Avem cu ce, dar n-avem cu cine!

stefan_statuiePentru anul 2008, singura performant notabil a turismului vasluian a fost aceea c a supravietuit. Capacittile de cazare au rmas n mare parte pustii, iar prezenta unor grupuri de turisti s-a transformat ntr-un fenomen exotic. Reduceri semnificative de activitti s-au nregistrat pe toate activele cu destinatie turistic de la nivelul judetului Vaslui. Potrivit datelor furnizate de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, indicele de utilizare net a locurilor de cazare a rmas foarte sczut, de numai 16,4% n decembrie 2008, comparativ cu 17,6%, ct a fost n decembrie 2007. Pe parcursul anului trecut, nivelul de ocupare a capacittilor de cazare a evolut astfel: n iunie, turistii au ocupat 25,3% din locuri, iar n luna iulie, 24,1%. Spre sfrsitul anului s-a produs un oarecare reviriment, indicile de utilizare nregistrat fiind de 34,8%, n luna octombrie, si de 34,6%, n luna noiembrie. Surprinztor, n decembrie, luna vacantei de iarn, cnd turistii ar fi trebuit s misune prin motelurile si cabanele turistice locale, cererea a czut la 16,4%.

Mai putine sosiri, mai putine nnoptri

Ct priveste sosirile n principalele structuri de primire turistic cu functiune de cazare, turistii au fost „rara avis”. De la 1.963 de sosiri n decembrie 2007, numrul oaspetilor veniti n vizit pe meleagurile noastre a sczut la 1.860 n decembrie 2008, cu un vrf de sarcin, n luna octombrie, de 4.078 de sosiri. Luate pe grupe de structuri turistice, situatia arat astfel: hoteluri n decembrie 2007 – 1.594 sosiri, fat de 1.348 n decembrie 2008, pensiuni turistice urbane – 85 de sosiri n decembrie 2007 fat de 54 n decembrie 2008. Nu n ultimul rnd, n luna decembrie 2008 au trecut pragul pensiunilor turistice rurale 362 de oaspeti. Nici n ceea ce priveste nnoptrile n principalele structuri de primire turistic, agentii din turism nu au avut mari motive de bucurie. De la 3.382 nnoptri n decembrie 2007, s-a ajuns ca, peste un an, numrul lor s scad la 2.813. Dac la hoteluri s-a mentinut n general acelasi trend, cu un vrf n luna octombrie (6.359 nnoptri), pensiunile turistice urbane au avut mult de pierdut. Mai exact, numrul vizitatorilor care s-au hotrt s-si petreac noaptea n ntruna din bazele turistice s-a redus de la 118 nnoptri, n decembrie 2007, la doar 55, n decembrie 2008. Concluzia este una extrem de dur: afacerile din brans sunt pe minus, n timp ce contribut ia la propsirea economiei locale este insignifiant.

Vasluiul, judet de tranzit pentru turisti

Vaslui este un judet de tranzit, din care mai mult se trimit turisti dect sosesc. Din nefericire, obiectivele turistice locale nu sunt promovate corespunz tor, iar cele mai multe persoane vin n judetul nostru exclusiv n interes de afaceri. „Vasluiul are foarte multe puncte turistice de o important deosebit – Bile de la Gherm nesti, Palatul de la Solesti, Movila lui Burcel si multe altele. Dac lng toate aceste puncte s-ar construi cte o pensiune, turismul din judet s-ar putea dezvolta foarte mult”, spune Mihai Bumbu, directorul Agen- tiei de Turism OTT Vaslui. Pentru a avea succes pe acest segment de piat, mai spune Bumbu, este necesar o infrastructur rutier bun, pensiuni agroturistice de calitate, servicii de prima mn, ghizi calificati. Ct priveste viitorul, pentru sectorul turistic nu se anunt deloc vremuri bune. Dac n 2008, gradul de trimitere a turistilor a sczut la 85%, fat de anul 2007, n acest an, numrul voiajelor se va reduce pn la 50%. „Noi lucrm pe pachete turistice de iarn si, fat de anii trecuti, miscarea este foarte slab si la biletele de tratament, la cele de avion, la mini-vacantele de sfrsit de sptmn. Avem mijloace moderne de transport care stau, oameni pregtiti care au sporadic de lucru… Facem tot posibilul s trecem de aceast criz”, a adugat Bumbu.

Un minister rsftat

n ciuda faptului c nu sunt pe profit, operatorii din turism au toate motivele ca, n 2009, s fie optimisti. Pentru anul curent, Ministerul Turismului a primit o alocatie bugetar extrem de consistent. Astfel, valoarea finantrii de la Bugetul de Stat a politicilor publice n domeniul turismului este de circa 10 de ori mai mare dect n 2008. Mai exact, bugetul Ministerului Turismului pentru 2009 se ridic la 397,3 milioane lei, reprezentnd 0,06 la sut din PIB. Potrivit reprezentant ilor ministerului, peste 75% din bugetul general vizeaz realizarea de proiecte de investit ii n infrastructura turistic, cuprinse n Programul de dezvoltare a produselor turistice.

Cteva obiective turistice vasluiene

Municipiul Vaslui:

Ruinele Curtii Domnesti si Biserica „Sf. Ioan” (1490);
Complexul monumental de la Podul nalt, la 12 km sud de Vaslui.
La 12 km nord de Vaslui, n satul Solesti, se afl Casa Memorial Rosseti Solescu, unde se afl mormntul Elenei Cuza.

Municipiul Brlad:

Biserica Domneasc, zidit ncepnd cu anul 1634, n timpul domnitorului Vasile Lupu;
Biserica „Sf. Gheorghe”, zidit n 1843; Biblioteca „Stroe Belloescu”, avnd n prezent peste 150.000 volume si un nsemnat numr de carte rar nscris n patrimoniul culturalnat ional (1906);
Muzeul „Vasile Parvan” (1914);

Municipiul Husi:

Palatul Domnesc, din sec. al XV-lea si Biserica Domneasc, din sec. al XVI-lea;
Biserica zidit de Stefan cel Mare, ntre 1494 – 1495, devenit biseric episcopal, n 1598, n timpul domniei lui Eremia Movil.

2 COMENTARII

  1. Sa ma scuzati ca intervin, dar eu fiind interesat de Curtile Domnnesti si reabilitarea acestui sit arheologic, nu am vazut nici o ruina acolo, doar santuri, gropi, mizerie, ….
    Nu puteti spune „Obiective turistice – Ruinele Curtii Domnesti” si sa indrumati lumea intr-un loc care ne face de rusine la urma urmei.
    Acolo se afla „ruinele” nepasarii autoritatilor locale fata de turismul vasluian

  2. a fost o arestare spectaculoasa in gruparea lui Alis Gentimir din Vaslui! Droguri, taxiuri, arestare in direct! Stiti si voi ceva de asta?! ) )((

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.