Tractoare supersonice

tractor-pe-camp_Pentru reformarea parcului de masini agricole din judetul Vaslui, „cecul n alb” de 20 de ani a fost insuficient. „Diviziile” de tractoare performante lipsesc, iar visul transformrii agriculturii n grnarul Europei a devenit un cosmar. Pe cmpuri mai sunt n brazd peste 1.900 tractoare vechi, cu vrsta mai mare de 15 ani, iar la capitolul pluguri, putem bate vestite situri istorice. Amortizrile masive vizeaz ntrega gam de utilaje: grape cu discuri, semntori de pioase, prsitoare etc. Cauzele pentru care aderarea la UE ne-a prins cu vestitul tractor C 65 pe post de pies de rezistent sunt multiple. Pentru un deceniu, politicile agricole nationale au pariat pe productia intern de masini agricole, care s-a dovedit a fi falimentar. Ulterior, prin acordarea de subventii, s-a trecut la sprijinirea fermierilor s fac achizitii de utilaje noi. Abia programele de tipul SAPARD-ului si FEADR-ului, cu o finantare puternic, au adus tehnologie adevrat n agricultura local. n continuare, dac creditarea nu se relanseaz iar procesul de modernizare va fi strangulat, „genocidul” sectorului agricol va fi total. Agricultura vasluian, care ar trebui s hrneasc populatia si s fac export de milioane de euro, trieste nc din „amintirile” tehnologiei socialiste. O mare parte a parcului de masini agricole este ncadrat la capitolul „amortizat”, procesul de modernizare fiind blocat de „vajnice” tractoare, cu vrste de peste 15 ani. Practic, n judetul Vaslui, primele utilaje agricole performante au intrat dup anul 1999. Pn atunci, politicile agricole nationale au mizat exclusiv pe productia intern, care s-a dovedit incapabil s scoat pe piat masini redutabile. De altfel, demararea nnoirii parcului auto a fost posibil numai n urma interventiei statului. Astfel, au fost implementate o serie de programe, prin care a fost subventionat fie dobnda la creditele contractate n vederea cump- rrii de tehnic agricol, fie pretul de achizitie. Ulterior, pe lng societtile agicole mari au prins curaj la achizitii si prestatorii de servicii persoane fizice. Cele dou categorii au avut la dispozitie programe generoase, cum ar fi SAPARD si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rural (FEADR), prin care se pot accesa linii de finantare extrem de avantajoase. Si, n contextul actual, cnd criza economic ia amploare iar la orizont se prefigureaz o criz alimentar de proportii, orice efort n sensul „motorizrii” fermierilor este binevenit. n primul rnd, utilajele noi nregistreaz niste costuri de productie mult mai mici, un randament net superior si o calitate a lucrrilor ireprosabil. Pe baza acestor economii, sunt sanse reale ca sectorul agricol s fie bifat la activitti profitabile si s reprezinte o component important la formarea produsului intern brut.

Europenii vin peste noi

Vasile Iulian Dumitru, directorul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, a spus c lucrtorii din agricultur sunt obligati de concurenta acerb a fermierilor europeni s treac la modernizarea masiv a parcului de masini. Potrivit unor estimri, dac n scurt timp nu se ajunge la un consum de combustibil de 40 litri/ hectar (de la cei 80 litri/hectar ct se utilizeaz n prezent) btlia supravietuirii pe piat va fi pierdut. „Dac ritmul de nnoire va continua la fel ca n anul trecut, ntr-o perioad de 4-5 ani, parcul de tractoare vechi va fi modernizat n totalitate. n ceea ce priveste combinele, n maxim doi ani, vechile C 16 si C 12, care au pierderi nsemnate si o fiabilitate redus, vor fi nlocuite cu utilaje performante”, a subliniat Vasile Dumitru. Pe parcursul ultimilor ani, se observ o tendint de achizitionare a masinilor agricole cu capacitate mare, n dauna masinilor agricole mai putin puternice, depsite moral si fizic. Spre exemplu, 36 de tractoare de 200 cai putere (CP) echivaleaz cu 110 tractoare de 65 CP, cu tot lantul de cheltuieli aferent (reparat ii, combustibil, tractoristi etc).

2008, un an bun pentru investitii

Pe parcursul anului 2008, fermierii vasluieni au reusit s fac achizitii nsemnate de utilaje agricole. Dotrile au vizat o ntreag gam de masini de ultim generatie, importate de la cei mai mari productori la nivel mondial. Astfel, au fost cump rate 30 de tractoare noi de afar si sase la mna a doua, cu o capacitate cuprins ntre 50 si 80 CP. De asemenea, agricultura vasluian s-a nzestrat cu 31 de combine din import performante si 9 la mna a doua. nzestrri semnificative au avut loc si la pluguri pentru cultura mare (19), cositori (14), combinatoare, prese de balotat remorci de tractor etc. Majoritatea achizitiilor au avut loc n sectorul majoritar privat, programele nationale si europene fiind esentiale. Din nefericire, pentru acest an, premisele nu sunt la fel de favorabile, n conditiile n care partea de confinatare intern este tot mai greu de asigurat. Totodat, restngerea liniilor de creditare adresate sectorului agricol nu va mai permite personelor fizice s cumpere cu banii jos, utilajele de care au nevoie.

Cum stm la inventar?

La data de 31 decembrie 2008, n judetul Vaslui au fost inventariate 3.417 tractoare. Din acestea, 1.256 erau neamortizate si se aflau n functiune, iar 2.161 de tractoare existente erau amortizate, din care mai functionau numai 1.954. Din totalul de tractoare, 125 provin din import si au o capacitate cuprins ntre 45 si 360 cai putere. n ceea ce priveste plugurile, acestea totalizeaz un numr 2.939 unitti (pentru cultura mare, livezi, vii etc.), din care 1.411 sunt amortizate. La grape cu discuri, dintr-un total de 1.821 de bucti, 1.062 sunt amortizate, iar din 629 de semntori pioase, 219 sunt amortizate (au depsit perioada de functionare). De asemenea, parcul agricol judetean mai dispune de masini de recoltat mazre, sefecl, greble mecanice, masini de erbicidat, sape rotative etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.