Lotul executatilor

pensionari-jandarmDatoriile financiare de tot felul fac ravagii n rndul pensionarilor vasluieni. Pentru c nu si mai pot plti creditele, impozitele, utilittile, sau pentru c au ncasat pensii necuvenite, noul cuvnt de ordine pentru pensionari este „poprire”. Dar popririle sunt de mai multe feluri: exist popriri emise de ctre primrii, popririle bncilor sau ale executorilor judectoresti. n prezent, 1.537 de pensionari din judetul Vaslui au, din cauza datoriilor restante, retineri din pensii. Chiar dac se mai judec sau practic nu au de unde s restituie banii mprumutati, legea nu iart. La o singur retinere, suma nu depseste o treime din cuantumul pensiei, iar dac exist mai multe propriri pe o singur pensie, suma „executat” nu poate depsi jumtate din pensie. n tot acest timp, sunt „servite” n continuare sute de pensii sub 100 de lei, cea mai mic fiind de 31 lei! Puneti si pe asta o poprire! Tot mai multi pensionari din judetul Vaslui au ajuns s triasc cu executorul la mas. Dup ce au fost „ademeniti” de un alai de promisiuni, care nu s-au mai pus n practic, datoriile i-au ajuns din urm si nu i iart. De la credite bacare la utilitti si alte genuri de mprumuturi bnesti, persoanele n vrst nu mai fac fat obligatiilor financiare asumate. Cum era de asteptat, unittile care au prestat respectivele servicii au trecut la actiune, n vederea recuperrii creantelor acumulate. Rezultatul „executrii” datornicilor nu s-a lsat asteptat, popririle pe pensii fiind mai mari cu 20% fat de luna octombrie 2008. Mai exact, 1.537 de pensionari din judetul Vaslui au retineri din pensii si se vd pusi n fata faptului mplinit. „Ei au pensii de sute de milioane de lei si la noi nu se mai gndesc. Am muncit trei schimburi pe timpul lui Ceausescu, nu aveam timp nici s m odihnesc si acum nu mai mresc pensiile asa cum au promis. Eu am fcut un mprumut s-mi trag gaz, pentru c nu mai puteam sta n frig, si am ajuns s mnnc pine cu ap”, a spus o pensionar revoltat. Potrivit legislatiei actuale, suma retinut nu poate depsi o treime din cuantumul pensiei, n situatia n care exist o singur retinere. Dac exist mai multe propriri pe o singur pensie, suma retinut nu poate deps i o jumtate din cuantumul pensiei. Spre exemplu, la o pensie n valoare de 400 lei, o treime reprezint 133 de lei, sum care este retinut pentru achitarea unor restante financiare. Nepunerea n executiei a unei hotrri judectoresti sau a deciziilor de nfiintare a propririlor duce la aplicarea unei amenzi n valoare de 10 milioane de lei vechi, pentru conductorul unittii n cauz, abatere care ulterior se poate transforma n infractiune. „Sunt multe persoane care ne spun c au probleme personale sau c se vor mai judeca n diferite litigii, pentru a nu li se retine din pensii”, a declarat Emil Bnceanu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui.

De unde vin popririle?

Luate n ordine ierarhic, bncile sunt cele mai active cnd vine vorba de mprumuturi contractate, dar ale cror rate nu sunt onorate. Institutiile financiare au n component agentii specializate, care se ocup de recuperarea creditelor nepltite, si instituie popriri obligatorii asupra pensiilor. n acelasi timp, pot emite decizii de nfiintare a propririlor pe pensii si primriile – pentru neplata impozitelor, a unor amenzi neachitate; executorii judectoresti – prin sentinte civile; cooperativele de credit – pentru neplata mprumuturilor. „n baza hotrrilor judectoresti si a deciziilor de nfiintare a popririlor asupra sumelor cu titlu de pensie emise de birourile executorilor judectoresti, CJP retine din pensii, esalonat, suma nscris n aceste hot rri/decizii, pn la recuperarea integral a sumelor. Retinerile din pensii se fac cu respectarea dispozitiilor art. 409 din Codul de Procedur Civil”, a precizat Petronela Jalb, purttorul de cuvnt al CJP Vaslui.

Pensii mari versus pensii mici

Pe lng miile de pensionari care primesc lunar cteva sute de lei, CJP Vaslui plteste si pensii mult mai consistente. Cea mai mare pensie de stat pltit unui pensionar vasluian este n cuantum de 3.326 lei, adic peste 33 milioane de lei vechi. n compania celui mai bine retribuit pensionar se mai afl alte 77 persoane, care au pensii lunare mai mari de 2.000 lei (20 milioane de lei vechi). De mentionat c, n topul pensionarilor norocosi se afl si fostii politisti, judectorii si cadrele din armat, care au case de pensii separate. Cum salariile acestor din urm sunt foare mari iar baza de calcul este diferit, pensiile acestor categorii sunt cu multe zeci de milioane peste media general. La polul opus, n cadrul pensiilor de stat se gsesc „fostele glorii” ale economiei comuniste, care, ori din cauza vechimii reduse sau a contributiilor mici, s-au procopsit cu niste pensii derizorii. n acest situatie extrem de neplcut se afl 108 pensionari, care au pensia sub 100 de lei, cea mai mic din acestea fiind de 31 lei! n cazul pensionarilor care beneficiaz de pensia de agricultor, stabilit n fostul sistem al asigurrilor sociale pentru agricultori, este si mai jale. Tranii, care au tinut n spate, pn n 1989, fostele cooperative agricole de productie, sunt n mare parte „gratulati” cu pensii de pn la 1 milion de lei vechi. Mai exact, nu mai putin de 1.041 de pensionari au pensia mai mic de 100 lei, cea mai mic pensie fiind n valoare de 46 lei, iar cea mai mare de 742 lei.

Un salariat, la doi pensionari

n judetul Vaslui, raportul dintre numrul pensionarilor si cel al salariatilor este net n defavoarea celor din urm. La circa 113.250 pensionari de stat si din agricultur, aflati n plat n octombrie 2008, reveneau 61.328 de salariati si 3.104 someri care primeau indemnizatii. Practic, fiecare salariat ar trebui s sustin din contributia proprie la bugetul asigurrilor sociale, aproape doi pensionari. Mai mult, emigrarea masiv a populatiei active din ultima perioad, precum si performant ele slabe ale economiei locale contribuie la adncirea acestui decalaj. Spre exemplu, dac n semestrul II din 2008, CJP Vaslui aproba lunar sute de dosare noi de pensionare (august 526 dosare, septembrie 430 dosare), numrul angajrilor lunare nu era mai mare de 100. Dac la aceste discrepante se iau n considerare si mbtrnirea continu a populatiei, manifestat printr-un spor natural sczut, avem n fat un tablou social extrem de grav. Salvarea pensionarilor vine din redistribuirea sumelor colectate la nivel national, n cazul judetului nostru, principiul solidarittii functionnd la parametri maximi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.