Se apropie scadenta!

Profesorii pensionari care nc predau mai au la dispozitie doar dou zile pentru a decide: pensie sau salariu?! n judetul Vaslui, n aceast situatie se afl peste 300 de cadre didactice, dintre care 211 au norm ntreag. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui nu-si face probleme n privinta unui eventual deficit de dascli. Chiar dac n fiecare an scolar ISJ Vaslui are dificultti n a completa normele didactice la unittile scolare din cauza numrului redus de dascli calificati, acum se vede nevoit s renunt e la astfel de cadre. Asta, deoarece multe dintre aceste cadre, care, desi sau pensionat si au optat nu doar s stea acas, ci si s predea la clas cteva ore pe sptmn, sunt vizate de Ordonanta de Urgent a Guvernului nr. 230/2008. Aceasta, chiar dac ncalc dreptul la proprietate, i oblig pe cettenii aflati n astfel de situatii s aleag fie salariul fie pensia. n nvtmntul vasluian sunt 315 norme ocupate de personal didactic pensionat sau asociat care sunt n pericol de a fi lsate de izbeliste. ns, dup cum afirm conducerea ISJ Vaslui, este probabil c doar 104 s fie vacantate n urmtoarele dou zile. Asta deoarece restul de 211, reprezentnd norm ntreag, vor fi preferate n continuare de cadrele pensionate. Motivul este mai mult dect evident: salariul este mai avantajos dect pensia. n cazul n care asa se va si ntmpla, de cstigat vor avea nu doar persoanele n cauz, ci si copiii educati de acestea, avnd n vedere gradul nalt de calificare si experienta de 35 – 40 ani la catedr. Totusi, la nivelul ntregului judet, vor fi si clase dezavantajate de acest criteriu: 38 de cadre ocup ntre jumtate si o norm ntreag, 5 ocup mai putin de jumtate de norm iar 61 sunt preoti care predau orele de religie. „nc asteptm s se reglementeze ordonanta si cutm solutii. ns nu cred c vor fi mari probleme. Profesorii care au norm ntreag pot alege s predea n continuare, iar de la cei care au cteva ore pe sptmn li se vor lua orele si date ca suplimentare la altii. Problemele apar n cazul nvttorilor si a educatorilor. Asta pentru c nu se pot mprti clasele la alte cadre iar elevii sau prescolarii s fie mprstiati. n ceea ce ne priveste, avem profesori necalificati pe care i putem folosi la nevoie, ns sperm s nu fie cazul pentru c vrem ca normele s fie acoperite de cei calificati”, ne-a spus profesorul Florin Ciurariu, inspectorul general n cadrul ISJ Vaslui. Ct despre normele personalului asociat, Ciurariu a precizat c preotii care predau religia nu sunt pltiti din nvtmnt. Ca urmare, nu se afl sub incidenta Ordonantei. Pn la urm, de suferit vor avea tot copiii care vor trebui s fie educati de alti dascli, fiind nevoiti s se acomodeze cu diferite stiluri de predare, ascultare si notare.

3 COMENTARII

  1. Bubu , initial voiam sa spun ceva in legatura cu opinia ta , dar cred ca mi-as pierde timpul , chiar si sugerandu-ti ceva .Doar o singura intrebare iti pun.Cum se face ca ai postat opinia ta chiar la prima ora a zilei de luni , cand la acea ora ar fi trebuit sa fii in alta parte: ori la lucru , ori la scoala , in tot cazul nu in fata PC-ului ? Toate bune si s-auzim si de bine!

  2. Or fi avand experienta dar au si 65 ani,70 ani sau peste si elevii nici nu-i mai baga in seama , asta in cel mai bun caz. Deci de calitate a actului de predare nici nu poate fi vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.