Handbalul juvenil feminin vasluian, o promisiune

0
305

În ultimii ani, handbalul vasluian la nivel de juniori era cunoscut doar în urma performantelor realizate de bãieti. Calificãrile la turneele finale si chiar medaliile obtinute de echipele antrenate de prof. Virgil Bedicov sau prof. Liviu Gugles erau principalele repere. În editia de campionat 2008-2009, si grupa de junioare II, antrenatã de prof. Paul Popescu si prof. Sorin Onofrei, pare a cãlca tot mai hotãrât pe urmele bãietilor. Primul pas a fost fãcut prin cooptarea a nu mai putin de cinci jucãtoare (Ana Ciolan, Ana Ciurariu, Paula Ababei, Mãdãlina Rosu si Andreea Sabadac) la Centrul Olimpic de Excelentã de la Râmnicu Vâlcea, polul handbalului feminin din tara noastrã. Acest lucru se întâmpla acum circa doi ani. Având astfel de sportive în lot, dar si altele, precum Hodorogeanu, Diaconu, Tesu sau Spiridon, echipa LPS Vaslui se luptã în editia actualã de campionat, cu sanse mari, pentru accederea la turneele semifinale. Actualmente, ele ocupã locul 2, cu 29 de puncte, în seria A, cu unul mai mult decât LPS Roman, formatie situatã pe locul 3. Primele douã din fiecare serie se vor califica pentru semifinalele din primã varã. Revenind la Râmnicu Vâlcea, este demn de mentionat faptul cã acolo este adunatã toatã „crema“ sportului cu mingea micã la semicerc la nivel de junioare. De altfel, lotul antrenat de prof. Maria Duca Verigeanu se pregãteste intens în vederea turneului de calificare, în urma cãruia se vor decide echipele care vor lua parte la Campionatul European. De remarcat faptul cã Vasluiul este singurul oras din tarã care dã lotului nu mai putin de cinci handbaliste.

Pregãtiri intense pentru calificarea la turneul final European

În acest an, vasluiencele au obiective mai mult decât importante de îndeplinit. În perspectiva jocurilor de calificare pentru turneul final european care se vor desfã- sura în luna martie, în Spania, unde România va avea ca adversare Turcia, Azerbaidjan si formatia tãrii gazdã, nationala a sustinut pânã acum trei turnee de verificare. Primul sa desfãsurat în iulie anul trecut, în Franta, alãturi de reprezentativele Portugaliei, Norvegiei si a echipei gazdã, dupã care au urmat altele douã în tarã, la Cluj, respectiv Plopeni. La acestea au evoluat si patru dintre cele cinci jucãtoare, doar Paula Ababei, accidentatã de mai mult timp, neputând juca.

