Handbalul juvenil feminin vasluian, o promisiune

n ultimii ani, handbalul vasluian la nivel de juniori era cunoscut doar n urma performantelor realizate de bieti. Calificrile la turneele finale si chiar medaliile obtinute de echipele antrenate de prof. Virgil Bedicov sau prof. Liviu Gugles erau principalele repere. n editia de campionat 2008-2009, si grupa de junioare II, antrenat de prof. Paul Popescu si prof. Sorin Onofrei, pare a clca tot mai hotrt pe urmele bietilor. Primul pas a fost fcut prin cooptarea a nu mai putin de cinci juctoare (Ana Ciolan, Ana Ciurariu, Paula Ababei, Mdlina Rosu si Andreea Sabadac) la Centrul Olimpic de Excelent de la Rmnicu Vlcea, polul handbalului feminin din tara noastr. Acest lucru se ntmpla acum circa doi ani. Avnd astfel de sportive n lot, dar si altele, precum Hodorogeanu, Diaconu, Tesu sau Spiridon, echipa LPS Vaslui se lupt n editia actual de campionat, cu sanse mari, pentru accederea la turneele semifinale. Actualmente, ele ocup locul 2, cu 29 de puncte, n seria A, cu unul mai mult dect LPS Roman, formatie situat pe locul 3. Primele dou din fiecare serie se vor califica pentru semifinalele din prim var. Revenind la Rmnicu Vlcea, este demn de mentionat faptul c acolo este adunat toat crema sportului cu mingea mic la semicerc la nivel de junioare. De altfel, lotul antrenat de prof. Maria Duca Verigeanu se pregteste intens n vederea turneului de calificare, n urma cruia se vor decide echipele care vor lua parte la Campionatul European. De remarcat faptul c Vasluiul este singurul oras din tar care d lotului nu mai putin de cinci handbaliste.

Pregtiri intense pentru calificarea la turneul final European

n acest an, vasluiencele au obiective mai mult dect importante de ndeplinit. n perspectiva jocurilor de calificare pentru turneul final european care se vor desf- sura n luna martie, n Spania, unde Romnia va avea ca adversare Turcia, Azerbaidjan si formatia trii gazd, nationala a sustinut pn acum trei turnee de verificare. Primul sa desfsurat n iulie anul trecut, n Franta, alturi de reprezentativele Portugaliei, Norvegiei si a echipei gazd, dup care au urmat altele dou n tar, la Cluj, respectiv Plopeni. La acestea au evoluat si patru dintre cele cinci juctoare, doar Paula Ababei, accidentat de mai mult timp, neputnd juca.

Sperante si pentru ntrecerea intern

La primele dou turnee, nu am fcut o impresie prea bun, neavnd experienta jocurilor internationale. La cel de la Plopeni, a fost cu totul altceva. Sper s ne calificm att la turneul final al Campionatului European, ct si la turneul semifinal al junioarelor II cu echipa liceului nostru, ne-a spus Ana Ciurariu. Colega sa, Ana Ciolan, a declarat: Marea mea dorint este s reusim calificarea la turneul semifinal cu echipa de la LPS si s facem o impresie ct mai bun la calificrile pentru Campionatul European. Dac vom evolua la adevrata noastr valoare, nu putem rata prilejul de a merge la Europenele din vara acestui an. Cu regretul c nu a putut juca din cauza accidentrii Paula Ababei a dorit s mentioneze: mi pare nespus de ru c nu am putut fi prezent la acele partide de verificare. Am probleme medicale ns sper s trec relativ repede peste ele. Vreau ca alturi de celelalte fete s ne calificm la turneul semifinal al junioarelor II. Vom mai avea nc dou turnee, la Roman si Iasi si am ncredere c vom putea merge mai departe. Mdlina Rosu a adugat: Desi czusem psihic n urma rezultatelor din primele dou turnee internationale de verificare, ne-am revenit destul de repede. La Plopeni parc a fost o cu totul alt echip national. mi doresc din tot sufletul s reusim calificarea att la turneul final al Europenelor, ct si la cel semifinal din cadrul campionatului republican al junioarelor II. Si Andreea Sabadac are aceleasi gnduri ndrznet e: Cu toate c am nceput cu stngul meciurile interna- tionale, la Plopeni am reusit s ne revenim si s facem o figur frumoas. Cu echipa local sper s mergem la semifinale si chiar la turneul final. Ar fi pentru prima dat, dup foarte mult timp, cnd o echip de fete din Vaslui ar merge la un turneu final de junioare. Ar fi o mare realizare si cred c suntem n stare s ne ndeplinim acest obiectiv. n urma rezultatelor obtinute la primele patru turnee ale campionatului republican al junioarelor si ca urmare a prezentei lor la Centrul Olimpic de Excelent de la Rmnicu Vlcea, cele cinci au ocupat un loc fruntas (IV) la premierea de sfrsit de an fcut de conducerea Liceului cu Program Sportiv. Realiz rile acestora nu a rmas fr urmri, astfel c si prof. Liviu Gugles, presedintele Asociatiei Judetene de Handbal Vaslui, le-a premiat.

Printii, un sprijin permanent

Zilele trecute, am stat de vorb si cu trei dintre printii fetelor (Vasile Rosu, Liviu Ciurariu si Fnic Ababei). Primul ne-a declarat: Am acceptat ca fetele s mearg la Rmnicu Vlcea pentru a face performant. Ne bucur m c sunt pe drumul cel bun. Dorim ca ele s aib prilejul s evolueze, la vremea senioratului, la echipe de prim rang din tar, precum sunt Oltchim Rmnicu Vlcea sau Rulmentul Brasov. Nu near deranja nici dac ar evolua pentru Vaslui, aceasta n cazul n care, n doi-trei, poate patru ani, s-ar pune din nou bazele unei echipe valoroase de senioare. Rspundem n acelasi timp cererii conducerii de la LPS Vaslui ca fetele s joace pentru echipa local, unde de altfel s-au format si au progresat. Ele joac n acelasi timp si pentru junioarele I de la National Rmnicu Vlcea si sunt pe primul loc, cu un avans de 7 puncte. Din pcate, nu vor putea merge mai departe, deoarece sunt n formatia centrului si nu au drept de calificare. Suntem foarte mndri de faptul c sunt n lotul national. Sperm ca fetele s fac un turneu de calificare bun n Spania, pentru a merge la Europenele din var. Ne bucur si faptul c la Rmnicu Vlcea au conditii dintre cele mai bune de cazare si mas.

Avem o generatie de exceptie

Evident, am dialogat si cu antrenorul care le-a format, prof. Paul Popescu. Conducerea liceului ne-a pus la dispozitie conditii bune de pregtire si jocuri. Aceasta explic si rezultatele din ultima vreme. Un mare ajutor l-am primit si l primesc din partea colegului meu, prof. Sorin Onofrei. La turneul de la Piatra Neamt, ultimul desfs urat pn acum, am fost pregtiti din toate punctele de vedere. Sperm c se va continua la fel. Avem o generatie foarte bun, de exceptie, de care trebuie avut mare grij. De asemenea, doresc s multumesc unor oameni de bine, Alexandru Stanciu, Ovidiu Pnzaru sau Jan Mihalache, care au fost alturi de noi si ne-au sprijinit n nenumrate rnduri. Cu ajutorul acordat de acestia. ne putem ndeplini obiectivele propuse pentru acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.