iar pn la 10 – 15 mai, si semnatul porumbului”, a conchis Crudu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.