Sperante si pentru întrecerea internã

„La primele douã turnee, nu am fãcut o impresie prea bunã, neavând experienta jocurilor internationale. La cel de la Plopeni, a fost cu totul altceva. Sper sã ne calificãm atât la turneul final al Campionatului European, cât si la turneul semifinal al junioarelor II cu echipa liceului nostru“, ne-a spus Ana Ciurariu. Colega sa, Ana Ciolan, a declarat: „Marea mea dorintã este sã reusim calificarea la turneul semifinal cu echipa de la LPS si sã facem o impresie cât mai bunã la calificãrile pentru Campionatul European. Dacã vom evolua la adevãrata noastrã valoare, nu putem rata prilejul de a merge la Europenele din vara acestui an“. Cu regretul cã nu a putut juca din cauza accidentãrii Paula Ababei a dorit sã mentioneze: „Îmi pare nespus de rãu cã nu am putut fi prezentã la acele partide de verificare. Am probleme medicale însã sper sã trec relativ repede peste ele. Vreau ca alãturi de celelalte fete sã ne calificãm la turneul semifinal al junioarelor II. Vom mai avea încã douã turnee, la Roman si Iasi si am încredere cã vom putea merge mai departe“. Mãdãlina Rosu a adãugat: „Desi cãzusem psihic în urma rezultatelor din primele douã turnee internationale de verificare, ne-am revenit destul de repede. La Plopeni parcã a fost o cu totul altã echipã nationalã. Îmi doresc din tot sufletul sã reusim calificarea atât la turneul final al Europenelor, cât si la cel semifinal din cadrul campionatului republican al junioarelor II“. Si Andreea Sabadac are aceleasi gânduri îndrãznet e: „Cu toate cã am început cu stângul meciurile interna- tionale, la Plopeni am reusit sã ne revenim si sã facem o figurã frumoasã. Cu echipa localã sper sã mergem la semifinale si chiar la turneul final. Ar fi pentru prima datã, dupã foarte mult timp, când o echipã de fete din Vaslui ar merge la un turneu final de junioare. Ar fi o mare realizare si cred cã suntem în stare sã ne îndeplinim acest obiectiv“. În urma rezultatelor obtinute la primele patru turnee ale campionatului republican al junioarelor si ca urmare a prezentei lor la Centrul Olimpic de Excelentã de la Râmnicu Vâlcea, cele cinci au ocupat un loc fruntas (IV) la premierea de sfârsit de an fãcutã de conducerea Liceului cu Program Sportiv. Realizã rile acestora nu a rãmas fãrã urmãri, astfel cã si prof. Liviu Gugles, presedintele Asociatiei Judetene de Handbal Vaslui, le-a premiat.

Pãrintii, un sprijin permanent

Zilele trecute, am stat de vorbã si cu trei dintre pãrintii fetelor (Vasile Rosu, Liviu Ciurariu si Fãnicã Ababei). Primul ne-a declarat: „Am acceptat ca fetele sã meargã la Râmnicu Vâlcea pentru a face performantã. Ne bucurã m cã sunt pe drumul cel bun. Dorim ca ele sã aibã prilejul sã evolueze, la vremea senioratului, la echipe de prim rang din tarã, precum sunt Oltchim Râmnicu Vâlcea sau Rulmentul Brasov. Nu near deranja nici dacã ar evolua pentru Vaslui, aceasta în cazul în care, în doi-trei, poate patru ani, s-ar pune din nou bazele unei echipe valoroase de senioare. Rãspundem în acelasi timp cererii conducerii de la LPS Vaslui ca fetele sã joace pentru echipa localã, unde de altfel s-au format si au progresat. Ele joacã în acelasi timp si pentru junioarele I de la National Râmnicu Vâlcea si sunt pe primul loc, cu un avans de 7 puncte. Din pãcate, nu vor putea merge mai departe, deoarece sunt în formatia centrului si nu au drept de calificare. Suntem foarte mândri de faptul cã sunt în lotul national. Sperãm ca fetele sã facã un turneu de calificare bun în Spania, pentru a merge la Europenele din varã. Ne bucurã si faptul cã la Râmnicu Vâlcea au conditii dintre cele mai bune de cazare si masã“.

„Avem o generatie de exceptie“

Evident, am dialogat si cu antrenorul care le-a format, prof. Paul Popescu. „Conducerea liceului ne-a pus la dispozitie conditii bune de pregãtire si jocuri. Aceasta explicã si rezultatele din ultima vreme. Un mare ajutor l-am primit si îl primesc din partea colegului meu, prof. Sorin Onofrei. La turneul de la Piatra Neamt, ultimul desfãs urat pânã acum, am fost pregãtiti din toate punctele de vedere. Sperãm cã se va continua la fel. Avem o generatie foarte bunã, de exceptie, de care trebuie avut mare grijã. De asemenea, doresc sã multumesc unor oameni de bine, Alexandru Stanciu, Ovidiu Pânzaru sau Jan Mihalache, care au fost alãturi de noi si ne-au sprijinit în nenumãrate rânduri. Cu ajutorul acordat de acestia. ne putem îndeplini obiectivele propuse pentru acest an“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.