Pe teritoriul national nu pot fi create autonomii locale

Presedintele Traian Bsescu a declarat, smbt, c pozitia sa este „transant si fr echivoc” n ce priveste autonomia teritorial, invocnd articolele 1 si 152 din Constitutie si preciznd c, din acest punct de vedere, pe teritoriul national nu pot fi create autonomii locale. Presedintele a fcut aceste trimiteri ctre Constitutie dup o ntlnire cu autorittile locale din judetele Harghita si Covasna, crora le-a transmis c toate discutiile vor fi purtate n interiorul prevederilor Constitutiei. „Niciun politician romn nu se poate angaja n revizuirea Constitutiei”, a spus Bsescu, care a venit la ntlnirea cu jurnalistii cu un exemplar din Constitutia Romniei, din care a citit articolele 1 si 152 referitoare la caracterul statului si la faptul c acesta nu este supus revizuirii.

„Politicienii maghiari nu au explicat localnicilor ce scrie n Constitutie”

Bsescu s-a declarat convins c niciun politician maghiar nu le-a explicat locuitorilor, cnd le-a vorbit despre autonomia teritorial, ce prevede Constitutia Romniei, preciznd c secuii sunt oameni corecti si nu ar fi tolerat s fie mintiti. Seful statului a spus c si mentine afirmatiile fcute la Budapesta, respectiv c prin Constitutie nu este permis niciodat autonomia teritorial, fcnd referire la articolul 152 din legea fundamental. El a mai spus c parlamentarii au jurat s respecte Constitutia, iar alesii locali, n angajamentul lor, se oblig s actioneze n interesele legii fundamentale. „Consider c nu am jignit pe nimeni. Ca presedinte, am aprat prin afirmatii ce este scris n Constitutia Romniei”, a afirmat Bsescu. El si-a exprimat convingerea c niciun politician maghiar nu a mers la cetteni s le explice, atunci cnd au vorbit despre autonomie teritorial, care sunt prevederile Constitutiei n acest sens. „Secuii sunt oameni corecti, nu ar fi tolerat s fie mintiti”, a adugat presedintele. Presedintele Traian Bsescu declara, n urm cu aproximativ dou sptmni, la finalul discutiilor cu omologul su ungar, Lszl Slyom, c n Romnia nu va exista niciodat autonomie teritorial, iar pre- sedintele Ungariei spunea c tara sa va continua s sustin aceast aspiratie a minorittii maghiare din Romnia.

„Epurarea etnic s-a fcut n administratia din Harghita-Covasna”

Presedintele Traian Bsescu a declarat c nu are „nicio retinere” n a spune c epurarea etnic s-a produs n administrat iile locale din Harghita si Covasna. Presedintele a precizat c va renunta la aceast idee dac „mcar un sef de teav, undeva”, director, sef de serviciu, sef de birou din aceste administratii locale va fi romn. Bsescu s-a ntrebat dac „chiar niciun romn nu e demn s fie mcar sef de birou ntr-o prim rie condus de un cettean de etnie maghiar”. „Acest lucru (epurarea etnic n administrat ia din Harghita si Covasna-n.r.) s-a produs si voi considera c nu mai este atunci cnd voi vedea primul romn la Primria Sfntu Gheorghe”, a spus Bsescu. El a adugat c aceste lucruri nu pot fi ascunse, iar a minti c nu s-au produs este incorect. Presedintele a mai spus c se asteapt s vad mcar un director n Consiliile Judetene din Covasna si Harghita sau n primriile locale.

Primarii maghiari nu vor renunta la autonomia Tinutului Secuiesc

Primarul din Sfntu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat c mesajul su si al celorlalti reprezentanti maghiari ai administratiilor publice locale si judetene din Harghita si Covasna pentru seful statului este c nu vor renunta niciodat la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc. „Asa cum au spus memorandis tii romni la sfrsitul secolului al 19-lea, existenta unui popor nu se discut, ci se afirm, cu acest mesaj mergem si noi la domnul presedinte Bsescu, s i spunem foarte clar c nu vom renunta niciodat la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc” a declarat, smbt, naintea ntlnirii cu presedintele Traian Bsescu, Antal Arpad. Edilul a spus c acesta este mandatul lor att din partea populatiei, ct si din partea UDMR. La rndul su, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a spus c, chiar dac presedintele Traian Bsescu „ia numit mincinosi”, reprezentant ii maghiari ai administra- tiilor publice locale si judetene din Harghita si Covasna au venit la seful statului ca s discute despre doleantele cet- tenilor din Tinutul Secuiesc si s i nmneze personal petitia care a fost aprobat de mii de oameni, duminica trecut, la Sfntu Gheorghe. Petitia care va fi nmnat sefului statului este redactat n limba romn. „Noi suntem acas n Tinutul Sescuiesc si domnul presedinte este oaspetele nostru si noi suntem niste domni si evident c o s i nmnm petitia n limba romn”, a spus Antal. Petitia citit duminica trecut, la manifestatia organizat la Sfntu Gheorghe de bisericile istorice maghiare, n semn de protest fat de schimbarea sefior de institutii deconcentrate de etnie maghiar, care este adresat Presedintiei Romniei, Guvernului si Parlamentului European, include zece solicitri, printre care si ca Traian Bsescu s si retrag declaratiile privind autonomia teritorial, respectarea propor- tiei etnice la alegerea sefilor de institutii si autonomia teritorial a Tinutului Secuiesc. n petitie se arta c participantii la „marea adunare din Sfntu Gheorghe” au constatat, dup alegerile parlamentare, o amplificare a atitudiniii antimaghiare, venit att din partea Guvernului, ct si din partea presedintelui Romniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.