E rau, dar va fi si mai rau!

upu_vasluiCu aproximativ dou sptmni n urm, dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui, caracteriza dur conditia medicului din Romnia: „de c…t”. La sfrsitul sptmnii trecute, dr. Zavate, dar si alti reprezentanti ai CM Vaslui, au participat la Adunarea General a CMR, unde au fost prezentate si discutate rezultatele unui sondaj realizat pe aceeasi tem. Rezultatele studiului au confirmat, n cifre, caracterizarea nonconformist a medicului vasluian. Iar previziunile sunt sumbre: „Va fi si mai ru!” „Din studiile realizate de CMR a reiesit c sistemul de sntate din Romnia se confrunt cu mari dificultt i: numrul mic de medici raportat la populatie, distributia ilegal pe diferite specialitti si un deficit national pe unele dintre acestea, distributia inegal a medicilor pe zone geografice. Din cifre reiese c Romnia se numr printre trile cu cel mai mic numr de medici din Europa, fiind „depsit” doar de Bosnia-Hertegovina si de Albania, iar judetul Vaslui se afl printre judetele cu cel mai mic numr de medici”, a precizat dr. Mircea Zavate. n ceea ce priveste conditia medicului n Romnia, presedintele CM Vaslui a prezentat datele unei cercetri sociologice (realizat de CMR n colaborare cu o firm specializat) privind satisfactia si conditia profesional a medicului n Romnia. „Rezultatele nu au darul de a bucura pe nimeni. Conform acestora, 60% din medici ar dori s emigreze din cauza nivelului sczut al salarizrii din Romnia si din cauza conditiilor de munc de aici. Firesc, atta timp ct peste 84% din medici se declar nemultumiti de nivelul actual de salarizare din tara noastr, peste 83% sunt nemultumiti de starea fizic si igienic a cldirilor din serviciile publice de sntate, 63% din medici consider numrul de paturi din spitale ca fiind sub necesar, aproape 70% din medici nu sunt multumiti de dotarea tehnic a unittilor sanitare iar peste 75% nu sunt multumiti de asigurarea necesarului de medicamente. Majoritatea medicilor au notat conditiile de lucru cu note ntre 4 si 8 si 90 din medicii din Romnia consider c nivelul birocratiei din sistemul sanitar este foarte mare. Din motive ce tin de functionarea sistemului, 52% din medici au declarat c nu pot acorda ntodeauna ngrijire medical pacientilor la timp si la standarde maxime. „Nici nu v nchipuiti cum este s fii medic si s te duci la serviciu stiind c pentru o anumit categorie de afectiuni esti descoperit din punctul de vedere al medicamentelor sau al materialelor sanitare. Noi, la Vaslui, nu am avut probleme n ultimii ani, dar viitorul este sumbru. n prezent doar 24% din medici consider c principala problem care afecteaz calitatea serviciilor medicale din Romnia este subfinantarea, dar, cu sigurant, la sfrsitul acestui an, acest procent va creste”, afirm dr. Zavate.

Viitor sumbru

Dac prezentul ni-i arat pe medici ca fiind extrem de deazamgiti, n conditiile n care bugetul alocat Snttii este mult mai mic dect n anul precedent, voiitorul arat si mai sumbru. „La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Snttii si ai CNAS. Au fost de acord cu noi, s-au artat dispus i s gseasc solutii pentru rezolvarea problemelor din sistem. ntr-un cuvnt, toat lumea a fost multumit pn cnd, seara, au aprut modificrile contractului-cadru ntr-o form care nu a fost nici discutat, nici aprobat de ctre CMR. Coincidenta a fcut ca a doua zi s fie convocat si Consiliul National al Medicilor de familie, care au decis, la unison, s nu semneze contractele. Scderea bugetului alocat medicinii primare ar falimenta aproximativ 3.000 de cabinete ale unor medici de familie. Poate prea ciudat, dar cei mai afectati ar fi medicii de familie din orasele mari, care au mai putini pacienti pe list. Efectul ar fi resimtit ntr-o mai mic msur la Vaslui, unde deficitul de medici face ca pe listele acestora s fie mai multi pacienti”, mai spune dr. Zavate. n opinia acestuia, bugetul mic alocat snttii ar crea mari probleme si n aprovizionarea spitalelor cu medicamente si materiale sanitare. O solutie viabil, crede presedintele CM Vaslui, nu o constituie nici descentralizarea. „Dau o singur exemplu: Spitalul Orsenesc Negresti. Stie toat lumea c primria local nu-si poate plti propriile facturi la utilitti. Cum o s se descurce cu un mastodont ca spitalul?” Probleme, pentru populatie de ast dat, se vor ivi si din luna iulie, cnd se va introduce pachetul cu servicii minimale. Sunt foarte multe persoane neasigurate care au nevoie de ngrijiri medicale. Dau si aici un exemplu: azi am externat zece persoane si doar trei au avut nevoie de concediu medical. De unde o s poat plti oamenii stia procedurile care le sunt necesare, dar nu sunt trecute n pachet?! Urgentele vor fi rezolvate, dar timpul maxim permis pentru internarea unei urgente va fi de trei zile. Dup aia, ce face cu un neasigurat? l punem n fata spitalului si presa va avea zi de zi cazuri sociale de mediatizat…. Pentru c noi nu avem nici servicii alternative care s preia aceste cazuri, de genul centrelor medico-sociale. Este ru, dar va fi si mai ru!”, afirm dr. Mircea Zavate.

1 COMENTARIU

  1. D-le doctor Zavate dumneata cand te-ai hotarat sa emigrezi ? am avea un s….r mai putin. in strainatate pleaca meseriasii adevarati.daca am gresit imi cer scuze dar aceasta este parerea mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.