1 aprilie vine cu facturi mai mici la gaz

SC Gaz-Est SA Vaslui reduce pretul de livrare la gazele naturale, diminuarea vizndu-i pe toti abonatii, de la consumatorii casnici, care vor plti mai putin cu 17,76%, pn la marii agenti economici, n cazul crora reducerea va fi 15,33%. Potrivit conducerii Gaz-Est, ieftinirea se datoreaz n mare parte crizei financiare, care a lsat multi consumatori fr resurse. Aproximativ 80% din agentii economici din industria textil, alimentar etc. au solicitat esalonri la plat facturilor. Situatii dificile se nregistreaz si pe segmentul consumatorilor casnici, care si vd diminuate veniturile sau au intrat, deja, n somaj. n acest context, chiar dac are de recuperat 20 miliarde de lei vechi, furnizorul de gaz a hotrt, totusi, s modifice preturile. „Preferm s avem un pret mai mic si s vindem mai mult. Consumatorii se sufoc si riscm s i pierdem”, a spus Adrian Tighici, directorul Gaz-Est. ncepnd din data de 1 aprilie, SC Gaz-Est SA Vaslui taie din pretul gazelor naturale furnizate clientilor. Reducerea pretului are n vedere ntreaga gam de abonati ai societtii, de la consumatorii casnici si pn la agentii economici foarte mari. Adrian Tighici, directorul Gaz- Est, a precizat, ieri, n cadrul unei conferinte de pres, c, asa cum a promis, pentru trimestrele II si III din anul curent, consumatorii vor beneficia de o reducere de pn 15% a pretului de livrare. ns, n urma analizelor efectuate de specialistii unittii, s-a ajuns la concluzia c reducerea poate fi si mai mare de 15%. Noua gril de preturi prevede pentru consumatorii B1 (abonatii casnici) o reducere de 17,76%. Astfel, dac pretul vechi era de 1.128,65 lei/1.000 de metri cubi de gaze, n luna aprilie, tariful va fi de 928,21 lei/1.000 de metri cubi. Practic, reducerea va fi de 200 lei/1.000 de metri cubi. Pentru consumatorii B2 (o parte din consumatorii casnici si agentii economici mici), reducerea va fi de 17,48%, pentru consumatorii B3 (agenti economici), de 17,21%, pentru consumatorii B4 (operatori economici mari), de 16,70%, pentru consumatorii B5 (agentii economci foarte mari), de 15,76%, iar pentru consumatorii B6 (unitti economice foarte mari), reducerea pretului la gaze va fi de 15,33%. Prin aceast diminuare a pretului de livrare a gazelor, operatorul vasluian este singurul din tar (cel putin comparativ cu marii operatori din piat) care ieftineste gazele n aceast perioad. Dac o parte din furnizori au preferat ca, pn n toamn, s-si recupereze cheltuielile acumulate n trimestrul IV din 2008, Gaz-Est intervine pe piat cu o alt politic. „Noi avem acumulate cheltuieli n valoare de 20 miliarde de lei vechi si vom rostogoli recuperarea acestor costuri pentru trimestrul I din 2010. Majoritatea agentilor economici au solicitat esalonri, pentru c nu mai au posibilitatea s-si achite facturile. Lund n calcul si consumatorii casnici, care au venituri reduse si o parte sunt n somaj, am hotrt s reducem acum preturile. Preferm s avem un pret mai mic si s vindem mai mult”, a spus Adrian Tighici.

Abonatii nu mai au bani

Conducerea Gaz-Est a precizat c la adoptarea hotrrii de diminuare a pretului gazului au concurat mai multi factori. n perioada 2004 – 2007, societatea a efectuat investitii ntr-o manier prudent, lucru care a permis o gestionare riguroas a costurilor. n acest fel, s-a reusit finalizarea ntr-un termen scurt a unor investitii de amploare, care se ridic la o suma total de 120 miliarde de lei vechi. n acest mod, Gaz-Est a reusit s realizeze indicatorii de performan- t stabiliti de autoritatea de reglementare, respectiv numrul abonat ilor, volumul de gaze livrat, lungimea retelelor de distributie. „n toat aceast perioad, noi am reinvestit tot profitul realizat”, a punctat Tighici. O influent important n ieftinirea gazelor a avut-o si evolutia pretului la barilul de petrol, care a sczut foarte mult, ncepnd cu luna decembrie. De asemenea, a fost luat n considerare si scderea pretului la gazele din import. Ct priveste relatia cu SC Termica Vaslui, Adrian Tighici a spus c, n toamna anului trecut, societatea a contractat un credit de 60 miliarde de lei, pentru nmagazinarea de gaze pentru perioada de iarn. Termica a pltit 15 miliarde ctre banc si mai urmeaz s fie efectuate alte dou plti n lunile aprilie si mai. „Avem garantii de la Primria Vaslui c banii vor fi achitati n scurt timp”, a subliniat Tighici.

2 COMENTARII

  1. Danut, este corect scris ?
    „pn la marii agenti economici, n cazul crora reducerea va fi 15,33%. ” Nu vrei sa te mai gandesti, macar un pic…hai ca se poate. Pana acolo am citit si pe urma m-am oprit ca nu am mai vazut rostul articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.