Programul Rabla s-a rablagit definitiv

Pentru 2009, programul Rabla pentru tractoare nu a primit nici un leu. n timp ce pentru masinile mici, „de promenad”, au putut fi alocate zeci de milioane de euro, pentru modernizarea tehnologic a agriculturii sacul a fost gol. Ca si pn acum, si n acest an, suprafete arabile ntinse vor fi lucrate n acelasi mod arhaic si neproductiv, n timp ce tara noastr import „n draci” alimente de pe ntreg mapamondul. Mai nou, dup gona pe nesfrsitele „autostrzi” ale patriei, n restaurante este la mod carnea de vit din… Argentina! Pentru fermierii vasluieni, programul Rabla era asteptat cu foarte mare interes. nc de pe 1 iulie 2008, dat de nceput a programului, acestia au fost plimbati pe la institutii n asteptarea deblocrii situatiei. ntre timp, agricultorii si-au pierdut ncrederea n prima de casare n valoare de 17.000 lei si continu s trag de aceleasi vechituri. Spre comparatie, dac n Romnia un tractor lucreaz 54 de hectare, n Austria, la un tractor revin numai patru hectare. Programul Rabla pentru tractoare s-a „rblgit” definitiv. Pentru 2009, autorit- tile au alocat fonduri zero pentru nceperea actiunii de nnoire a parcului de ma- sini agricole. Oficial, programul trebuia s devin operational ncepnd cu 1 iulie 2008. ntre timp, din cauza c lista cu productorii si importatorii de tractoare validati nu a fost publicat, sistemul de preluare a documentatiilor s-a blocat. Legea a fost adoptat pentru a mri num- rul de tractoare utilizate n Romnia, unde un tractor lucreaz 54 de hectare, n timp ce n Germania sunt nou hectare la un tractor, n Belgia sapte hectare/ tractor, iar n Austria patru hectare/ tractor. „Avand n vedere c legea a fost emis ulterior aprobrii bugetului de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului de Mediu (AFM) aferent anului 2008, pentru acest program nu a fost prevazut nici o sum din bugetul Fondului pentru Mediu. n ceea ce priveste eventualitatea punerii n aplicare a acestei legi n 2009, precizm c, pentru moment, bugetul de venituri si cheltuieli al AFM nu a fost aprobat”, au declarat reprezentantii Directiei de comunicare din cadrul Ministerului Mediului.

„Pariu” pe mncarea din import

n conditiile n care, la nivel national, importurile de produse agroalimentare nsumeaz peste 60% din consum, ncurajarea achizitiei de tehnic modern este vital pentru relansarea agriculturii. Doar cu o dotare corespunztoare costurile de productie vor fi reduse substan- tial, pentru ca produsele autohtone s poat concura cu avalansa de produse alimentare aduse din Occident si nu numai. Odat recucerit piata alimentelor, deficitul extern imens generat de importuri s-ar reduce exponential, banii alocati unor programe de achizitii, gen Rabla, reprezentnd o investitie profitabil. Spre exemplu, n 2008, deficitului comercial extern pe produse alimentare s-a ridicat la 2 miliarde de euro. Astfel, Romnia a importat 70% din necesarul de carne de porc si 30% din cel de lapte, n timp ce fructele si legumele autohtone au acoperit numai o perioad de trei luni cererea de pe piat. Pe lng echilibrarea finantelor publice, un alt rezultat pozitiv al rentabilizrii sectorului agricol va fi si diminuarea preturilor de comercializare pe segmentul agroalimentar. Astfel, pe lng alimente mai ieftine, cumprtorul va avea parte si de o calitate net superioar comparativ cu produsele importate.

Fermierii si-au pierdut speranta

Pentru fermierii vasluieni, punerea n aplicare a programului Rabla pentru tractoare ar fi mai mult dect binevenit. n prezent, n judetul Vaslui, micii produc tori detin nu mai putin de 1.500 de tractoare cu vrsta cuprins ntre 20 si 30 de ani, utilaje care se preteaz la acest program. De altfel, interesul este foarte mare, multi agricultori asteptnd cu nerbdare declansarea actiunii. „Programul ar fi fost foarte bun pentru productorii din judet. Sunt multe persoane care si-au exprimat dorinta de a achizitiona utilaje agricole noi, ns, n timp, acestia si-au pierdut ncrederea”, a spus Vasile Iulian Dumitru, directorul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui. Un alt avantaj, pentru agricultori, ar fi si acela c derularea programului este destul de simpl si pentru ntocmirea dosarelor nu sunt necesare multe documente. De altfel, este evident faptul c multi posesori de tractoare s-au convins c nu se poate face o agricultur performant cu niste vechituri, costurile de ntretinere a acestora fiind foarte mari. Specialistii DADR Vaslui estimeaz c, pn n anul 2010, marii fermieri vor avea n dotare masini si echipamente agricole de ultim generatie, problema rmne ns pe segmentul micilor productori. Spre exemplu, pentru un tractor de 65 cai putere, care este cel mai utilizat pentru lucrrile agricole, un agricultor trebuie s plteasc ntre 700 si un miliard de lei vechi.

Ce spune programul?

Prin programul Rabla, AFM si propune retragerea din exploatare a 1.253 de tractoare uzate si nlocuirea acestora cu tractoare noi, adaptate normelor europene. Agricultorii care si caseaz utilajele mai vechi de 12 ani, urmeaz s primeasc o scutire de 17.000 de lei din pretul de achizitie al celui nou. Agricultorul trebuie s stie c, pentru a beneficia de prima de casare, este obligat s cumpere un tractor nou si c banii nu i vor fi virati lui direct. Pentru a face parte din programul Rabla pentru tractoare, agricultorii, proprietarii sau mostenitorii unui tractor uzat se prezint la produc torul sau importatorul validati, unde i se elibereaz o not de acceptare. Fermierul trebuie s se prezinte la autoritatea care a eliberat certificatul de nmatriculare sau certificatul de nregistrare, n vederea radierii din evident a tractorului. Ulterior, n termen de 30 de zile calendaristice, beneficiarul trebuie s depun la productor sau importator mai multe documente n original sau copie: actul de identitate, certificatul de nmatriculare/ nregistrare a tractorului uzat, certificatul de distrungere a vehicolului casat, certificatul de radiere, certificatul de mostenitor – pentru situatia n care persoana fizic este mostenitoarea proprietarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.