Orfanii lui Boc

Ordonanta noului Guvern cu privire la pensionarii care au si alte venituri de la stat loveste, nu numai la Vaslui, si n cei amrti. Cteva zeci de asistenti maternali trebuie s aleag: renunt ori la slujb, ori la pensie, n timp ce copiii pe care i au n plasament se vor ntoarce n sistemul centralizat de protectie a copilului. La fel de afectati sunt si asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, majoritatea rude de gradul I cu persoana pe care o ngrijesc. Chiar presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi – care consider Ordonanta Guvernului Boc drept una bun – recunoaste c, n aceste cazuri, aplicarea ei ar constitui o mare nedreptate. Mai multi copii aflati n grija Directiei Generale pentru Asistent Social si Protect ia Copilului (DGASPC) Vaslui risc s rmn din nou fr printi, din cauza ordonantei Guvernului Boc referitoare la pensionarii care continu s primeasc venituri de la stat. Dup ce au fost abandonati de printii naturali sau au fost preluati din familiile srace sau de la printii deczuti din drepturi, minorii vor rmne, ca urmare a aplicrii Ordonantei Boc, si fr printii profesionis ti la care au fost repartizat i. n prezent, se lucreaz la o evaluare a situatiei asistent ilor maternali. Probabil c mine (astzi, n.r.), vom sti cu exactitate cti asistenti maternali pensionari avem, precum si numrul de copii care care se afl n grija acestora. Dac asistentii maternali n cauz aleg pensia, atunci copiii vor fi retrasi din familiile acestora si vor fi dati n plasament unor alti asistent i maternali, aflati n prezent pe lista de asteptare, a precizat Irina Cmpeanu, purt torul de cuvnt al DGASPC Vaslui. Tinnd cont de faptul c salariul unui asistent maternal nu este foarte consistent, este posibil ca majoritatea pensionarilor s opteze pentru pensie. Un asistent maternal primeste n jur de 800 de lei pe lun pentru un copil (pentru doi copii, suma nu se dubleaz, ci se aplic o serie de sporuri), la care se adaug o alocatie de hran de 8,3 de lei pe zi, adic o medie de 250 de lei pe lun pentru fiecare copil aflat n grij.

Si persoanele cu handicap rmn orfane

ntre pensie si indemnizat ia de nsotitor vor trebui s aleag si asistentii personali care au n grija nev- ztori sau persoane cu handicap neuromotor de gradul I. este de asteptat ca cei mai multi s renunte la indemnizat ia de cteva sute de lei pe care o primeau pentru c aveau n grij, n majoritatea covrsitoare a cazurilor, o rud. Nevztorii si persoanele tintuite la pat sau n scaune cu rotile vor fi, la rndul lor, puse n dificultate, pentru c vor fi nevoite s apeleze la un strin, care s fie, n acelasi timp, nu numai bine pregtit profesional, ci si de ncredere. n Vaslui, n prezent, sunt 1.975 nevztori, din care 33 de copii si 900 de adulti cu handicap de gradul I, care au nevoie de nsotitor. Numrul total al persoanelor cu handicap de gradul I se ridic la 710 copii si 3.378 de adulti. Conform unei statistici a Consiliului Judetean, la sfrsitul lunii decembrie 2008 erau n plat 2.609 asistenti ai persoanelor cu handicap de gradul I, dintre care 1.683 n mediul rural. Si indemnizatia de nso- titor, de 420 lei, este infim n comparatie cu o pensie medie. Ordonanta este bun, dar ar fi pcat s fie aplicat n aceast situatie. Mi se pare inacceptabil ca un pensionar s ocupe un post bine pltit, de functionar sau de sef de serviciu n sistemul bugetar, iar un tnr cu studii superioare, cu master, s plece n Spania, pentru c aici nu gseste loc de munc. Dar nu mi se pare corect ca persoanele cu handicap s fie afectate de aceast ordonant, pentru c, n general, sunt ngrijite de membri din familie: copiii, de printi sau bunici, sotiile, de soti, si invers. Cu certitudine, nimeni nu poate sa aib mai bine grij de persoana respectiv dect cel care l-a ngrijit o viat, de cel care i este al- turi zi si noapte. Msura vizeaz crearea unor locuri de munc si pentru alte persoane, dar ntrebarea care se pune este dac acesti oameni au pregtirea si rbdarea necesare pentru a ngriji asa cum se cuvine o persoan cu handicap, recunoaste Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

1 COMENTARIU

  1. nu se poate sa sufere pertsoanele cu handicap de toata nebunia asta eu as vrea sa ii dau pensia mea domnului BOC SA VEDEM VA PUTEA TRAI SAU SA I ADUC PE ALCINEVA STRAIN SA L INGRIJEASCA EU LAS IMPUSCA PE ACEST NEMERNUC CARE SE LAFAIE IN DE TOATE IAR NOI SUNTEM PRIVATI SI DE MAMA SI DE TATA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.