Apa, o resursa finita si vulnerabila

n perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul (Turcia), are loc cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei, evenimentul mondial de cea mai mare anvergur din domeniul apei din acest an. La manifestare se va repune pe agenda international problema crizei apei pe glob si constientizarea importantei care trebuie acordat apei, n urmtorii ani, n rndul comunittilor si mediului privat. Evenimentul are ca scopuri, pe de o parte, importanta, recunoasterea si ntelegerea problemelor din domeniul apelor, precum si propunerea de solutii concrete la noile provocri datorate schimbrilor climatice, pe de alt parte. La eveniment particip peste 20.000 de participanti din lumea ntreag, fiind prezentate proiecte globale si regionale referitoare la asigurarea resurselor durabile de ap, elaborate de ctre guverne, parlamente, autoritti din domeniul apei, ONG-uri. Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul celebreaz n acelasi timp Ziua Mondial a Apei (22 martie) care are ca tem, n acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitti comune”, subliniind nc o dat important a cooperrii ntre state pentru probleme ce vizeaz interesul comun al trilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor. De asemenea, un rol important este acordat si educrii populatiei n vederea adoptrii unui comportament adecvat fat de ap, pentru c apa este o resurs finit si vulnerabil. La Forumul Mondial al Apei din acest an, Administrat ia National „Apele Romne” este reprezentat de o delegatie condus de directorul general Vasile Pintilie.

Pericol de inundatii

Potrivit ultimelor studii efectuate pe plan mondial, schimbrile climatice vor avea un impact major asupra resurselor de ap si asupra managementului acestora. Cu alte cuvinte, vom asista la o modificare a tiparelor de producere a precipitatiilor, ceea ce va duce la intensificarea si apropierea fenomenelor extreme. Schimbrile climatice vor conduce la o topire treptat a ghetarilor si ntinderile de gheat, precum si a acumulrilor de stocare a apei dulci din zonele montane si cele polare ale globului. Cres- terea continu a nivelului mrii va pune n pericol zonele de coast de pe glob, prin eroziune si inundatii. n plus, pot aprea modificri ale ecosistemelor locale, si chiar ciclurile globale ale apei pot fi tulburate. n ipotezele scenariilor climatice analizate n cadrul proiectelor derulate pn la aceast or n Romnia de ctre Administratia National „Apele Romne” prin Institutul National de Hidrologie si Gospod rire a Apelor, regimul debitelor rurilor va suferi modificri datorit schimb rii precipitatiilor si cresterii evapotranspirat iei reale. Din rezultatele preliminare ale proiectelor reiese c se vor amplifica fenomenele extreme prin cresterea debitelor medii lunare maxime n perioada de primvar si scderea valorilor medii lunare n perioada de var – toamn; se vor produce mai devreme viiturile de nivel si se vor reduce viiturile mixte (zpezi si ploi) de primvar, prin desincronizarea topirii stratului de zpad cu producerea ploilor.

Resursele de ap, n pericol

Schimbrile climatice vor spori presiunile asupra resurselor transfrontaliere de ap n multe areale cu fluctuat ii n disponibilul de ap si calitatea apelor. Potrivit rezultatelor preliminiare ale proiectelor derulate de ANAR prin INHGA, se impune realizarea unui nou echilibru ntre disponibilul de ap si diminuarea cerintei noi de ap a folosintelor. Conform datelor AN Apele Romne, variatiile mari ale volumelor de ap scurse n anii secetosi sau ploiosi, n raport cu media, pot s fie de pn la 50%. De asemenea, din cauza variatiilor mari ale debitelor n cursul anului, majoritatea cursurilor de ap mici si mijlocii au un caracter torential. Din aceste puncte de vedere, Administrat ia National „Apele Romne” deruleaz un program de monitoring constant, pentru a asigura cu prioritate cerintele de ap pentru populatie, printr-o regularizarea avansat a debitelor prin lacurile de acumulare. Strategia Administratiei Nationale pe termen mediu si lung va fi includerea rezultatelor obtinute prin proiectele derulate pn n prezent la nivel local si/sau bazinal n Strategia National de Management al Apelor (incluznd fenomenele extreme: inundatii si secet). Noua strategie va integra viziuni diferite: viziunea tehnologic si economic, viziunea ecologic si cea de implicare a autorittilor locale. Pn la sfrsitul lunii mai 2009, se estimeaz c Ministerul Mediului, mpreun cu Administratia National „Apele Romne” vor completa si finaliza strategia national de prevenire a riscului la inundatii, pe termen mediu si lung. n paralel, Ministerul Mediului si celelalte ministere cu atributii n managementul inundatiilor, mpreun cu Administratia National realizeaz propunerea legislativ de transpunere a Directivei privind managementul riscului la inundatii. Implementarea Directivei privind managementul riscului la inundatii prevede parcurgerea urmtoarelor etape: transpunere legislativ – 2009; evaluarea preliminar a riscului-2011; hrti de hazard la inundatii-2013; hrti de risc la inundatii-2013; planuri de management al riscului-2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.