Programele nationale de sanatate ale anului 2009

La solicitarea ministrului Snttii, dr. Ion Bazac, Guvernul Romniei a aprobat, ieri, Hotrrea pentru aprobarea programelor nationale de sntate n anul 2009. Pentru anul n curs, pentru programele nationale a fost alocat suma de 486.371.000 lei, cu 30% mai multe fonduri dect anul trecut. Ca si n anii trecuti, programele nationale de sntate se finanteaz de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Snttii Publice, din bugetul Fondului national unic de asigurri sociale de sntate si din transferuri din bugetul aprobat Ministerului Snttii Publice ctre bugetul Fondului national unic de asigurri sociale de sntate, precum si din alte surse, inclusiv din donatii si sponsorizri, n conditiile legii. Pn n prima zi a lunii aprilie, vor fi elaborate si normele metodologice de aplicare a HG pentru aprobarea programelor nationale de sntate n anul 2009. Programele Ministerului Snttii se mpart n dou mari categorii: programe nationale de sntate de evaluare, profilactice si cu scop curative, finantate din bugetul Ministerul Snttii, si Programe nationale de sntate de evaluare, profilactice si cu scop curative, finantate din bugetul Fondului National Unic de Asigurri de Sntate. n structura programelor cu scop curativ finantate din bugetul Ministerului Snttii, au fost incluse noi programe de sntate:
program national de depistare precoce a afectiunilor oncologice;
program de diagnostic si tratament al bolilor rare si sepsisului sever;
program national de administrat ie sanitar;
programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referint al medicamentelor, acordate pensionarilor care realizeaz venituri numai din pensii de pn la 600 lei/lun. De asemenea, au fost stabilite noi obiective n cadrul unor programe aflate n curs de derulare:
identificarea, prin screening, a pacientilor cu factori de risc cardiovascular n cadrul Programului national de boli cardiovasculare;
depistare precoce a copiilor cu diabet zaharat si a adultilor cu diabet zaharat de tip 2, n cadrul Programului national de diabet zaharat;
desfsurarea actiunilor de IEC pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si pentru prevenirea cancerului de col uterin, n cadrul Programului national de promovare a snttii si educatie pentru sntate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.