Majorarea impozitrii fortei de munc bag firmele vasluiene n colaps finanicar. n locul unor msuri anticriz care s sustin mediul de afaceri, agentii economici trebuie s plteasc taxe mai mari la bugetul statului. Cresterea contributiilor de asigurri sociale (CAS), de la 1 februarie, att pentru salariati, ct si pentru angajatori, va avea consecinte dure: somaj, munc la negru, salarii nete mai mici, preturi n crestere, dar si un puternic efect psihologic, tradus prin demoralizarea investitorilor. Neputincios, patronatul vasluian dezaprob cresterea fiscalittii si anticipeaz c foarte multi operatori economici locali nu vor suporta noile obligatii. Dac la suprataxare lucrurile sunt deja clare, msurile propuse de oamenii de afaceri au fost ignorate. Cu fiecare zi, a mai fost „decapitat” cte o propunere, pentru ca, n prezent, portofoliul de solutii s fie gol. Firmele asteapt achitarea facturilor de ctre stat, compensarea datoriilor, neimpozitarea profitului reinvestit etc. Dac msurile nu vor fi aplicate imediat, oamenii de afaceri si prevd – nu numai lor, ci si statului – un „viitor mret”: falimentul! Programul de relansare economic si de mentinere a locurilor de munc s-a transformat, repede, ntr-o simpl crestere a fiscalittii. O serie de msuri, prost primite de mediul economic si adoptate peste noapte, nu au fcut dect s mreasc birurile suportate de firme. Una din „surprizele” autorittilor, care n viitorul apropiat se poate dovedi fatal, este majorarea contributiei de asigurri sociale, ncepnd cu data de 1 februarie. Astfel, contributia pltit de fiecare angajat va fi majorat cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%, iar angajatorii vor achita ntre 20,8% si 30,8% din venitul brut al angajatilor. Contributia aferent conditiilor deosebite de munc a fost stabilit pentru acest an la 36,3%, din care 10,5% datorat de angajati si 25,8% pentru angajatori, iar pentru conditii speciale de munc, a fost decis o contribut ie de 41,3%, din care 10,5% pentru angajati si 30,8% pentru angajatori.
Efect de bumerang
Potrivit patronatului, n conditiile actualei crize, cresterea fiscalittii va avea un efect de bumerang asupra bugetului consolidat al statului. Pentru a supravietui, operatorii economici vor fi nevoiti s recurg la o serie de alternative, care nu au nimic n comun cu dezvoltarea economic si majorarea veniturilor colectate la finantele publice. n primul rnd, patronii vor trece o parte a fortei de munc la negru, pentru a-si putea echilibra balantele financiare a societt ilor. O alt solutie „neortodox” n vederea mentinerii pe piat va fi nedeclararea complet a veniturilor salariale, pentru ca, astfel, obligatiile fiscale ctre stat s nu conduc la intrarea n incapacitate de plat a companiei. Mai mult, pentru a putea achita costurile pentru fiecare salariat, operatorii economici vor fi obligati s treac la concedieri de personal sau chiar s renunte definitiv la activitate. Mediile de afaceri estimeaz c o masur de acest gen nu va face dect s grbeasc atingerea pragului minim al crizei, cu reprecusiuni grave n economie.
Firmele vasluiene au ajuns la limit
Ovidiu Copacinschi, pre- sedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, a spus c majorarea CASului nu este o msur potrivit ntr-o perioad de criz, cnd activitatea agentilor economici este n restrngere iar lichiditt ile sunt minime. „Cresterea impozitelor pe forta de munc va determina agentii economici s lucreze n zona gri sau neagr. Nu din rea voint, sau furati de pitorescul de a nc lca legea, ci din imposibilitatea de a suporta obligatiile bnesti”, a spus Copacinschi. n concluzie, reteta supravie- tuirii arat astfel: disponibiliz ri de personal, o redimensionare a fortei de munc n raport cu productivitatea, declararea de salarii mai mici, munca la negru. „Cheltuielile pentru fiecare salariat vor fi mult mai mari, n functie de salariul pe care l are fiecare. Nou n firm nu ne rmne nici un ban si totul se duce sus, la bugetul central, pentru tot felul de cheltuieli si major ri de salarii”, a spus reprezentantul unei firme locale.
Planul de salvare… s-a pierdut pe drum!
Pentru a pune la punct un plan viabil anticriz, care s ajute mediul economic s deps easc perioada dificil, reprezentant ii patronatelor au sintetizat o platform de msuri imediate. Din pcate, pn la aceast or, foarte putine dintre propuneri au fost luate n considerare. Ovidiu Copacinschi spune c, n ultima perioad, fiecare msur dispare si, practic, nu a mai rmas aproape nimic din planul de salvare a IMM-urilor. „Cea mai simpl si la ndemn msur, care nu ntelegem de ce nu se ia n aceast perioad, este compensarea datoriilor ntre stat si operatorii economici. n acest moment, statul blocheaz afacerile si este cel mai duntor factor n relatia cu sectorul privat, care formeaz 80% din Produsul Intern Brut”, a artat Copacinschi. De asemenea, dezechilibre majore apar si din cauza neachitrii datoriilor acumulate de ctre institutiiule publice ctre anumite societti comerciale. O alt msur foarte important, care s-a amnat pentru trimestrul al IIlea din acest an sau pentru 2010, este neimpozitarea profitului reinvestit. Intrarea n executie a unei astfel de msuri ar duce la crearea de noi locuri de munc, la dezvoltarea productiei de mrfuri pe orizontal si la cresterea venitului la bugetul consolidat al statului. „Avnd n vedere c judetul Vaslui este n Zona de Dezvoltare Nord-Est, care este cea mai srac din tar si din Europa, eu am propus s se fac o impozitare diferen- tiat pe zone si regiuni economice. Astfel, firmele din zonele mai srace vor fi ajutate s reduc decalajul n raport cu regiunile mai dezvoltate”, a adugat Copacinschi. El a artat c situatia socioeconomic din judetul Vaslui se va deprecia si n urmtoarele luni, adic vor avea loc concedieri, restrngeri de activitate si intrarea n faliment a multor societti. Mai mult, reprezentantii patronatului local avertizeaz c singura posibilitate de a depsi perioada de criz este stimularea economiei, n caz contrar existnd riscul, ca pe fondul diminurii accentuate a resurselor financiare, statul s intre n faliment.
Cine sa gindeasca economic , cind tara este condusa de aceeasi tembeli pusi pe jaf ? Ne uitam cu jind la alte tari , chiar la Ungaria , insa acolo si populatia si conducatorii nu sunt idioti ca romanii sa isi praduiasca tara . Tariceanu , Patriciu, Nastase sunt in stare sa vinda si Carpatii si cerul ca Marea Neagra au vindut-o nenorocitii.