Doza zilnica recomandata pe eticheta

Modelul Dozei zilnice recomandate pare s aib cele mai mari sanse de a deveni regulament unic european de etichetare a alimentelor. Acesta prevede stabilirea unei valori zilnice recomandate de calorii, pentru un adult cu activitate fizic moderat. n functie de acest criteriu, toate alimentele vor avea trecut pe etichet, pe lng informatiile despre continutul de grsimi, zaharuri si sare, ct la sut din necesarul zilnic de calorii reprezint portia respectiv sau ct la sut din necesar reprezint 100 grame din acel aliment. Astfel, pentru portiile mai mici de 100 grame, va fi trecut direct procentul aferent cantittii respective, iar n cazul portiilor mai mari de 100 grame, vor fi trecute valorile pentru acest gramaj, urmnd ca fiecare s calculeze n functie de ct consum. Standardul ar putea fi stabilit la 2.500 calorii pentru un brbat si 2.000 calorii pentru o femeie, ns multe voci sustin c metoda este ineficient deoarece calculul se rezum doar la valoarea energetic, nu si la continutul altor ingrediente. De exemplu, un aliment care acoper 20 de procente din energia necesar unei zile ar putea avea un continut mare de zaharuri sau grsimi, deci s-ar respecta limita general, dar s-ar depsi valorile recomandate pentru aceste ingrediente. De aceea, s-a hotrt ca n dreptul ingredientelor principale s fie trecut si procentul din doza zilnic recomandat pentru acestea, valori recomandate medical. Romnia a adoptat deja un asemenea sistem, ns el este optional.

1 COMENTARIU

  1. Oare care va fi doza de rahat recomandat de catre U.E. pentru guvernantii romani sa il manince cu pofta zilnic va fi ? In vremuri de post cum au facut ei alianta cu biserica de ii mituiesc cu bani multi , evlaviosii parlamentari maninca zilnic numai ciuperci si rahat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.